Just Cause 3 - Review

Geplaatst: 1 december 2015 om 07:30Aangepast: 1 december 2015 om 08:32
Ondanks dat de dagen tegenwoordig steeds korter worden en de zon het grotendeels laat afweten, komt Nino elke dag met een goed gebronsd tintje op z’n smoel naar de redactie. Blijkt dat die gast Just Cause 3 zo serieus neemt dat hij ervoor naar de zonnebank gaat!

Dit is een aangepaste versie van de Just Cause 3 review uit de volgende PU, die vanaf 15 december in de winkels ligt.

Net toen je dacht dat we genoeg open wereld games hadden gezien in 2015, komt Rico Rodriquez effe binnenvliegen met z’n wingsuit. Maar na Dying Light, The Witcher 3, Batman: Arkham Knight, Mad Max, Assassin’s Creed: Syndicate, Metal Gear Solid V en Fallout 4 is dit toch echt de laatste zandbak game van het jaar.

De verwachtingen zijn hooggespannen: kan deze derde Just Cause zich meten met de overdaad aan genregenoten?

Meeexiiiiiicoooooo

In Just Cause 3 kruipen we voor de derde keer in de huid van Rico Rodriquez. De zwoele Mexicaan (een soort Samuel maar dan van normale lengte) keert in JC3 terug naar Medici, het land waar hij is opgegroeid. Rico is ooit op de vlucht geslagen toen Generaal Di Ravello de macht greep met een gewelddadige coupe, en na twee games elders te hebben doorgebracht, is het nu tijd om terug te slaan door Di Ravello van z’n troon te stoten.

Net als in de eerdere twee delen is het verhaal in Just Cause 3 slechts een simpel vehikel voor de actie. De personages, zoals de klungelige jeugdvriend Mario en de kille wetenschapster Dimah (die Rico aan zijn vogelpak helpt) zijn leuk uitgewerkt maar vergeleken bij games als The Witcher 3 en MGS V voelt het geheel toch een tikkeltje gedateerd. Niet dat je Just Cause 3 speelt voor het verhaal, maar het valt wel op dat de serie niet helemaal met z’n tijd is meegegaan.

Gelukkig biedt Just Cause 3 op het gebied van gameplay precies genoeg vernieuwing om de aanschaf te rechtvaardigen, ook als je de eerdere twee delen grijs hebt gespeeld. De vernieuwingen zitten ‘m in twee aspecten, die allebei vergaande gevolgen hebben voor de gameplay.

I’m like a biiiiiird

De eerste vernieuwing is de wingsuit, Rico’s nieuwste speeltje dat aanvankelijk lijkt op een miniscule verandering, maar na een beetje oefening bijna elk voertuig in de game overbodig maakt.

Rico’s wingsuit werkt bijna hetzelfde als de parachute. Je kan op ieder gewenst moment met één druk op de knop vleugels onder Rico’s oksels toveren, waarmee je als een speer over het kleurrijke berglandschap van Medici zoeft.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en het duurt even voordat je het truukje onder de knie hebt, maar als het eenmaal zover is, is het genieten geblazen. Het lijkt insignificant, maar de doorgewinterde Just Cause speler weet hoe belangrijk de parachute was voor de gameplay en zoveel impact heeft de wingsuit dus ook.

Bizar genoeg heeft ontwikkelaar Avalanche Studios een heel systeem gebouwd om voertuigen eenvoudig op te slaan en overal in de wereld te laten airdroppen, maar ik heb dit tijdens mijn sessies alleen gebruikt om zo nu en dan een vliegtuig af te laten leveren; rijdende voertuigen zijn in Just Cause 3 namelijk overbodiger dan ooit.

Challenge

De andere gigantische verbetering in Just Cause 3 is het gear mods systeem. Door challenges te doen, kan je verschillende upgrades vrijspelen die de game niet alleen makkelijker, maar ook interessanter maken.

Het zit zo: je hebt acht verschillende soorten mods met elk hun eigen challenges. Er zijn traversal mods die je meer mogelijkheden met je wingsuit geven, land vehicle mods die je auto skills uitbreiden, destruction mods die je granaten veelzijdiger maken, enzovoorts.

Je kan bijvoorbeeld de mogelijkheid om in de lucht te remmen met je wingsuit vrijspelen, maar daarvoor zal je wel gears moeten verdienen door wingsuit challenges zo goed mogelijk uit te voeren. De wingsuit challenges dagen je uit om zo nauwkeurig mogelijk door grote zwevende ringen te vliegen en zo heeft iedere soort mod een unieke serie challenges die zijn toegespitst op het gebruik van die specifieke vaardigheid.

Verzamelwoede

Het vrijspelen van die gear mods is een meer dan welkome afwisseling op de 25 verhalende missies die de game rijk is. Zoals gezegd is het verhaal sowieso al niet bijster boeiend, en als je de story missions in rap tempo achter elkaar speelt, zal je Just Cause 3 snel zat worden. Ik had relatief weinig tijd voor deze review en heb daarom een dag lang alleen maar verhaalmissies zitten doen, om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit niet de manier is om JC3 te tackelen. Pas toen ik de story missions afwisselde met het verzamelen van collectables en het vrijspelen van gear mods begon ik de game echt te waarderen voor de heerlijke sandbox die het is.

Het grootste probleem met de story missions in Just Cause is dat ze weinig variatie bieden. Het gros van de missies bestaat uit het overnemen van basissen (door alle roodkleurige objecten op te blazen) en het escorteren van je matties, met alle frustraties die we inmiddels gewend zijn van dat soort missies. Zo nu en dan kom je een missie met unieke gameplayelementen tegen, maar die zijn te zeldzaam.
Gelukkig is er niet echt een reden om de game op deze manier te spelen; er is namelijk niks dat je dwingt om je te haasten.

LET OP:

Open wereld games zonder technische problemen zijn tegenwoordig nog zeldzamer dan haren op het hoofd van Ed en ook Just Cause 3 is niet gevrijwaard van mankementen. De PC-versie, waar deze review op gebaseerd is, draait (natuurlijk) als een zonnetje, maar de console-varianten brengen het er een stuk minder goed vanaf.

De laadtijden op de PS4 zijn veel te lang. Het begint al met een dikke anderhalve minuut tijdens het opstarten en ook na elke cutscene/fast travel/retry is het weer raak. No bueno. Ook de framerate laat het afweten. Door het grote aantal explosies en het hoge tempo van de game wordt weer pijnlijk duidelijk dat deze consoles eigenlijk helemaal niet zo krachtig zijn. Het is niet zo erg als bijvoorbeeld een Fallout 4 of een Assassin's Creed: Unity, maar Just Cause 3 komt zeker in de buurt en dat is zonde. De Xbox One-versie hebben we helaas niet kunnen testen maar naar verluidt is die port ook geen hoogvlieger. Voor allebei de console-versies geldt helaas dat de 2.8GB grote Day 1 patch de problemen niet verhelpt.

Het laatste irritante mankement is dat de game constant verbinding met de servers van Square Enix probeert te maken, voor de leaderboards. Op het moment van schrijven zijn die servers overbelast en de 'play offline' optie lijkt weinig te doen dus je console op offline zetten is de enige optie. Blegh.

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..