sony
exclusive
insomniac games
playstation 5
ratchet & clank: rift apart

Ratchet and Clank: Rift Apart Review (PS5) - Een van de leukste games ooit gemaakt

Geplaatst: 8 juni 2021 om 16:00Aangepast: 8 juni 2021 om 13:57
Na acht jaar wachten zijn Ratchet and Clank terug in een nieuw avontuur dat alleen mogelijk is op de PlayStation 5. Was de game het wachten waard, en moet je hier misschien wel een PS5 voor aanschaffen? Florian heeft het prijzige antwoord.

Ratchet and Clank: Rift Apart heeft de mooiste graphics in een game ooit, in ieder geval als we het hebben over games met zo’n cartoony geanimeerde stijl. Heb je net als ik jarenlang gedroomd over hoe het zou zijn om een animatiefilm op Pixar-niveau zelf te besturen? Nou, je kunt ophouden met er over te fantaseren, want Rift Apart is die interactieve animatiefilm!

Interactieve animatiefilm

Werkelijk ALLES ziet er belachelijk goed uit in deze game. De characters zijn prachtig gedetailleerd en hebben meesterlijke gezichtsuitdrukkingen, de vacht van Ratchet en Rivet is bijna voelbaar zacht en de ray-tracing-effecten spatten van het metalen lichaam van Clank.

De verschillende werelden die je bezoekt hebben allemaal een eigen uitgesproken stijl en kleurenpallet, en zijn veel grootser opgezet dan in vorige Ratchet and Clank-games. De werelden zijn levendig, met allerlei NPC’s die hun eigen ding doen, en het is een waar genot om ze compleet te ontdekken. De manier waarop alles in beeld wordt gebracht en is gepresenteerd is zo gruwelijk mooi, dat Rift Apart eigenhandig de scheidslijn tussen film en game doet vervagen.

Insomniac Games zet hier een grafische standaard neer waar andere game-ontwikkelaars bang van zullen worden. Ik heb me serieus meerdere keren hardop afgevraagd hoe dit een game kan zijn. Nee maar echt, hoe dan?

Rifts en Shards

In Rift Apart heeft bad guy Dr. Nefarious een krachtig wapen van het dynamische duo gestolen, waardoor er rifts (portals) ontstaan in het universum. Door de rifts worden werelden en dimensies aan elkaar gekoppeld, met wisselende effecten. Er zijn drie soorten rifts te vinden in de game.

Zo zijn er kleine rifts, die vooral tijdens battles om je heen te vinden zijn. Deze rifts moet je zien als shortcuts. Door het gebruik van deze rifts kan je bijvoorbeeld vijanden flanken of snel wegvluchten voor gevaar. Leuk detail is dat je niet Ratchet of Rivet naar deze rifts trekt, maar dat je de hele wéreld naar de personages toetrekt. Ziet er vet uit!

Het tweede soort rift is een stuk spectaculairder, want je stapt daarbij echt een andere dimensie in. Sterker nog, je kunt de andere dimensie achter de rift al zien, voordat je er in stapt! Ik weet niet hoe dit technisch werkt; het is een soort magie, maar er zijn in ieder geval geen laadtijden. De andere dimensie achter de rift is dus al ingeladen, het is bizar.

Tot slot heb je nog de grote rifts, die je daadwerkelijk in compleet nieuwe situaties en werelden gooien, zoals we ook in de trailers hebben gezien. Dit zijn de meest mind-blowing en spectaculaire rifts in de game, waarbij je telkens niet weet waar je uitkomt. Het zijn achtbaanritten zoals je ze nog nooit hebt ervaren en het gaat zo ver dat je bijvoorbeeld zelfs een eindbaas moet zien te verslaan, terwijl je hier en daar door dit soort rifts wordt gegooid en de battle verder speelt in compleet verschillende werelden. Dit soort momenten zijn niets minder dan gaming-entertainment van een plank waar ik niet eens bij kom als ik op een ladder ga staan.

Maar wacht, er is meer! Naast deze rifts zijn er ook speciale shards (een soort diamanten) te vinden, waardoor je van dimensie kunt veranderen in de huidige wereld. Ook dit gebeurt direct, zonder laadtijden. Je geeft simpelweg een mep tegen de shard en in een flits zal de hele wereld om je heen veranderen. Het is haast onbeschrijfelijk cool. De eerste shard die ik tegenkwam heb ik dan ook gelijk twintig keer achter elkaar lopen slaan, puur voor het meesterlijke effect. Zucht… dit is next-gen!

Wapens en upgrades

De wapens spelen altijd een grote rol in de Ratchet & Clank-games, zo ook in Rift Apart. Er zitten een aantal bekende wapens uit vorige games in en een aantal gloednieuwe, die je allemaal weer kunt upgraden. Dit gaat voor een deel automatisch, door de wapens simpelweg te gebruiken, en voor een deel doormiddel van de bekende Raritanium-collectibles die je in de werelden kunt vinden.

Upgrade vooral ook ál je wapens, want ze hebben allemaal een eigen functie en de vele soorten vijanden hebben allemaal zo hun eigen zwaktepunten die je kunt uitbuiten met je arsenaal. Rift Apart is wat dat betreft nog meer een ‘gamers-game’ geworden, waarbij je haast verplicht wordt om vaak van wapen en tactiek te wisselen. Bovendien worden de wapens aanzienlijk beter als je ze upgradet, dus een wapen dat op het begin geen indruk op je maakt kan uitgroeien tot een van je favoriete. Yup, ik spreek uit ervaring.

Daarnaast zijn al deze wapens de perfecte showcase voor de DualSense-controller. Ieder wapen voelt daadwerkelijk anders aan in je handen en een aantal wapens heeft zelfs twee modi, afhankelijk van of je de R2-knop gedeeltelijk of helemaal indrukt.

