Design console en controller
Over het design van de console en controller is de afgelopen weken al veel gesproken, dus daar ga ik dan ook kort over zijn. Het design van de console was voor mij persoonlijk even wennen, maar ‘it grows on me’. Ik moet daarbij wel zeggen dat de console er een stuk beter uitziet als je hem verticaal neerzet, op de voet. De voet kan er niet af en de console ziet er daarom een beetje gek uit als hij horizontaal ligt. Gelukkig maakt het wat functionaliteit en koeling niet uit hoe je de Xbox Series X neerzet.
De controller heeft wat kleine aanpassingen gehad, zoals de extra grip aan de achterkant, de Share-knop en een ander design d-pad. Het zijn geen bijzonder noemenswaardige toevoegingen, maar dat was ook niet echt nodig. De Xbox One-controller was al zo goed als perfect en heeft nu simpelweg wat fine-tuning gehad. Alle Xbox One-controllers en -accessoires werken ook gewoon op Xbox Series X.
Hardware en koeling
De Xbox Series X is een bijzonder krachtige console met state of te art hardware, maar ik ben zeer blij om te melden dat de console ook muisstil is, zelfs na een paar uur intensief gamen. Er zit een gigantische fan in de Xbox Series X, maar die hoor je praktisch nooit. Xbox Series X is superstil en dat is heel knap in zo’n compact stukje hardware, waarin geen centimeter ruimte over lijkt te zijn.
Er waren de laatste tijd ook wat berichten dat Xbox Series X bizar heet zou worden, maar dit kan ik volmondig ontkrachten. Ja, de console wordt warm, maar dat is heel normaal. Op geen enkel moment was de output of de console zelf heet te noemen en ik vraag me oprecht af waar die geruchten vandaan kwamen. Zelfs in een half afgesloten tv-meubel had Xbox Series X geen temperatuurproblemen, al zou ik een compleet gesloten meubel uiteraard wel afraden. Consoles moeten wel kunnen ademen!
SSD en externe opslag
Een van de vetste nieuwe features van Xbox Series X is uiteraard de bloedsnelle SSD van 1 TB. Na het OS en bijbehorende features zoals Quick Resume houd je 802 GB van die 1 TB over om games en apps op te zetten. Dat is niet zo heel veel als je kijkt naar hoe groot games van tegenwoordig zijn, maar gelukkig kan je het geheugen zelf uitbreiden. Je hebt hierin de keuze om te gaan voor een officiële memory card van Seagate van 1TB voor 250 euro, of je hangt er een externe HDD/SSD aan vast.
Houd er wel rekening mee dat je Xbox Series X/S games alleen van de interne SSD, of de officiële memory card van Seagate kan afspelen. Nieuwe games rekenen op de snelheid van de SSD, waardoor ze niet meer afspelen via een externe HDD of SSD. Voor Xbox-, Xbox 360- en Xbox One-games kan je wel een externe HDD/SSD gebruiken, al zou ik een harddisk zo veel mogelijk vermijden, als je toch van wat snellere laadtijden en dergelijke wil genieten. Een externe SSD is wat dat betreft een goede optie.
Tot zover de opslag van games, want de ingebouwde SSD zorgt er vooral voor dat het systeem zelf als een zonnetje draait. Ik heb altijd last gehad van de traagheid in het OS van de Xbox One-consoles, maar ben blij om te melden dat de hele ervaring nu een stuk beter is door de snelheid van de SSD. Het dashboard is eindelijk zo snel als je hoopt, ook als je in-game zit. Het went snel en valt ontzettend op als je weer even de Xbox One aanzet.
Zelfs downloads gaan sneller en zijn stabieler, aangezien de SSD totaal geen moeite heeft om die data weg te schrijven. Ook het opstarten van de console is vele malen sneller dan op de Xbox One, waarbij je binnen een seconde of 10 al in je dashboard zit. Het draait zo lekker allemaal en dan heb ik het nog niet eens gehad over het laden van games.
Het opstarten van games gaat bizar snel en in de meeste games zit je nu dan ook binnen enkele seconde in het menu. In een aantal games duurt het doorklikken van de logo’s en disclaimers nu letterlijk langer dan het laden van de game! Maar ook in-game merk je verschil, waarbij het inladen van textures veel sneller gaat en pop-up veel minder zichtbaar is. De SSD voelt aan alle kanten als een echte next-gen feature.
