
Monster Hunter Rise: Sunbreak review (Switch) - Is elke cent waard
In het Westen bedient de Monster Hunter-franchise een relatief klein deel van de gamers. De spellen vergen focus, bieden je legio aan mogelijkheden om monsters te bevechten, vangen of vermoorden én kauwen weinig spelmechanieken voor. Water in de molen van Dwayne, die met gepast enthousiasme aan de review van Rise-uitbreiding Sunbreak begon.
Rijdend op mijn trouwe Palamute-hond nader ik een gigantische ijswolf. Hij heeft feloranje ogen en ijzingwekkende wolken hangen als droogijs vlak boven zijn zilvergrijze schubben. Ik kom dichterbij en hij ziet me. Nog wat meters verder ben ik binnen bereik om mijn vurige Hunting Horn - perfect tegen ijs - recht tussen z’n spitse oren te rammen. Ik ga ervoor, maar in de tussentijd is mijn doelwit gealarmeerd. Hij slaakt een gruwelijk harde brul, die mij direct tot stilstand brengt. Shit, toch maar eens investeren in mijn Earplugs-skill. Terwijl ik op de grond val zwelt bombastische orkestmuziek op. Tijd om te knokken!
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan
Bovenstaand scenario keert in elke jacht terug in een Monster Hunter-game, en zo ook in Monster Hunter Rise: Sunbreak. Verwondering, stress, opwinding en vreugde volgen elkaar in rap tempo op wanneer je het opneemt tegen de meest groteske en brute monsters.
Het doel is om ze zo snel mogelijk neer te halen en onderweg zoveel mogelijk schade aan te richten, zodat je vacht, huid, bot en ander weefsel kunt afnemen om vette nieuwe wapens en uitrusting te maken. Vermoord je een monster? Prima, maar vangen is altijd beter, want dan krijg je vaak meer waardevolle materialen.
Zoals in elke Monster Hunter-game heeft het verhaal van Rise-uitbreiding Sunbreak bijzonder weinig om handen: het vormt altijd een slap excuus om volop aan het jagen te gaan. In Sunbreak duikt een onbekend monster op in de wereld van Kamura, waar je kennis mee maakte in Rise. Het beest blijkt afkomstig uit Elgado, een land ten westen van Kamura.
Om te onderzoeken waarom hij in godsnaam de oversteek naar Kamura heeft gemaakt, reis jij naar Elgado en maak je kennis met allerlei nieuwe personages. Wat blijkt? Een Elder Dragon genaamd Malzeno is de boosdoener. Hij bedreigt het ecosysteem van Elgado’s gebieden, dus moet hij zo snel mogelijk dood. Daar is je verhaal, de reden waardoor je Master Rank-missies ontgrendelt - net als in Monster Hunter World-uitbreiding Iceborne - en dus weer urenlang gaat knokken, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dat doe je met zeventien nieuwe monsters, waarvan er vier compleet nieuw zijn binnen de franchise.
Voorbereiden was nog nooit zo simpel
Maar voordat je de gekste capriolen uit gaat halen, moet je je op een jacht voorbereiden: het juiste gereedschap meenemen zoals vallen, slaapbommen en flitsgranaten, maar ook healing items zoals antigif, levensdrankjes en vlees om je staminabalk die bij elke ontwijkingsmanoeuvre leegloopt gevuld te houden. En voordat je op jacht vertrekt moet je wel een hapje eten natuurlijk, zodat je optimaal profiteert van de buffs die elk ingrediënt met zich meebrengt.
Dit alles doe je in de nieuwe hubwereld van Elgado, die wat handiger en vooral handzamer is ingericht. Zowat alles wat je nodig hebt bevindt zich in Elgado op één pleintje. Van de wapenkamer tot het Quest-bord en van de winkeliers tot de keuken en het hoofdkwartier voor je Palamute en Palico-wapens en uitrustig: je hoeft niet meer van hot naar her te rennen om alles te fiksen voordat je op jacht gaat en dat brengt nog meer tempo aan in de gameplay. Erg fijn!
