xbox
microsoft
pc
playground games
xbox series x
xbox series s
forza horizon 5

Forza Horizon 5 review (XSX) - Viva la Mexico

Geplaatst: 4 november 2021 om 08:22Aangepast: 4 november 2021 om 06:07
Volgens onze eigen benzinesnuiver Florian was Forza Horizon 4 al zo goed als perfect. Hij vroeg zich dan ook serieus af hoe ontwikkelaar Playground Games een nog betere openwereldacer zou kunnen maken. Is perfectie nu dan geperfectioneerd, ofzo?
De Forza Horizon-games hebben een speciaal plekje in mijn hart. Dat komt omdat Playground Games de perfecte combo heeft gevonden van meesterlijke, simachtige physics en de over-de-top lol die je beleeft in een arcaderacegame. Dit wordt vervolgens verpakt in een tot in de puntjes gepolijste open wereld met prachtige graphics. Het gevolg is dat ik werkelijk niet kan ophouden met spelen. Dat geldt ook voor Forza Horizon 5!

Epische roadtrip

Forza Horizon 5 speelt zich af in het prachtige Mexico en laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: een betere setting bestaat er haast niet. In Forza Horizon 4 konden we losgaan in het Verenigd Koninkrijk, maar vergeleken met Mexico is dat maar een saaie boel. Er zit namelijk veel meer variatie in de omgevingen van Mexico en de spelwereld nodigt ontzettend uit om ontdekt te worden, in tegenstelling tot het VK, waar alles er een beetje hetzelfde uitziet.

Mexico bestaat uit tropische stranden, pittoreske dorpjes, dik beboste oerwouden, uitgestrekte boerenlandschappen, hoge bergen, modderige moerassen, oeroude tempels en standbeelden, onheilspellende afgronden en ga zo maar door. Er zit zelfs een megavulkaan in die je helemaal kunt ontdekken als je een dikke off-road bak onder je kont hebt. Het is de meest epische roadtrip ooit!

Belachelijk strak

En mijn god, wat ziet Forza Horizon 5 er belachelijk strak uit. Ik heb de game op de Xbox Series X gespeeld, waarbij je kunt kiezen uit twee grafische opties, namelijk native 4k met 30 frames per seconde of native 4k met 60 frames per seconde. Dit is opmerkelijk, aangezien de resolutie in samenwerking met een hoge framerate vaak omlaag gaat in games, maar Playground Games heeft er voor gekozen om bepaalde grafische toeters en bellen wat terug te schroeven om 60fps mogelijk te maken.

Als je kiest voor 60 fps, dan zie je iets minder details, zoals bijvoorbeeld wat minder begroeiing om je heen en iets simpelere schaduweffecten en reflecties, maar het is te verwaarlozen. Het enige dat me echt opviel is dat er wat meer pop-up te zien is, vooral als je met een zeer hoge snelheid door de omgevingen scheurt, maar ook dat is geen reden om Forza Horizon 5 dan maar in 30 fps te spelen. Tenzij je de game op de Xbox One speelt natuurlijk, dan heb je geen keuze.

Adventuregame

Grafisch is dit de meest indrukwekkende racegame tot nu toe en Mexico is een ‘match made in heaven’ als het gaat om mogelijkheden en omgevingen. Toch is het de gameplay die de show steelt in Forza Horizon 5. Het is lastig te omschrijven, maar Forza Horizon 5 voelt bijna aan als een soort adventuregame met voertuigen in de hoofdrol. Mexico is een ware speeltuin en je wordt op allerlei mogelijke manieren aangespoord om lekker gek te doen en lol te beleven.

Zo zijn er bijvoorbeeld overal in de wereld Bonus Boards te vinden, die je kapot moet rijden voor wat EXP-points of om fast-travel mogelijk te maken. Deze borden kun je hier en daar gewoon langs de kant van de weg vinden, maar ook op haast onmogelijke plekken, waardoor je spectaculaire capriolen moet uithalen om ze te kunnen pakken. Bijvoorbeeld door met een hypercar met 400km/u een schans te pakken en eerst 500 meter door de lucht te vliegen om bij het bord bovenop een huis te komen. Of door een haast platformachtig parkoers af te leggen met een Jeep om bovenop een berg te komen.

