
Farming Simulator 22 review (PS5) - Ploegen, zaaien en oogsten was nog nooit zo hardcore
Elke ochtend gaat Dwayne voor dag en dauw naar buiten. Niet om zijn akkers en stallen te onderhouden, maar om lekker mensen te interviewen en stukjes te tikken. Toen hem werd gevraagd of hij als-je-blieft Farming Simulator 22 wilde reviewen, was hij dan ook een beetje in de war: waarom uitgerekend hij? Het antwoord weet hij nog steeds niet, maar hij is inmiddels wel heel wat agrarische ervaringen rijker.
Het is een voldongen feit dat ik niet in de wieg ben gelegd voor het boerenleven. Ik heb niets met landbouw, de veestapel, mest of John Deere. Om die reden is Farming Simulator wel de laatste game waarvan ik dacht dat ik hem ooit zou spelen. Nu ik daadwerkelijk tientallen uren in de game heb zitten, voelt het niet alsof ik zeeƫn van kostbare tijd in mijn leven heb verspild, en dat is een heel goed teken.
Deze recensie begon met mijn gebruikelijke research-rondje: met wat voor spel heb ik nou eigenlijk te maken. Ik stuitte al snel op de Farming Simulator League, een eSports-evenement georganiseerd door de Duitse ontwikkelaar Giant Software. In teams van minstens drie spelers neemt men het tegen elkaar op in competitieve potjes Farming Simulator, compleet met commentatoren en prijzenpotten tot wel 250.000 euro! Hoe dan?!, dacht ik. Nou, daās heel simpel: Farming Simulator is zó hardcore dat landbouwchemie- en zaadbedrijf Corteva Agriculture en de Duitse variant van de Land- en Tuinbouworganisatie officiĆ«le sponsoren zijn.
Next level diepgang
Want dat staat als een paal boven water: Farming Simulator 22 gaat diep. Héél diep. Je runt een complete boerderij, toegespitst op de soorten gewassen die jij wilt verbouwen of de dieren die je wilt houden. Daarbij moet je rekening houden met veel, maar dan ook heel veel verschillende facetten. Het spel heeft bijvoorbeeld een volledige seizoenscyclus, waarbij je moet denken aan wanneer je wat zaait en oogst - de opbrengst moet natuurlijk maximaal zijn. Als je maïs met dikke winst wilt verkopen, moet je de kolven al zaaien in maart, zodat ze geoogst kunnen worden in oktober en dus het meeste geld opbrengen.
En wat moet je doen om te zaaien en oogsten? Eerst land kopen natuurlijk! Dat moet je dan zo snel mogelijk omploegen voor het verbouwen van je gewas, of klaarmaken voor het bouwen van stallen of andere dierenverblijven. Bij het zaaien is het dan weer belangrijk dat je genoeg zaden op voorraad hebt Ʃn dat de zaaimachines worden bijgevuld. Ook de benzine die je in je voertuigen en machines stopt, kan opraken. Dat het leven van een boer vaak zwaar en ingewikkeld is wordt dus al snel duidelijk, en dan heb ik het nog niet eens over het gigantische aantal voertuigen en gereedschappen dat je kunt gebruiken.
Een dag in het leven van een boer
Als je nog nooit een titel in de serie hebt aangeraakt, is het dan ook essentieel om de laagste moeilijkheidsgraad āNew Farmerā te kiezen. Je krijgt dan al wat stukken land om mee te beginnen, een startbedrag van een ton en een aantal essentiĆ«le voertuigen en gereedschappen. Als je je eigen boer hebt aangemaakt en aangekleed zoals jij dat wil, is het tijd om te beginnen op een van de drie maps: het Amerikaanse Elmcreek, het Europese Hault-Beyleron of het Alpse Erlengrat.
De belangrijkste voertuigen en gereedschappen zijn drie tractoren: twee Massey Ferguson 1180ās en ƩƩn John Deere 4755, met respectievelijk een Rabe-ploeger, een Kuhn 6040 HCS zaaier en een aanhanger. Daarbij komt de Deutz Fahr TopLiner 4090 HTS oogstmachine, zodat je ook daadwerkelijk je eerste partij granen kan binnenhalen en verkopen. Het is op dĆt moment dat je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij het boerenleven.
Het is namelijk niet zo dat je al je gereedschappen kant en klaar op je voertuigen zitten. Je moet ze eerst aankoppelen aan je trekker en er daarna voor zorgen dat deze ook nog kan rijden. Dat doe je met een contragewicht, dat je natuurlijk apart moet aanschaffen. Daar gaat weer 10.000 dollar van mijn budget, want een goed contragewicht kost nou eenmaal wat aalmoezen!