De twee nieuwe gebieden van Elgado, Jungle en Citadel, zijn net als hun voorgangers in Rise naar hartenlust te verkennen en zitten vol flora en fauna, edelstenen en overblijfselen die je moet verzamelen om je wapens en uitrusting te upgraden. Alle materialen in de nieuwe gebieden bevinden zich in het Master Rank-segment, wat betekent dat je hier moet gaan verzamelen als je je wapens naar het allersterkste niveau wil brengen. Moet je nog wat upgrademateriaal hebben in Low- en High Rank uit de reguliere game, dan ben je via het Quest-bord in de hub binnen mum van tijd in het juiste gebied, want het staat allemaal aangegeven.
Switch it up
Het knok-, spring- en vliegwerk kun je in Sunbreak op allerlei nieuwe manieren doen. De Wirebugs die je ongetwijfeld nog kent uit de oorspronkelijke game kun je namelijk niet alleen gebruiken om coole luchtmanoeuvres uit te voeren. Ze zorgen ook voor speciale aanvallen, die voor elk wapen uniek zijn. Ook zijn er nu speciale rode en gele Wirebugs, die respectievelijk voor meer schade zorgen als je een monster berijdt en het makkelijker maken om materialen van monster af te meppen.
Dan zijn er nog nieuwe Switch Skills, die extra sterke aanvallen en indrukwekkende combo’s toevoegen aan je wapen. In mijn geval krijgt m’n Hunting Horn de mogelijkheid om een luchtaanval te combineren met een tijdelijke buff, waardoor ik meer schade aanricht bij een monster. Ook krijg ik een aanval die wat meer voorbereiding vergt: een soort eitje dat ik neer kan leggen en die explodeert zodra ik succesvol een set noten speel op mijn hoorn. Hoe meer noten ik tegelijk speel, des te groter de explosie en bijbehorende schade.
Dit zijn slechts twee voorbeelden. Naarmate je Master Rank stijgt, krijg je steeds meer Switch Skills die je kunt gebruiken. Ze zijn in te delen in twee loadouts die je met een simpele input (op de Switch ZL+X+A) in een oogwenk wisselt. Ideaal als je ineens wil wisselen van een zeer agressieve speelstijl naar een wat meer behoudende en ondersteunende stijl, wat weer precies bij mijn Hunting Horn - een echt ondersteuningswapen in de multiplayer - past.
De Switch Skill Swap is gloednieuw in Sunbreak en vorm dan ook veruit de grootste verandering aan het vechtsysteem. Het hangt echter af van hoeveel je wilt wisselen van speelstijl of je de mechaniek veel gaat gebruiken.
Competente NPC’s
De online multiplayer is voor mij altijd een belangrijk en leuk onderdeel van Monster Hunter geweest. Ik heb behoorlijk wat vrienden die Monster Hunter World speelden, maar helaas niemand die Rise heeft gespeeld. Een online potje joinen is in Rise al makkelijker dan ooit, maar in Subreak kun je ook NPC’s vergezellen op een jacht. Dit gebeurt automatisch in bepaalde verhaalmissies, maar je hebt in Sunbreak ook speciale Followers Quests. Hierin ga je op pad met een van de personages uit Elgado of Kamura.
Dat werkt verrassend goed. De NPC’s vechten zeer competent met je mee en lopen nooit in de weg. Ook gebruiken ze de juiste voorwerpen op de juiste momenten. Af en toe lijken ze je in de steek te laten, om enkele minuten later terug te keren terwijl ze op een monster rijden. Daarnaast voorzien ze de jacht van vermakelijk dialoog en voegen ze net wat meer persoonlijkheid toe aan missies. En natuurlijk is het gewoon fucking dope om samen met Monster Hunter-icoon Fugen the Elder te jagen!
Monster Hunter Rise: Sunbreak is nu verkrijgbaar op Nintendo Switch en pc.