UI design en functionaliteit
Het dashboard van Xbox Series X is grotendeels hetzelfde als op de Xbox One, en ik ben er nog steeds geen fan van. Het is wat mij betreft omslachtig en rommelig, al is het wel wat gestroomlijnder geworden en zorgt de SSD voor een fijnere ervaring. Toch hoop ik dat Microsoft wat meer opties voor het opstarten van de console gaat toevoegen. Ik zou het persoonlijk bijvoorbeeld fijn vinden als de console in Games & Apps zou opstarten, in plaats van het dashboard.
De user interface op Xbox Series X heeft wel een hele vette feature in samenwerking met de SSD, namelijk: Quick Resume. Met deze functionaliteit kan je supersnel wisselen tussen games, zonder daarvoor eerst een game te moeten afsluiten. Je kiest een andere game uit je Tabs of uit je Games & Apps en schakelt direct over. Daarna kan je weer heel snel terug switchen naar je vorige game en hoeft dan niet weer alle menu’s en dergelijke door. De game gaat weer exact verder waar je gebleven was. Soms staat de game niet eens op pauze als je wisselt!
Het is enorm indrukwekkend om binnen een paar seconden te wisselen van games en de perfecte showcase van wat er mogelijk is met de snelheid van de SSD. Ik vraag me alleen af hoe lang en hoe vaak je dit gaat gebruiken. Persoonlijk wissel ik niet tussen zoveel games als ik aan het gamen ben, maar dit is per persoon verschillend. In totaal kan je een game of zes in Quick Resume zetten, een beetje afhankelijk van hoe groot de games zijn. Quick Resume kan je overigens niet uitzetten, maar misschien dat dit later een optie wordt. Quick Resume snoept namelijk zo’n 100 GB van je SSD af.
Tot slot is er nog een nieuwe feature, genaamd Auto-HDR, waar je heel enthousiast van moet worden als je een HDR-tv of -monitor hebt. Met deze techniek krijgen games die oorspronkelijk helemaal geen HDR-ondersteuning hebben toch de HDR-highlights en-kleuren! Dat werkt verbluffend goed en is het is serieus cool om oude games als Fuzion Frenzy in HDR te zien. Er is een enkele game waarbij de feature niet fantastisch werkt, maar bij die games gaat Microsoft de Auto-HDR feature uitzetten. Daar wordt op dit moment nog hard aan gesleuteld.
Backwards compatibility
Xbox Series X is compatible met zo’n beetje alle Xbox-, Xbox 360- en Xbox One-games! Dat is een gigantische verzameling aan games, die ook nog eens als een malle draaien op Xbox Series X. De oude games draaien nog strakker dan op de Xbox One X, met nog hogere framerates en resoluties, bovenop de Auto-HDR feature. Games met een unlockte framerate of dynamische resolutie draaien nu allemaal zonder problemen in 4K en 60 frames per seconde.
Het is de ultieme fanservice en maakt gehaktballetjes van de PlayStation 5, die alleen maar PS4-games afspeelt. Je zou Xbox Series X een bijzonder krachtige Xbox emulator kunnen noemen, die de meeste Xbox-games van alle generaties op meesterlijke wijze afspeelt. Maakt niet uit wat je Xbox Series X voert, het werkt allemaal als een tiet!
Xbox Game Pass
Bijna in het verlengde daarvan is daar het fantastische Xbox Game Pass, waarbij je voor een vast bedrag per maand (of per jaar) een shitload aan Xbox-, Xbox 360-, Xbox One- en Xbox Series X/S- games kunt downloaden en spelen. Daarnaast zullen alle first party games op launch beschikbaar zijn via Xbox Game Pass en dat maakt de service een absolute must-have. Ook hierin schopt Microsoft de kont van Sony met PlayStation Now.
Leuk detail is dat je met een dropdown menu heel gemakkelijk kunt filteren op Xbox Series X/S Enhanced games, zodat je meteen kunt zien welke games gebruik maken van de vette hardware in de next-gen console. Dit geldt overigens ook voor je eigen game verzameling.
Het enige dat ik jammer vind aan Game Pass is dat de games steeds wisselen en er dus geen gigantische database van Xbox games ontstaat. Ik snap het financieel wel, maar dit had de service nog vetter gemaakt.
Welke Xbox Series X enhanced games heb ik gespeeld?
Dan uiteraard het belangrijkste van een next-gen console, de games! Op launch zullen er in totaal dertig Xbox Series X/S Enhanced games beschikbaar zijn en voor een compleet lijstje kan je hier checken. In de previewperiode had ik toegang tot een aantal vroege versies van games, die ik hieronder even kort bespreek.