Maar dan zijn we daarna helemaal klaar voor vertrek, toch? Nee nee, want je moet eerst je gereedschap in de juiste stand zetten om goed te werken. In het geval van een ploeger moet je de messen omlaag doen, zodat ze overgebleven wortels helemaal uit de grond trekken. Daarna moet je het apparaat nog aanzetten zodat het daadwerkelijk zijn werk uitvoert. Twee handelingen verder, die mijn DualSense-controller eigenlijk best wel wat tijd kosten, kan ik gaan ploegen. Die handelingen voer je uit met de L1- en L2-toetsen, die je soms tegelijkertijd moet indrukken om vervolgens de vierkant- of driehoektoets te gebruiken voordat de handeling daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het moge duidelijk zijn: deze game is onmiskenbaar ontwikkeld voor de pc.
Daās mien merk!
Als ik een stukje met mijn ploeger heb gereden, zie ik dat ik dit hele ploegproces kan automatiseren door een werknemer aan te nemen. Ik moet die uiteraard betalen, maar hij doet wel al het werk zodat ik kan me richten op andere zaken, namelijk het oogsten van mijn volledig volgroeide graanveld! Toch blijf ik nog heel even meekijken met mijn werknemer - de man moet zijn werk immers goed doen - en heb ik even de tijd om te genieten van de audio en visuals die Farming Simulator 22 biedt.
Ik heb totaal geen verstand van landbouwwerktuig maar ik weet zeker dat, als ik een doorgewinterde boer naar de geluiden van de game laat luisteren, hij zijn vinger zal aflikken. De ene tractor klinkt ook echt daadwerkelijk anders dan de andere en de kleinste handeling die je uitvoert, of dat nou het uitschuiven van een hefvork of het schakelen in je tractor is, elk geluid klinkt uniek en dat is, hoe bevremdend dat ook voor mij voelt, best indrukwekkend.
Ook op grafisch vlak doet Farming Simulator 22 het hƩƩl goed. Alle maps zien er bij de verschillende jaargetijden die ik heb gezien prachtig uit, de voertuigen en machines zijn enorm gedetailleerd en vooral het interieur van de verschillende voertuigen is zo gedetailleerd, dat ik bijna zou zeggen dat Giant Software hier bijna het punt van perfectie heeft bereikt. Ik kan bijna elk knopje en bijbehorend icoontje duidelijk zien en zelfs het tijdstip van het klokje op de autoradio is leesbaar!
Er gaat eveneens een wereld voor mij open als het gaat om landbouwmerken. Ik durf niet eens te gokken hoeveel er precies zitten in FS 22, maar het zal me niet verbazen als dat er meer dan honderd zijn. John Deere, New Holland, Fendt, Massey Ferguson en Valtra zijn er allemaal, maar na al mijn uren op het platteland heb ik nog steeds niets gevonden waarvan ik zou zeggen: daās mien merk!
Een heilzaam gevoel van rust en vrede
Hoewel ik volmondig kan zeggen dat landbouwsimulatoren helemaal niets voor mij zijn, moet ik wel erkennen dat het redelijk rustgevend voelt als ik mijn zaakjes op de boerderij eenmaal op orde heb. Waar het behoorlijk ingewikkeld is om zelf een voertuig te besturen, kan je al het werk uitbesteden aan werknemers. Jij gaat daar zaaien, jij moet dat nieuw aangekochte stuk grond klaarmaken voor het zaaien van olijven en ehm, jij vervoert alle verzamelde stoffen naar de winkel of de opslagcontainer, zodat ik zelf eens kan kijken naar interessante contracten voor het verbouwen van bepaalde gewassen op specifieke stukken grond, en manieren om mijn boerderij mooi te maken.
En daar komen de uitgebreide terraform-opties om de hoek kijken. Je kan de terreinen indelen zoals jij dat wilt, met bijvoorbeeld stallen, bijenkasten of zelfs complete wijngaarden als je ervoor kiest om op grote schaal druiven te verbouwen op je boerderij. Je kan stukken terrein ophogen of juist verlagen als je dat zou willen. Maar dat kost allemaal geld. Geld dat ik niet heb omdat het zo verdomd complex is om een winstgevend boerenbedrijf te runnen!
Maar als dat lukt, heb je bij vlagen een uitermate rustgevende ervaring waarbij je helemaal in de boerenstemming komt. Dat is mede te danken aan de lekkere tunes die de radiostations je bieden. In je gigantische John Deere 7810 naar Country Roads FM luisteren geeft toch een soort heilzaam gevoel van rust en vrede, tussen alle diepgaande gameplaymechanieken door.