rare
review
seaofthieves
graddus

Sea of Thieves - Review

Geplaatst: 23 maart 2018 om 16:02Aangepast: 3 april 2018 om 15:53
Graddus is waarschijnlijk de slechtste piraat ooit. Hij kan niet tegen drank, verliest altijd met kaarten en heeft het evenwichtsorgaan van een bibberende baviaan. Als dat maar goed gaat, in Sea of Thieves...

Echt, ik gun het Microsoft. Hun achterstand op Nintendo en Sony wordt steeds groter, en met Halo, Forza en Gears of War hebben de Amerikanen me toch mooie dingen gebracht. Ook gun ik het Rare. De Britse gamemaker is de laatste jaren (of beter gezegd, decennia) niet bepaald in topvorm, maar games als GoldenEye 007 en Banjo-Kazooie staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

Helaas is Sea of Thieves niet het succes geworden waar iedereen op hoopte...


Een sprookjesboek

Laat ik positief beginnen: de massive online sandboxwereld ziet er geweldig uit. Van het water tot aan het wolkendek en van de bountybeaches tot aan je boot, alles oogt alsof je meespeelt in een sprookjesboek. Een sprookjesboek waarin je zélf de verhalen verzint. Zie je, Sea of Thieves heeft geen rode draad, behalve quests voor verschillende facties. Je hebt de Gold Hoarder, voor wie je op zoek gaat naar schatten. De Order of Souls, die je vraagt bepaalde skeletten uit te schakelen. En de Merchant Alliance, waarvoor je items van punt A naar B vervoert. Dit kan in je eentje maar het leukste is het met een crew van twee of vier spelers. Waarbij we meteen tegen het eerste probleem van Sea of Thieves aanlopen: je afhankelijkheid van anderen. Rare vertrouwt er namelijk op dat iedereen de game speelt zoals hij bedoelt is. In zijn rol blijft.

Netjes binnen de lijntjes

En sure, als alles goed gaat is het genieten. De één bedient het roer, twee anderen helpen met navigeren en de vierde piraat zorgt voor een stukje muziek op de harmonica. Top! Maar er hoeft maar één rotte appel tussen te zitten, één schavuit die naar het onderdek loopt om een kruitvat op te blazen en de hele reis is over voordat hij goed en wel begonnen is. Jammer genoeg is een flink percentage van de Sea of Thieves-community zo.

Het ergste is dat ik het die raddraaiers eigenlijk niet eens kwalijk neem. Ook als je Sea of Thieves netjes binnen de lijntjes speelt, kan de game behoorlijk saai zijn. Het is in feite één grote grind! De eerste keer dat je achter zo'n skelettenkapitein aangaat is het nog supercool allemaal, de tweede keer ook maar na vijf keer ken je het wel. En de tiende keer? Man, je moet wel straalbezopen zijn van de grog om daar lol uit te halen. Het schattenjagen en traden zijn al niet veel interessanter. De ene keer moet je een witte kip vangen, de andere keer een bruine. Potato potatoe. 

Copy-paste quests

Als die eindeloze copy-paste quests nou nog een doel hadden, een beloning, maar nee: je bent simpelweg XP aan het farmen om een level 50 Pirate Legend te worden. Met het goud kun je wel nieuwe kleding kopen enzo, maar da's puur cosmetisch en voegt geen flikker toe aan de gameplay. Heb je dus geen posters van Kapitein Haak op je kamertje hangen en is digitaal piraatlarpen niet je levensdoel, dan slaat de verveling vroeg of laat genadeloos toe. 

Sea of Thieves voelt gewoon niet als een volwaardige, 60 euro kostende Triple-A game. Daarvoor biedt het te weinig content en gaat hetgeen er wél inzit niet diep genoeg.

Tot overmaat van ramp is het spel technisch een mess. Bij al mijn sessies had ik gigantische last van lag en soms registreert het zaken als unlockte achievements of loot niet goed.


Overdreven negatief?

Klink ik overdreven negatief? Dat komt vooral door mijn teleurstelling. De wereld van Sea of Thieves is namelijk gewoon heel tof. Ik zei net al hoe schitterend het eruit ziet, en ook aan andere dingen merk je dat Rare er behoorlijk wat liefde in heeft gestoken. Neem de stormen die soms uit het niets ontstaan en je van de weeromstuit in totale chaos dompelen. Het kompas tolt rond, overal slaan bliksemschichten in terwijl de crew benedendeks wanhopig probeert om de schade aan de romp te repareren. 

Of het schieten met kanonnen: de kogels hebben een geweldig ballistisch traject, wat ervoor zorgt dat zeeslagen met vijandelijke schepen misschien wel het absolute hoogtepunt zijn. Helaas zijn er maximaal 6 schepen en 16 spelers tegelijk op dezelfde server actief. Zoeken naar andere crews is dus als naar een naald in een hooiberg... Tenzij ze je gewoon staan op te wachten bij de dichtstbijzijnde trade-post om je van je zuurverdiende loot te beroven, natuurlijk. Zucht.


Bij nadere inspectie

Met Sea of Thieves heeft Rare een schitterende wereld geschapen. Misschien wel de meest sfeervolle die ze sinds Banjo-Kazooie op je TV-scherm hebben gekwakt. Helaas vertrouwen de Britten teveel op de bereidheid van de community om er zelf wat van te maken, en ook teveel op hun fantasie. Niet iedereen kan die weelde aan.

Buiten zit er ook gewoon niet genoeg speelgoed in deze zandbak. Na een uur of vijf voelt het alsof je alles in Sea of Thieves hebt gezien en gedaan. Deze game zou een oceaan aan plezier moeten bieden, maar heeft bij nadere inspectie de diepgang van een pierenbad...

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..