Dirt 5
Dirt 5 is niet meteen een game die je opzet om de grafische pracht en praal van Xbox Series X te laten zien, maar de game heeft wel next-gen momentjes. Zo zijn de races in het donker op een besneeuwde track heel erg vet, met prachtige HDR highlights. Wat vooral next-gen is, is dat je de game in 4K/60 kunt spelen, of zelfs in 120fps. Die extra frames zorgen voor een heerlijke race-ervaring, die niet mogelijk is op de huidige consoles.
Forza Horizon 4
Forza Horizon 4 was al op de Xbox One X prachtig, maar op Xbox Series X kan je de game in 4K/60 spelen. Ondanks dat de game inmiddels als behoorlijk oud begint te worden, is dit nog steeds de mooiste racegame op de Xbox.
Gears 5
Gears 5 is de absolute showcase van wat de kracht van Xbox Series X nou eigenlijk inhoudt. De game gaat op een aantal punten nu zelfs de versie voor de PC op max settings voorbij en draait in 4K/60. De multiplayer is zelfs in 120fps te spelen, wat de gameplay zeker ten goede komt. Dit is gek genoeg DE game die je moet opzetten om je vrienden lekker te maken. Verbluffend mooi!
Gears Tactics
Absoluut niet mijn ding, maar de game ziet er meesterlijk uit in 4K/60. Die hoge resolutie komt ook echt van pas met de gebruikte top-down view, waarbij alles scherp blijft, ook in de verte. De filmpjes zijn overigens van absolute wereldklasse, wow!
The Touryst
Dit is een simpele adventure game, die oorspronkelijk op de Switch uitkwam. The Touryst is erg vermakelijk en door de simplistische graphics draait de game in 6K/60 (nee, dit is geen typefout!), of 4K/120. Het is zo scherp en soepel dat het bijna eng is.
Watch Dogs: Legion
Oef, 30fps is een downgrade! Watch Dogs: Legion draait in 4K/30, maar heeft dan weer wel ray tracing-support, in de vorm van ray traced reflections. Reflecties zijn dat ook verbluffend mooi en brengt de meesterlijk nagemaakte stad nog meer tot leven.
Yakuza: Like A Dragon
De nieuwe Yakuza heeft 2 opties, of native 4K/30 of dynamisch 4K/60. Het verschil tussen native 4K en upscaled 4K is in Yakuza: Like A Dragon gelukkig niet zo groot, dus de 60fps mode is meesterlijk.
Conclusie
Dus, laat ik in vogelvlucht nog eens door de indrukwekkende en iets minder boeiende aspecten lopen.
Wat is er top?
- Muisstil
- SSD
- Quick Resume
- Auto-HDR
- Backwards compatibility
- Xbox Game Pass
- Hoge framerates
- Native 4K
- Controller (beetje dubbel, want doet niet echt iets nieuws)
- Prijs (500 euro is een hoop geld, maar het is absoluut niet duur voor wat je krijgt)
Wat is niet zo top?
- UI
- Matige launch line-up
- 2 jaar geen Xbox Series X/S first party exclusives
Over het algemeen ben ik zeer enthousiast over Xbox Series X. De krachtige console kan meesterlijke plaatjes op het beeldscherm toveren, is fluisterstil, heeft vette features in de vorm van Quick Resume en Auto-HDR, en Xbox Game Pass en de backwards compatiblity zijn meesterlijke services. Ook het feit dat alle Xbox One-accessoires gewoon werken is erg fijn.
Ik ben niet zo’n fan van de UI, maar hopelijk blijft Microsoft daar de komende tijd aan sleutelen voor meer opties en een nog betere ervaring. Het grootste hekelpunt ligt wat mij betreft bij de exclusive games, die er maar weinig zijn. Ook de beslissing om de komende jaren geen first-party exclusives uit te brengen voor Xbox Series X/S zit me niet lekker.
Xbox One X was namelijk ook een meesterlijke console met vette hardware, maar de potentie is er nooit echt uitgekomen, aangezien de console geen exclusives had die exclusief gebruik maakte van de hardware. Ik hoop van harte dat dit niet ook bij Xbox Series X gaat gebeuren, want de hardware is absoluut gruwelijk. Xbox Series X heeft zoveel potentie! Beschikbaar vanaf 10 november, voor 500 euro.
Opmerkingen