Header

Goat Simulator - Review

Het reviewen van Goat Simulator is geen grap. Het vereist waar inlevingsvermogen in dit magistrale dier. Stagiair Corneel zit hier eigenlijk sowieso al het grootste deel van de tijd met zijn tong uit zijn bek te mekkeren, dus leek het ons niet minder dan logisch dat hij deze review op zich nam.

Na een tijdje eerste klas te hebben rondgereden in de hype train van Goat Simulator dacht ik dat het reviewen van deze game zou neer komen op één van de twee volgende dingen: de game is zó grappig dat hij niet meer kut is, of hij is zó kut dat hij niet meer grappig is. Ik stortte me in de wereld van deze nu al legendarische simulator.

Okee, ik zeg het gewoon: Vooruit met de geit! (Meteen spijt, sorry.)

 

1 April!

First order of business: Goat Simulator is dus géén een april grap, al voelt de game vaak genoeg wel zo aan. Het begint al bij het openingsscherm, waar groot “Press the any key” staat. Een prima samenvatting van de toon van Goat Sim, die doorspekt is met verwijzingen naar games, memes, pop-cultuur en eigenlijk gewoon alles waar Coffee Stain zin in had. 

Hoewel de setting van een boerderijdiersimulator natuurlijk an sich al te debiel voor worden is, en ik het bij het zien van de filmpjes al uitproestte, komt de ware absurditeit van dit spel pas echt aan het licht als je je vingers op de toetsen legt. Een vrolijk elektronisch deuntje probeert je ervan te overtuigen dat wat je de komende uren gaat doen de normaalste zaak van de wereld is. Dat geloof je ongeveer tien seconden, totdat je voor het eerst geschept wordt door een auto en je lachspieren geconfronteerd worden met de rag-doll physics die het hoofdbestanddeel van deze game vormen. Welkom bij Goat Simulator!

 

Gewoon een dorp

Het dorpje waar je in rondloopt bestaat uit de vaste onderdelen van het gemiddelde Drentse gehucht: Een stel waterglijbanen, een tankstation, een enorme Low Gravity Testing Facility, een torenhoge hijskraan, een handvol trampolines, je snapt het wel. Het dorpje is klein en vredig, dus uiteraard is het jouw missie om – luid mekkerend – chaos en terreur los te laten op haar nietsvermoedende bewoners.

Dit laatste is ook eigenlijk alles wat je aan het doen bent. Vergelijkbaar met de Tony Hawk skateboard games loopt er continu een meter die punten toekent bij zo ongeveer elke scheet die je laat. Voor het ontdekken van bepaalde geheimen of het kapotmaken van bepaalde objecten krijg je extra punten, vergezeld door woorden als ‘MICHAEL BAY’, die felgekleurd op je scherm gestempeld worden. Daarnaast zijn er een paar kleine missies die je aansporen om op onderzoek uit te gaan. Hiermee unlock je bijvoorbeeld de ‘Tall Goat’ functie, die ik verder niet zal spoilen.

Hoewel het (enige) level dus behoorlijk klein is, is er verbazingwekkend veel te ontdekken. Overal zijn easter eggs te vinden, en juist het kleine formaat wekte bij mij een enorme drang op om elk hoekje van het level af te speuren. Ik zal niet te veel onthullen, maar het volstaat om te zeggen dat deze geit onder andere aanvaringen heeft met demonische krachten en jet packs. Verder zijn er nog wat collectible statues verspreid door het dorp die totaal geen functie hebben, maar die de levensduur van het spel wel wat verlengen. Toch blijft het een korte game. Het volledig uitpluizen van de omgeving duurt een uur of drie, en hoewel het leuk blijft om daarna nog een paar uur rond te kloten, gaat de lol er op een gegeven moment wel vanaf.

Dit is trouwens een perfect spel om eens met een groep vrienden op een TV aan te zetten, al was het maar om de cocktail van onbegrip en vermaak op hun gezichten te zien.

 

Alles likken

De besturing van Goat Sim is verbazingwekkend goed. Mocht je nog nooit een geit hebben zien strafen, dan is nu eindelijk je kans. De controls zijn simpel, en beperken zich tot een paar knoppen. De belangrijkste actie is ongetwijfeld de ‘bite’ functie, waarmee je je tong vastmaakt aan wat er ook voor je ligt. Basketbal? Likken. Vrachtwagen op hoge snelheid? Likken. Vredig dinerend gezinnetje? Allemaal likken. Daarnaast is er een knop om slow-motion aan en uit te zetten en is er een ‘special’ knop waarmee je bepaalde objecten activeert. Met Q een toggle je rag-doll mode. Dit laatste leidde afgelopen vrijdag tot de nodige komische scènes toen ik met een paar vrienden afsprak dat bij het schreeuwen van “Q!” ook voor ons rag-doll mode geactiveerd werd.

 

Lang leve de glitches

Op de website van Goat Simulator zegt de ontwikkelaar het zelf al: “Goat Simulator is a small, broken and stupid game.” En dat klopt. Coffeestain heeft gezegd alleen de glitches te verhelpen die het spel ook daadwerkelijk laten crashen. Hopelijk doen ze dit niet te snel, want een van de Steam achievements is namelijk juist om het voor elkaar te krijgen om Goat Simulator te laten crashen, en dit is me tot nog toe niet gelukt.

Glitches vinden niet alleen om de haverklap plaats, het is ook de bedoeling dat dit gebeurt. Als alles netjes was afgewerkt was de game veel minder grappig geweest. Wat er bij mij allemaal ‘mis’ ging:

  • Geitenkop komt vast te zitten in alles
  • Menu’s die niet meer verdwijnen tijdens het spelen
  • Bedolven onder allemaal shit, en daardoor niet meer kunnen bewegen
  • Van de map gevallen, resultaat = oneindig vallende geit
  • Bedenk het maar

De ontwikkelaars zijn zich hier uiteraard volledig bewust van, en de toegevoegde respawn functie is dan ook geen overbodige luxe. Waar deze glitches in andere games frustrerend zouden zijn, zijn ze gewoon een deel van Goat Sim, en dat vind ik prima.

Nu wordt het wachten op de vrachtwagenlading aan mods die voor Goat Sim gemaakt gaan worden. Mods hebben er sowieso een handje van om nogal weird uit de hoek te komen, dus met deze game als basismateriaal moet dat een scheur naar een nieuwe dimensie van geitgerelateerd onzin opleveren. Misschien zelfs multiplayer?

Conclusie

Aanbevolen voor jou