Mario Kart World Gespeeld: De perfecte launchgame

Het klinkt wat veilig: een Mario Kart als launchgame voor het volgende grote Nintendo-platform. Weinig franchises spreken immers zowel de fanatieke als de sporadische gamer op zo’n grote schaal aan. Anderzijds heeft World meer in z’n mars dan je wellicht denkt. De open spelwereld zit vol details, biedt een hele nieuwe dimensie aan de singleplayermodus en moet dankzij de nieuwe GameChat-functie de bankervaring naar de onlinemodus brengen.

Daarbij spat de game grafisch werkelijk van het kleine en grote scherm af. We zullen je de details rondom framerates en resoluties besparen – die vind je in onze preview van de Switch 2 zelf – maar weet dat World nog kleurrijker en vloeiender is dan het vorige deel. Dat zit hem in de groots opgezette banen om 24 spelers te ondersteunen, maar ook in de details van de personages, voertuigen en omgevingen. Een drift inzetten is bijvoorbeeld niet meer louter een animatie van A naar B, maar je auto verplaatst duidelijk het gewicht.
Dat soort details dragen er ook aan bij dat Mario Kart World weer net iets anders voelt dan deel 8, net zoals eigenlijk elk deel anders speelt. Dat kantelen van je wagen moet je bijvoorbeeld rekening mee houden bij het inzetten van je drift en ook de nieuwe grind over objecten vereist een net wat andere timing dan je gewend bent. Interessant genoeg was onze demo in Parijs enkel speelbaar met stuurhulp aan, dus werden we enigszins belemmerd bij onze bevindingen. Maar dat de game iets verfijnder, maar nog steeds heerlijk wegspeelt, staat buiten kijf.



Zeven races in Grand Prix
Aan de basis van Mario Kart staat natuurlijk Grand Prix: het rijden van vier races en proberen als eerste over de finish te komen, om zo in het klassement de meeste punten te vergaren. Ergens is het een opluchting dat ook die modus ondanks de open spelwereld behouden blijft, zij het met een twist. Tussen elk circuit rij je namelijk in een soort tussenrace naar het volgende parcours, wat ook weer meetelt voor je klassement en dus startplek. Deze tussenstukken zijn duidelijk iets ruimer en minder chaotisch van aard. Zo rijden we met 24 man over een zeer brede snelweg door de woestijn, waar tal van power-ups klaarliggen.
Aan de andere kant heb je de traditionele circuits, die na de soms teleurstellende dlc-banen in 8 Deluxe gelukkig weer alles uit de kast trekken. Elke baan zit ramvol met details in de voor- en achtergrond: gigantische vraagtekenblokken waar je uiteindelijk doorheen rijdt, kleurrijke snelwegen door de lucht met tal van randen om op te grinden en smalle wegen om tussen te wall jumpen en steeds een kleine boost te vergaren. Ook leuk is hoe bekende circuits van weleer, à la Call of Duty Warzone, organisch zijn verwerkt in de open spelwereld. Zo spotten we ‘remakes’ van Airship Fortress, DK Pass, Wario Stadium en nog veel meer geliefde racebanen.

Roadtrip door Mario World
Grand Prix is ouderwets leuk, zeker met zeven races per Cup. Het zijn echter de nieuwe modi die de ware aard van World blootleggen. Zo was ook de Knockout-modus speelbaar, waarin je met een groep van 24 spelers een route op de map kiest en doorscheurt tot er één winnaar is. Als dat klinkt als een battle royale, dan kan dat best kloppen. Bij elk checkpoint op de route moet je er namelijk voor zorgen dat je een minimale positie behaalt, anders val je af. Vanzelfsprekend is het dan slim om bijvoorbeeld dat rode schild te bewaren tot de volgende checkpoint, om zo je nabij rijdende rivaal volledig het leven zuur te maken. Dat leverde in onze ervaring in ieder geval genoeg geschreeuw op.
Niet speelbaar op het Switch 2-evenement in Parijs, maar wel veelbelovend, zijn de Freeroam- en Scenic-modi, waarin je à la Forza Horizon door de hele wereld kunt crossen. Momenteel kregen we er nog weinig van mee, maar locaties in de achtergrond hinten ernaar dat er genoeg te verkennen valt in Mario Kart World en de singleplayerspeler daardoor beter aan z’n trekken komt. Bovendien zien we het rondrijden met vrienden wel zitten.

Sowieso zit Mario Kart World vol details die we met moeite allemaal kunnen verwerken tijdens onze korte speelsessie. Het rooster aan personages is namelijk bijzonder breed, en eigenlijk net zo wild als de rest van de game zelf. In onze eerste race speelden we letterlijk als een koe, terwijl ook een Goomba (die dus geen armen heeft), Baby Mario in een zwembroek en een dolfijn speelbaar waren. Het moge duidelijk zijn dat er in Mushroom Kingdom weinig vereisten voor het behalen van een rijbewijs zijn.
Ook maakten we kort kennis met enkele nieuwe items. Zo is er een veer (bekend uit Super Mario World) waarmee je een grote sprong maakt, een handvol hamers dat je vooruit kunt werpen en de tovenaar Kamek die anderen in de weg zit. Er zitten vast nog meer nieuwe items in de game die we nog niet hebben gezien, maar daar komen we tijdens de aankomende Direct of bij verschijning van de game op 5 juni vanzelf wel achter.

Het is in ieder geval een goed teken we eigenlijk pas het topje van de ijsberg van Mario Kart World hebben gezien, maar geen genoeg kunnen krijgen. Met een gloednieuw platform, een frisse insteek en betere onlinemogelijkheden heeft World de wereld aan z’n voeten liggen.
Mario Kart World verschijnt op 5 juni voor Nintendo Switch 2.
Opmerkingen