Kingdom Hearts 3 – Review

Geplaatst: 25 januari 2019 om 15:00Aangepast: 25 januari 2019 om 15:26
Is het überhaupt mogelijk dat een game waar we al 13 jaar naar uitkijken uiteindelijk niet tegenvalt? De verwachtingen van Kingdom Hearts 3 zijn inmiddels zo hoog, dat die never ever ooit gehaald kunnen worden, toch?

Dat zijn logische gedachtes, maar in het geval van Kingdom Hearts 3 is niets minder waar, want dit is een van de leukste en sowieso de meest charmante games ooit gemaakt. De combinatie tussen Square Enix en Disney is niets minder dan magisch en zorgt voor onvergetelijke momenten, al heeft de game wat ruwe randjes.

Zooitje

Het is namelijk meteen duidelijk dat het hier om een typisch Japanse game gaat. Kingdom Hearts 3 komt dus erg langzaam op gang en zit vol met net even iets te lange filmpjes. Voordat je zelf aan de gang kan gaan met de gameplay, heb je al meerdere filmpjes bekeken en daar komt meteen het grootste nadeel van Kingdom Hearts 3 de hoek om kijken, want het verhaal is serieus een zooitje te noemen.

De Kingdom Hearts-games staan erom bekend een nogal vaag verhaal te hebben en dat heeft vooral te maken met de vele spin-off games, die allemaal wel op een manier zijn verbonden met elkaar, maar waar werkelijk geen touw aan vast te knopen is. Ik heb de meeste Kingdom Hearts games uitgebreid gespeeld, maar ook ik zat af en toe te kijken naar filmpjes waar ik maar 1 gedachte had, 'waar de fock gaat dit in hemelsnaam over?' 

Het wordt nog ingewikkelder en vager, omdat er in Kingdom Hearts 3 een soort overkoepelend verhaal is voor de hele game, maar iedere Disney wereld die je bezoekt, heeft daarnaast een eigen verhaallijn. Vervolgens worden er hier en daar flashbacks geshowd uit vorige Kingdom Hearts games en de chaos is compleet. Begrijp me niet verkeerd, de main story is in grote lijnen te volgen, maar alle details en side stories zijn compleet langs me heen gegaan.


Videoband

Gek genoeg heb ik me echter nooit geërgerd aan het vage verhaal, want de graphics en de hele presentatie van de game is verbluffend strak te noemen. De Disney-werelden en alle bekende characters zijn belachelijk goed ontworpen en het is niets minder dan een kinderdroom om er zelf in rond te lopen en op avontuur te gaan met de Disney-helden.

Misschien ben ik nog van de oldschool en herinner ik me de Disney-characters van videoband (ouwe lul) kwaliteit, waardoor het bijna eng wordt hoe mooi al die characters en uit zien en klinken. Het is ongekend hoe de characters tot leven zijn gebracht en ik werd er op momenten serieus emotioneel van. Het is alsof je een interactieve Pixar-film bestuurt. Hier droomde je vroeger van en nu is het werkelijkheid. Het is een soort mindfuck waar je extreem vrolijk van wordt. Er is geen andere game die ik van begin tot eind met zo’n big smile op m’n gezicht heb doorgespeeld.

Feest van herkenning

Kingdom Hearts 3 is tot mijn verbazing meer een open wereld game dan ik had verwacht. Na de eerste wereld wordt namelijk duidelijk dat je zelf kunt kiezen welke werelden je daarna gaat bezoeken, al zijn nog niet alle werelden meteen unlockt. Met je ruimteschip vlieg je door de ruimte letterlijk naar de volgende planeet en dat is een game op zich te noemen. Onderweg zijn er namelijk allerlei items te vinden die je kunt gebruiken om je wapens en ruimteschip te upgraden en zijn er vijanden die je moet verslaan om door een bepaald gebied te komen. Het is leuk uitgewerkt en het is iedere keer een leuk uitstapje om op zoek te gaan naar nieuwe werelden.

Iedere wereld heeft z’n eigen thema en verhaal en zijn bekend uit Disney en Pixar films. Ik wil niet alles verklappen, maar denk bijvoorbeeld aan Hercules, Monsters Inc., Frozen, Pirates of the Caribbean en Rapunzel. Iedere wereld heeft een op zichzelf staand verhaal, vol met nieuwe characters die je uit de betreffende film kent. De werelden zijn een feest van herkenning en ontzettend cool om te ontdekken.

