De hoeveelste Fifa is dit nou? Ik vermoed, alle Road to the World Cup-, Champions League- en Street-spinoffs meegerekend, dat we wel bij deeltje 40 zijn aangekomen. Met zo'n schat aan ervaring zou je zeggen dat EA inmiddels de perfectie moet benaderen. Maar zo werkt het kennelijk niet. Fifa gaat in golfbewegingen, met hoge pieken (Fifa 10), maar ook extreem diepe dalen - met de editie van afgelopen jaar als voorlopig dieptepunt. Een 'voetbalsim' verpakt in een kinderachtig arcadejasje; een schizofreen wanproduct waarbij elk schot tussen de palen in een doelpunt resulteerde. Bah.
Hotelbalkon in Parijs
Gelukkig merk je vrijwel direct dat Fifa dit jaar anders is. Zelfs het introfilmpje, waarin David Beckham crepes besteld op een hotebalkon in Parijs, je je skills oefent met Thierry Henry en vervolgens met onder andere Lewis Hamilton een wedstrijd van PSG bezoekt, voelt fris. Bijna als een soort knipoog naar de Fifa-franchise als geheel. Zo van: we weten dat we stiekem volledig teren op onze licenties en slicke presentatie. We zijn zelfbewust en hebben best wel zelfspot. Of nou ja, misschien is dat wat ik ervan maak in mijn hoofd...
Dat is dan vooral omdat Fifa 22 echt een véél beter is dan Fifa 21. En dat maakt me blij en opgelucht. Wéér een heel jaar zonder footie (eFootball 2022 is namelijk echt lachwekkend slecht) had ik immers niet getrokken.
Dure marketingpraatjes
Fifa's resurrectie is vooral te danken aan de nieuwe HyperMotion-technologie. Met duizenden verse animaties en zelfs machine learning-gedreven AI, grijpt Fifa 22 de essentie van de sport op papier misschien wel het beste ooit. Echter wordt voetbal niet op papier gespeeld maar op gras, dus wat merk je nou in de praktijk van al die dure marketingpraatjes?
Nou, best wel veel. Om te beginnen is Fifa 22 een stuk trager dan z'n voorganger. Het is nog steeds sneller dan real-life voetbal, maar wedstrijden voelen niet meer alsof er 22 doorgesnoven ADHD'ers achter een bal aanrennen. Je hebt tijd om tactisch na te denken, om de bal rond te laten gaan, zoekend naar een opening. En om een splijtende steekpass te geven die niet aankomt omdat de verdedigers van je tegenstanders geen poot uitsteken, maar omdat de pass daadwerkelijk briljant is.
Je kunt zelfs gerust weer hoge voorzetten vanaf de zijkant in de zestien pompen, want koppen is niet langer waardeloos! Aan de andere kant hebben verdedigers een upgrade gekregen. Voorbij zijn de tijden waarin zelfs n00bs met sweaty tricksters als Ben Yedder door je laatste linie heen denderden. Als ze er nu doorheen komen, is dat eigenlijk altijd je eigen schuld.
En hé, wedstrijden eindigen soms ook gewoon in 3-1 of zelfs maar 1-0 in plaats van elke keer die tennisuitslagen! Het lijkt erop dat EA zich eindelijk gerealiseerd heeft dat het veel bevredigender is wanneer scoren skill en moeite kost in plaats van alleen op R2 + vierkantje drukken. Scripting? Momentum? Ik heb er - zelfs in Ultimate Team - vrijwel geen last van gehad!
Next-gen niveau
Dat is allemaal leuk en aardig, maar we moeten nu niet net gaan doen alsof het een prestatie is dat EA de gameplay weer een beetje op orde heeft. Dat zou hetzelfde zijn als een zwembad positief beoordelen op Google-reviews omdat er geen radioactief afval in het water drijft, of een restaurant prijzen omdat ze het eten niet rauw op je bord kwakken, maar eerst bereiden en koken.
Want onder de oppervlakte heeft Fifa 22 wel degelijk nog steeds problemen. Zo vind ik het grafisch niet van next-gen niveau. Op PlayStation 5 ogen met name het veld en stadion behoorlijk last-gen, terwijl de spelersmodellen variëren van levensecht tot 'zombie overgoten met wax'.
Ook keepers blijven problematisch. Ze houden zeker meer schoten tegen dan vorig jaar, maar er zijn nog steeds momenten dat ze bewust hun handen terug lijken te trekken, of alleen een showduik maken, zo hopla over de bal heen. Ik ben zelf keeper, dus ik stoor mij altijd extra erg aan dit aspect van het spel. Misschien komt het ook wel doordat de bal minder in voorgebaande trajecten beweegt en de rare strapatsen van de doelwachters zo extra opvallen. Alsof ze niet goed kunnen anticiperen op situaties die niet 1, 2, 3 in het voorgeprogrammeerde boekje staan, zoals een deflectie via iemands rug of een verrassende uithaal vanaf de punt van de zestien meter.
Oh, en natuurlijk is pace nog steeds té belangrijk. Adama Traore met een overall rating van 78 maar met een snelheid van 96, is bijvoorbeeld bijna even duur als Jack Grealish die 84 overall heeft maar 'slechts' 80 pace. Het zegt eigenlijk alles over hoe het spel nog steeds niet in balans is.
Meer dan goedgemaakt
Qua presentatie en modi is er als vanouds weinig te klagen. Het hoofdgerecht is uiteraard Ultimate Team (met iets generfde vanilla ratings, zodat EA weer he-le-maal los kan gaan met speciale kerst-, carnavals- en Halloween-kaarten), maar ook favorieten als de Career Mode (met best wel toffe, RPG-achtige elementen én - godzijdank - de mogelijkheid om trainingen te skippen), Volta (iets te kiddy voor mij, zo met dat Fortnite-kleurenpallet, al zijn de minigames best grappig) en natuurlijk een volledig gelicenseerde Champions League (die moét wel voor PSG zijn dit jaar, toch?) keren terug en maken van Fifa 22 een pakket met voor elke footiefan wat wils. Nieuwe modi of grote aanpassingen aan bestaande modi ontbreken dit jaar, maar dat wordt meer dan goedgemaakt met alle verbeteringen op gameplayniveau. Want dat is toch waar het om draait.
Maar hé, genoeg geluld: ik heb net gezien dat Raheem Sterling in mijn FUT Preview Pack zit, dus ik moet nodig even 7.500 coins bij elkaar spelen. Zie ik je op het veld?
Conclusie
Ons oordeel
Na het debacle van vorig jaar, zet Fifa 22 gelukkig weer een stap in de goede richting. Het is nog lang niet van het niveau Fifa 10 of de beste delen uit de vorige generatie, maar het lijkt in ieder geval weer op voetbal.
Opmerkingen