Review

Overcooked 2: koken voor sterren

Geplaatst: 7 augustus 2018 om 10:00Aangepast: 7 augustus 2018 om 12:22
Brouwsels maken in The Witcher is tof en de brandende ogen van Cooking Mama zijn grappig, maar zelden inspireert koken in games LauraJenny. Deze niet-bepaald-keukenprinses heeft echter haar uitlaatklep gevonden: Overcooked. Niks mooi opgemaakte borden en gastronomie, maar vreten: snel en lekker. Is Overcooked 2 net zo'n culinair hoogtepunt?


Overcooked is typisch zo’n game waarvan je denkt: waarom zou ik? Een beetje koken in een game, dat vind ik in het echt al niet tof... Echter maakt het in Overcooked niet uit of je thuis de sterren van de hemel kookt of al tevreden bent met een halfzacht saucijzenbroodje uit de magnetron. Je moet steeds taken verrichten om te zorgen dat je gasten gevoerd zijn. Dat klinkt niet tof, maar dat is verrassend verslavend. Speel een potje en ik weet het zeker: je bent verkocht. Het kan namelijk altijd efficiënter, sneller, beter.

De bedoeling van Overcooked 2 is dat je voor een stel trekhebbende gasten in je restaurantje avondeten klaarmaakt. Dat kan een hamburger zijn waarbij je de broodjes op een bord kwakt, het vlees gauw snijdt en bakt, de sla en de kaas snijdt en het vervolgens op elkaar gooit en uitserveert, tot een ingewikkeldere pizza waarbij je eerst alles moet snijden en kneden, samen moet voegen en in een keer in de oven schuift voor je er een bord bij zoekt om je gast blij te maken. Dat alles doe je in geweldig geanimeerde levels met vrolijke deuntjes in de achtergrond.


Niet de beste keukendesigner...

Dit alles klinkt heel makkelijk en in essentie is dat het ook. Er komt alleen een heleboel gestoordheid voorbij. Sommige keukens lijken ingedeeld door iemand die nog geen omelet kan bakken, waarbij de fornuisjes kilometers weg lijken van de snijplanken. En dan zijn er ook nog keukens die eens in de zoveel tijd ineens zwevende keukenblokken krijgen, waardoor je soms net aan de verkeerde kant terechtkomt en niet bij je ingrediënten kunt komen. Er zijn keukens midden op straat waarbij je constant overreden wordt door auto’s en levels die uit een paar zwevende platformen bestaan en waarbij je je kok regelmatig in een zwart gat ziet vallen.

Elke keer dat je een leveltje krijgt voorgeschoteld, vaak van vier minuten, dan kost het eerst wat moeite om in de chaos te ontdekken wat de bedoeling is: wat koken we? Wat is daarvoor nodig? Waar staat het? enzovoorts. Als detective scan je vliegensvlug de ruimte, maar wetende dat je gasten wachten en die homp kaas niet zichzelf gaat schaven, heb je daar eigenlijk te weinig tijd voor. Het resulteert in een chaotisch geheel dat elke keer als je tijd op is weer iets minder chaotisch wordt.

En dat is precies waar Overcooked 2 je vastgrijpt. Het stilt je honger naar het begrijpen van het level door je eerst een paar keer te laten falen en je vervolgens het gevoel te geven dat je alles compleet onder controle hebt. Hoe rustiger je blijft, hoe beter je werk gaat en dat gevoel groeit elke keer dat je het level opnieuw probeert. Eerst moet je jezelf leren waar alles staat, hoe je het vervolgens tot dat gerecht maakt en dan moet je ook nog bedenken wat de gevaren van het level zijn en waar de vieze borden staan, want je bent naast kok ook nog afwashulp: op vieze borden kun je niet serveren.


Niet de meest hygiënisch werkende kok...

Overigens wel fijn dat je af en toe je klauwen in het afwaswater moet steken, want veel handen wassen is er niet bij bij deze smerige koks. Nu zijn het sowieso een stel rare figuren: de ene kok is een krokodil, de andere een eenhoorn en weer een ander een mens. Je verdient er af en toe een nieuwe kok bij als je het goed doet, maar die zijn meer voor de heb dan dat je er echt een andere game-ervaring door hebt.

Wat wel een andere game-ervaring biedt, dat is dat je nu ingrediënten naar elkaar kunt gooien. Dat kon in het eerste deel niet en dat scheelt een heleboel qua snelheid. Soms moet je ook wel, omdat er allerlei keukenbladen tussen je koks instaan waardoor je niet bij elkaar kunt komen. Echter heeft het ook zijn keerzijde: als je een hele berg tomaten, vlees en kippenpoten hebt liggen, dan zie je soms door de salmonella je gesneden kip niet meer. Het helpt in snelheid, maar het draagt ook bij aan chaos.

Die chaos kun je in je eentje de baas proberen te blijven, door de twee koks om en om te besturen, maar Overcooked 2 komt pas echt tot zijn recht als je het met meerdere mensen doet. Dat kan nu voor het eerst online, een veelgevraagde optie in het eerste deel. Het blijft echter het tofste op de bank, waarbij de een naar de ander schreeuwt: HEB JE NOU DIE TOMAAT GESNEDEN? En die ander helemaal geconcentreerd probeert te vertellen waar dat ligt, maar niet erg slaagt omdat hij of zij veel te veel opgaat in zijn eigen gekokkerel.


Maar wel een van de leukste co-opgames van nu

Soms loop je tegen elkaar aan, soms scheld je elkaar uit omdat de tijdsklok sneller aftelt naar het einde en die oven maar niet opschiet, soms reken je op iemand en laat ze je compleet in de kou staan (schuldig!), maar meestal vergeet je al die ellende weer als je samen dat einde haalt. Een ster is leuk, want dan unlock je het volgende level, maar eigenlijk wil je drie sterren want dat is het maximaal haalbare en dat betekent dat je je keuken echt top hebt gerund. Veel tijd om bij te komen van de chaos waarin je een minuut geleden nog verkeerde is er niet, want het is Overcooked: even die zucht van verlichting, die high five, maar ook meteen weer dat gevoel van: nog eentje?

7 augustus verschijnt Overcooked 2 op Xbox One, PlayStation 4, PC en Switch. Voor deze review speelde ik hem op PlayStation 4.

Conclusie

Laura JennyRoots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..