Review

Super Mario 3D All-Stars (Nintendo Switch) review - Zuinige bundel van royaal platformplezier

Geplaatst: 16 september 2020 om 15:00Aangepast: 15 september 2020 om 12:53
Om te vieren dat de eerste Super Mario Bros. 35 jaar geleden verscheen, wilde Nintendo van 2020 een feestelijk Mario-jaar maken. Denk aan diverse Mario-releases, speciale Mario-producten en in-game Mario-evenementen, wat allemaal in april al had moeten beginnen. Helaas gooide de coronacrisis ook hier weer wat roet in het eten, maar gelukkig is Super Mario 3D All-Stars eindelijk uit.

Pas op 3 september kondigde Nintendo tijdens een videopresentatie aan het bedrijf het 35-jarig jubileum van Mario zou vieren. Er werden er behoorlijk wat Mario-dingetjes aangekondigd: van schoenen tot karts en in-game content voor Smash en Animal Crossing. Het meest interessant was de aankondiging dat vier oude 3D-Mario-games op de Switch worden uitgebracht.

Wat ouder

Helaas worden de vier games niet als één pakket en ook niet allemaal dit jaar uitgebracht: Super Mario 3D World (dat in 2013 verscheen voor de Wii U) verschijnt apart en pas volgend jaar, op 12 februari 2021. Het goede nieuws is dat die game dan op diverse manieren is vernieuwd en uitgebreid, met onder andere een online coöpstand en een extra spelvariant genaamd Bowser’s Fury.

De andere drie 3D-Mario’s zijn al wat ouder en worden geleverd als één pakket genaamd Super Mario 3D All-Stars, met daarin Super Mario 64 (de allereerste 3D-Mario, die in 1996 verscheen voor de N64), Super Mario Sunshine (verscheen in 2002 voor de GameCube) en Super Mario Galaxy (2007, Wii). Helaas bleek uit de videopresentatie al dat er weinig is gedaan om deze drie games werkelijk te verbeteren, laat staan uit te breiden. Die indruk werd bevestigd toen ik de collectie daadwerkelijk ging spelen.

Super Mario 3D Collection

Super Mario Galaxy

Met complete minachting voor geschiedenis en chronologie begin ik mijn speelsessie met Super Mario Galaxy, gestuwd door de voornaamste vraag die door mijn hoofd spookte toen Super Mario 3D All-Stars werd aangekondigd: hoe zal de besturing van Super Mario Galaxy werken, zonder de motion controls met Wii-afstandsbediening en Nunchuck waar het origineel om draaide?

Gelukkig blijkt de bediening ook zonder die zwiepdingen prima te werken. Je kunt twee losse Nunchucks gebruiken om de Wii-controls na te bootsen, of kleine, kantelende bewegingen met de Pro-controller maken om de cursor naar een blauwe trekster te bewegen, danwel een bal door een parkoers te sturen. In handheldstijl kantel je het systeem om dingen te laten rollen en kun je het touchscreen gebruiken als surrogaat voor de aanwijsfunctie van de Wii-afstandsbediening.

Super Mario 3D Galaxy

Er is geen optie om deze besturingsopties nog verder aan te passen. Dat lijkt me ook niet nodig, want ze werken zoals gezegd prima. En de game zelf… tja, het is niet voor niets de eerste game die ik ooit een perfecte score van 100 heb gegeven, en de het ziet er in hi-res beter uit dan ooit. Dus reken maar dat ik weer zit te genieten.

Super Mario Sunshine

Iets minder genieten is het in Super Mario Sunshine. Wat is die game moeilijk! En wat jammer dat Nintendo deze kans niet heeft aangegrepen om de overduidelijke problemen met de camera op te lossen! Vooral in de latere levels zit ik soms echt hardop te vloeken en te schelden, als ik weer eens in een gat tuimel omdat de camera achter een blok blijft hangen. Of momenten waarop ik de camera gewoon niet naar een hoek kan draaien die me een goed zicht op de actie biedt.

Toch is Sunshine wél de game die ik tot nu toe het meest gespeeld heb, en waar ik na het schrijven van deze review het liefst weer naartoe ga. Want Sunshine ziet er dankzij de hogere resolutie en mogelijkheid om verder in de diepte in te kijken - zonder van die trillende kartelrandjes, gewoon verdomd fraai en lekker kleurig uit - alsof het een nieuwe Mario-game is. En aangezien ik me van Mario Sunshine veel minder herinner dan van de andere twee games, is dit ook het dichtstbij een verfrissende 3D-Mario-ervaring dit jaar. Dus moeilijk en frustrerend of niet, ik ga ‘m helemaal doorspelen, die Sunshine!

Super Mario 3D Sunshine

 

Super Mario 64

Dan Super Mario 64, het allereerste 3D-avontuur van Mario. Die heeft ook een hogere resolutie gekregen, en volgens mij zijn er hier en daar ook wel wat textures verbeterd, maar dat was het dan.

Super Mario 3D 64

Deze game ken ik heel erg goed, omdat ik toen hij verscheen blijkbaar nog tijd had om games die ik leuk vond een keer of tien door te spelen, en de verbeterde versie (met o.a. Yoshi als speelbaar personage) die later voor de DS verscheen had ik ook al uitgespeeld. Dus tja, die 64 ga ik als laatste doorlopen, als ik daar al aan toekom. Wel vreemd trouwens dat Nintendo niet de DS-versie heeft meeverpakt, en ook hier niets aan de camera heeft verbeterd.

Het is tekenend voor de erg zuinige manier waarop Nintendo deze drie klassiekers heeft klaargemaakt voor de Switch, waarbij alleen het meest noodzakelijke is gedaan.

Conclusie

Lees Meer


Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..

Opmerkingen

Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.Login om een reactie te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Meer artikelen tonen
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..
Power UnlimitedLaden..