Alleen de wereld van Pirates of the Caribbean vond ik zelf wat minder. In de eerste plaats omdat Pirates uiteraard een realistische graphics stijl heeft met echte acteurs, dat een beetje ‘out of place’ is in het Kingdom Hearts 3 universum. Daarnaast zijn er flink wat stukken gameplay die zich onderwater afspelen en de snelle gameplay en battle systeem komen dan niet zo goed tot z’n recht. Tot slot zit er behoorlijk wat naval combat in, waardoor ik teveel moest denken aan de Assassin’s Creed-games, waar het systeem vele malen beter werkt. Nog steeds erg vermakelijk, vooral ook door de prima humor van Captain Jack Sparrow, maar de andere geanimeerde werelden passen beter in de game.

Real-time battle systeem

Aangezien de Final Fantasy-games jaren hebben lopen worstelen met een goed real-time battle systeem was ik een beetje bang dat ook Kingdom Hearts 3 een ‘net niet’ systeem zou hebben, maar gelukkig verdween die angst al snel. Het battle systeem is namelijk een stuk sneller dan je zou verwachten van Square Enix games en speelt eigenlijk zoals alle andere action adventure RPG games, maar dan mega uitgebreid en fantastisch uitgewerkt.

Met main character Sora kan je lekker om je heen meppen met allerlei wapens, die je on the fly kunt switchen, zelfs midden in een combo. Je kunt er voor kiezen om te locken op een vijand, of automatisch de dichtstbijzijnde vijand te pakken en je sidekicks, Goofy en Donald, helpen je door zich te focussen op de vijand die jij ook te lijf gaat. Als je dat niet wil, kan je Donald en Goofy ook juist andere vijanden laten verslaan, of zich te laten richten op magic en cure. Het werkt helemaal top en Donald en Goofy lopen nooit in de weg.

Daarnaast kan je verschillende magische aanvallen doen, die we allemaal kennen uit Final Fantasy-games, zoals Firaga, Thundaga en Blizzaga. Ook hier heb je volledig de vrijheid om de magic in te zetten wanneer je maar wil en op welke vijanden. Zoals dat werkt in dit soort games, is het ook in Kingdom Hearts 3 bijvoorbeeld aan te raden om lekker met vuur te gooien als je in een wereld zit vol met sneeuw.

Team Attacks

Tijdens het battlen kan je het wapen dat je gebruikt in real-time levellen naar het 2de niveau, waardoor er weer nieuwe en spectaculairdere moves unlocken. Als je het dan voor elkaar krijgt om meerdere klappen uit te delen zonder al te hard geraakt te worden, unlock je zelfs nog een 3de niveau met de meest gruwelijke en over de top aanvallen. Alleen dit systeem zou al diep genoeg zijn voor leuke battles, maar het wordt nog veel gekker.

Je kunt namelijk regelmatig Team Attacks doen, waarbij je super vette moves kunt maken met Donald en Goofy, maar ook met de andere characters die bij de wereld hoort waar je inzit. Er komt tijdens het battlen vanzelf een melding dat je een Team Attack kunt doen en met 1 druk op de knop bundel je vanzelf je krachten. Tot slot zijn er zogenaamde Link moves, die het feestje compleet maken.

Link moves kan je vergelijken met de Summons uit de Final Fantasy-games, maar in plaats van dat je Shiva of Bahamut kunt oproepen, kan je de hulp inschakelen van Disney characters die je op spectaculaire wijze komen helpen. Ook deze wil ik niet allemaal verklappen natuurlijk, maar denk aan Ralph van Wreck-it-Ralph, of Simba uit The Lion King. Oh man, het is zo tof allemaal, zit zo goed in elkaar, is zo strak uitgewerkt… Ik moest mezelf dwingen om deze review te schrijven, want ondanks dat ik de credits inmiddels heb gezien, ben ik de gameplay nog lang niet zat. Gelukkig valt er ook na het uitspelen van de game nog een hoop te beleven en ontdekken.

Meesterwerk

Ik blijf zeggen dat alle gamers Kingdom Hearts 3 een kans moeten geven, zelfs als je geen gevoel hebt en Disney niet bijzonder vindt. Als je Disney volledig zou strippen van de game blijft er namelijk nog steeds een fantastische action adventure RPG over, een echte gamers-game, die gemakkelijk en toegankelijk is om te spelen, maar zoveel diepgang heeft in het battle systeem dat het uitdagend is om te masteren. Ik begrijp heus dat het zoetsappige uiterlijk van de game niet iedereen zal aanspreken, maar je doet jezelf te kort als je de game hierdoor negeert. Het is niets minder dan een meesterwerk.

Ja, de game heeft wat ruwe randjes hier en daar en het verhaal is echt een beetje te vaag, maar over het algemeen is Kingdom Hearts 3 niets minder dan magisch te noemen. Ik had torenhoge verwachtingen van de game en ben heel blij om te melden dat Kingdom Hearts 3 op het verhaal na, alsnog m’n verwachtingen heeft overtroffen. Dank je wel Square Enix en Disney voor de meest charmante game ooit, waar ik als klein ventje alleen maar van kon dromen. Ik ben verliefd!

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..