Je moet zeker zelf alle wapens lekker gaan ontdekken, maar hieronder een paar voorbeelden van vette guns:

  • Burst Pistol: Je standaard wapen, maar is te upgraden van een klappertjespistool tot een brute mitrailleur.
  • Mr. Fungi: Een bijzonder chagrijnige paddenstoel die met je meevecht.
  • Topiary Sprinkler: Een sproeisysteem dat water spuit naar vijanden, die daardoor in planten veranderen. Tip: dit werkt ook op eindbazen!
  • Apocalypse Glove: Een bom waar boze mini-robotjes uitkomen, die ook weer ontploffen als ze naar vijanden toelopen.
  • Cold Snap: Verander je vijanden in ijsblokjes, waardoor ze gemakkelijk te raken zijn. Tip: gebruik dit wapen in combinatie met de Apocalypse Glove!
  • RYNO 8: Ja, ik zal je verklappen dat er uiteraard weer een RYNO in deze Ratchet & Clank-game zit, maar wat dit traditioneel meest belachelijke wapen uit de game doet..? Hint: Rift Apart!

Leuk detail is dat je de wapens kunt upgraden tot level 5, maar in New Game + kan je de wapens nog verder upgraden, tot level 10!

Performance vs Fidelity

Voor de review heb ik de game grotendeels noodgedwongen in Fidelity Mode moeten spelen, oftewel 4K/30fps met ray-tracing. En ja, terug naar 30fps is even slikken. Op launch is er echter een day one-patch beschikbaar, die nog twee andere modi mogelijk maakt, namelijk Performance en Performance RT.

In de Performance Mode gaat de framerate omhoog naar 60fps en de resolutie iets naar beneden, ik gok naar 1800p. Ray-tracing staat dan uit.

In de Performance RT Mode gaat de framerate omhoog naar 60fps en de resolutie naar beneden, ik gok naar 1440p, maar daarbij kan je nog steeds genieten van de prachtige ray-tracing-effecten in de game. En aangezien het verschil door goede upscaling tussen 1440p en 1800p niet zo groot is, kan ik je volmondig de Performance RT Mode aanraden.

Geperfectioneerde gameplay

Weet je, al deze punten zijn fantastisch, maar als ik tot de kern moet komen over waarom ik totaal tot over m’n oren verliefd ben geworden op Rift Apart, is het de tot in de puntjes verzorgde gameplay. Insomniac Games heeft natuurlijk al heel wat jaartjes kunnen oefenen, en heeft wat mij betreft nu perfectie bereikt. Rift Apart is zó ontzettend leuk om te spelen, dat valt haast met geen toetsenbord te beschrijven.

Het is in de eerste plaats de combinatie van het ontdekken van de prachtige werelden met de bekende characters, de over de top shootouts, belachelijk mooie graphics, spot-on humor en ga zo maar door; maar het is veel meer dan dat, iets wat je niet kunt zien of uitleggen.

Het is de manier waarop deze game speelt. Je moet het vóélen. Er is haast geen enkele andere game die zo lekker speelt als Rift Apart, zeker in 60fps. De hardcore gamer in mij werd er zo intens gelukkig van… I. Love. This. Game.

Definitie van charmant

Rift Apart is wat betreft grafische stijl, personages en verhaal zo’n beetje de definitie van charmant. Deze game wekt bepaalde gevoelens bij me op, waardoor ik serieus even heb getwijfeld om een 100 uit te delen, maar ik doe dit uiteindelijk niet omdat ik in de eerste plaats vind dat een Ratchet and Clank-game niet dezelfde impact heeft als een game als The Last of Us of GTA. En in de tweede plaats omdat ik een beetje worstel met de lengte ervan.

Ik heb Rift Apart op mijn dooie gemak gespeeld, haast overdreven langzaam. Ik wilde alles zien en alles unlocken en had de Platinum Trophy na een kleine 20 uur zo goed als binnen. Dat is niet heel kort voor een game zoals deze, maar toch is het té kort. Als je schijt hebt aan alle pracht en praal om je heen, race je er echt in een paar uur doorheen. Omdat het zo lekker speelt, moest ik mezelf letterlijk dwingen om rustig aan te doen. En tja, die rifts zijn mega vet, maar daar hadden er meer van in moeten zitten!

De fans hebben acht jaar moeten wachten op een nieuw Ratchet & Clank-avontuur (de remake uit 2016 niet meegerekend) en mijn honger is nu niet gestild. Sterker nog, dit smaakt naar het allerlekkerste uitgebreide voorgerecht dat ik ooit voorgeschoteld heb gekregen. Dat toetje mag je houden, maar ik wil het hoofdgerecht!

Eigenlijk is het ook een compliment aan de game. Rift Apart is zo ontzettend leuk, er mag geen eind aan komen. Ik snap dat het met deze kwaliteit onmogelijk is om een game te maken die wat lengte betreft zelfs de gemiddelde JRPG laat blozen, maar een gamer mag dromen, toch? Vanaf nu ga ik daar maar over fantaseren. 

Conclusie

Ons oordeel

9,5
95

Ratchet and Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank: Rift Apart is niet de beste, meest impactvolle of emotioneel geladen game, maar wel een van de mooiste en vooral leukste games ooit gemaakt! Iedere PS5-bezitter moet dit spelen. Je hebt niks te willen, het is verplicht.

Ons oordeel

95
Ratchet and Clank: Rift ApartRatchet & Clank: Rift Apart is niet de beste, meest impactvolle of emotioneel geladen game, maar wel een van de mooiste en vooral leukste games ooit gemaakt! Iedere PS5-bezitter moet dit spelen. Je hebt niks te willen, het is verplicht.

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..