Dit is slechts een simpel voorbeeld van hoe je wordt uitgedaagd en aangespoord om out of the box te denken en de wereld te verkennen. Het helpt daarbij ook dat je voor alles dat je doet beloond wordt met nieuwe content. Nieuw in Forza Horizon 5 zijn dan ook de zogenaamde Accolades, die tot in de puntjes bijhouden wat je hebt gedaan in de game. Als je bepaalde acties vaak genoeg hebt uitgevoerd ontgrendel je deze Accolades, waardoor je weer nieuwe voertuigen en events vrijspeelt.

Scripted races

En wat zijn de events de je kunt spelen ontzettend leuk! Zo zijn er uiteraard normale straatraces en off-road events te vinden, maar ook flitspalen waar je zo hard mogelijk langs moet scheuren, drag races, reusachtige jumps, drift events, time trials en als absolute kers op de taart de Showcase events, waarbij je bijvoorbeeld tegen vliegtuigen, treinen, motorcrossers, speedboten en jetski’s moet rijden. Dit zijn de meest scripted races, waarbij de game zelfs op bepaalde spectaculaire punten in slow motion gaat om de actie optimaal in beeld te brengen. Daarnaast wisselt de game iedere week automatisch van seizoen, waardoor de wereld er anders uit komt te zien, de natuurverschijnselen veranderen en er seizoensgebonden events te spelen zijn.

Al deze events kun je lekker in je eentje doen, met een vriend of vriendin samen in co-op of tegen elkaar in multiplayer. Je kunt zelfs een team vormen met andere spelers, waardoor er exclusieve events te spelen zijn. Ook zijn er multiplayer events, zoals de Battle Royale-game. Oh, en laat ik ook vooral de door de community gemaakte events niet vergeten! In Forza Horizon 5 zit namelijk een soort editor, waarmee je bestaande events naar smaak kunt aanpassen, maar ook zelf kunt ontwerpen, inclusief de regels waar iedereen zich aan moet houden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er zelfs minigames gemaakt kunnen worden. Dit zou op zich al een complete game kunnen zijn.

Perfect excuus

Het mooiste van dit alles is dat Forza Horizon 5 zo lekker wegspeelt. De ruim vijfhonderd voertuigen laten zich heerlijk besturen en voelen daadwerkelijk allemaal anders aan, de wereld en de events hebben ontzettend veel variatie, je wordt constant beloond met nieuwe content, de radiostations en de muziek is fantastisch, je hebt de complete vrijheid om te doen wat je wil en dit alles in native 4k en 60 fps. Maak. Me. Gek.

Ik maak me bij deze dan ook opnieuw zorgen om Playground Games. De studio heeft met Forza Horizon 5 misschien wel de leukste racegame ooit afgeleverd en ik weet oprecht niet hoe ze dit gaan overtreffen in het volgende deel. Ja, de pop-up mag wat minder, maar verder Heb ik er niets op aan te merken. En die setting! Mexico heeft alles waar je als racefan van droomt. Welke plek op aarde is er nog beter geschikt?

Het is heel simpel: als je nog aan het wachten was op een goede reden om een Xbox Series X in huis te halen, is Forza Horizon 5 het perfecte excuus. De gameplay is zo geperfectioneerd en heeft zoveel variatie dat je zelfs iemand die nooit racegames speelt verplicht bent om de game te checken. Forza Horizon 5 is zo goed als de definitie van dikke lol!

Conclusie

Ons oordeel

9,6
96

Forza Horizon 5 review (XSX) - Viva la Mexico

Het is ongelooflijk, maar Playground games heeft het al briljante Forza Horizon 4 op alle mogelijke manieren overtroffen en zet hier een nieuwe standaard neer voor de lol die je kunt hebben in een racegame. Forza Horizon 5 is een must-have, zelfs als raceleek, en het perfecte excuus om een Xbox Series X te halen. Viva la Mexico!

Ons oordeel

96
Forza Horizon 5 review (XSX) - Viva la MexicoHet is ongelooflijk, maar Playground games heeft het al briljante Forza Horizon 4 op alle mogelijke manieren overtroffen en zet hier een nieuwe standaard neer voor de lol die je kunt hebben in een racegame. Forza Horizon 5 is een must-have, zelfs als raceleek, en het perfecte excuus om een Xbox Series X te halen. Viva la Mexico!

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..