Palworld komt al een paar jaar voorbij tijdens persconferenties. Wellicht zegt de naam je niks meer, maar als je de woorden 'Pokémon, maar dan met pistolen' hoort, dan weet je precies om welke game het gaat. Want dat was jarenlang het idee: ontwikkelaar Pocketpair liet in trailers een game zien die erg op Pokémon lijkt, totdat diezelfde monsters ineens semi-automatische wapens erbij pakken om elkaar kapot te schieten.
Combi van Ark, Pokémon en Satisfactory
Als je Palworld speelt zitten er zeker veel Pokémon-elementen in, maar het lijkt eigenlijk het meeste op Minecraft en Ark. Je wordt naakt wakker en moet eerst op pad om tegen bomen te meppen en zo hout te verzamelen. Je maakt een bijl en pikhouweel, schroeft een huisje in elkaar en breidt jouw basis steeds verder uit. Je bent vooral bezig om in leven te blijven en zeldzamere materialen te verzamelen om betere dingen te maken.
Dan maak je voor het eerst een Pal Sphere en komen de Pokémon-elementen om de hoek kijken. Gooi die bal tegen een verzwakt monster aan en je kunt hem vangen - waarna je met zes op pad kunt en ze er op uit stuurt om andere monsters te verzamelen. Net als bij pokémon dus, maar daarnaast kun je er ook iets uniekers mee: ze aan het werk zetten om je kampje draaiende te houden.
Palworld’s pokémon-slaven
Een watermonster kan samen met een grasmonster bessen telen, een aap kan bomen omhakken en een groep katten gaat op pad om stenen te delven. Leer je om ijzer te smeden? Dan houdt die ene vuurkat de kolen warm voor je. Speel de game slim en je kampje beheert zichzelf helemaal. En dan kun jij vervolgens andere leuke dingen doen, zoals het vinden van blauwdrukken voor nieuwe creaties.
Ik hoor het je zeggen: "maar dat is óók gejat van games als Satisfactory". Dat klopt als een bus. Maar Palworld weet de elementen van Pokémon, Ark en Satisfactory te fuseren om een gameplayloop te maken die uniek aanvoelt. Dit iteratieve proces is games niet vreemd - de meeste grote titels spelen leentjebuur bij andere ontwikkelaars.
Het maakt de game ook gewoonweg leuker. Tuurlijk, in survivalgames is het de bedoeling om te zoeken naar eten en grondstoffen, maar na een tijdje heb je dat wel gezien. Palworld kan een grotere, meer gevarieerde ervaring zijn door je al die busywork te laten uitbesteden.
Gestolen pokémon in Palworld
De kritiek die Palworld op zijn dak krijgt is aan een ander soort jatwerk te wijten: de beestjes die je vangt zijn regelrecht uit Pokémon gejat. Hier en daar is er een element veranderd, maar het is meteen duidelijk welke pokémon er zijn nagemaakt. In de officiële Discord van de game wordt al lollig gezegd dat ze "de namen van pals niet kunnen onthouden, dus ze maar aanspreken bij de naam van de originele pokémon". Soms zijn de monsters net genoeg veranderd om iets anders aan te voelen, maar vaak is het verschil klein. Zie bijvoorbeeld het onderstaande wezen, dat sprekend lijkt op Luxray.
"Beter goed gejat dan slecht bedacht" is een veelgehoord mantra onder kunstenaars, maar daarbij gaat het meestal over inspiratie. Het schuilt achter spellen als TemTem en Coromon, Pokémon-achtige games met hun eigen, unieke monsters. Zelfs Game Freak maakte zich er eind jaren 90 schuldig aan door de eerste Pokémon-generatie deels te baseren op monsters uit Dragon Quest.
Maar dit gaat tien stappen verder. Feitelijk zijn dit klonen van bestaande pokémon, net genoeg aangepast om auteursrechtenclaims te kunnen aanvechten. Online theorieën beweren dat AI is ingezet om de ‘pals’ makkelijk naar buiten te pompen, maar het maakt eigenlijk niet uit. AI of geen AI, dit is jatwerk. We hebben in dit artikel wat pal's met pokémon vergeleken.
Dat jatten beperkt zich niet tot pokémon. Heb je in je eerste gamenacht nog geen kleren, dan krijgt je personage het te koud en springt er een temperatuurmetertje omhoog. Een metertje dat regelrecht uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild gejat lijkt. Let een beetje op en je ziet overal in de game elementen die van een concurrent zijn gegapt. Het maakt Pocketpair kennelijk geen donder uit.
Dubbel jammer
Dat is ontzettend zuur voor de makers van bijvoorbeeld Pokémon - dikke kans dat die in de komende weken een auteursrechtenclaim op touw proberen te zetten. Door al die gestolen assets, gaat de discussie bij de game nu ook grotendeels daarover. En terecht: zulke schaamteloze diefstal moeten we aan de kaak stellen.
Maar tegelijkertijd dreigt de leuke gameplayloop die achter al die overgetekende ontwerpen schuilt te worden ondergesneeuwd. Daarmee is ook Pocketpair de dupe van zijn eigen gestuntel - al zal dat ze met vijf miljoen verkochte exemplaren in drie dagen tijd niet heel erg dwarszitten. Als Pocketpair dezelfde game had gemaakt met unieke monsterontwerpen, dan had er geen haan om gekraaid - en was de game misschien wel net zo succesvol zijn.
De Early Access-versie van Palworld is nu verkrijgbaar op pc (Steam), Xbox-consoles en Game Pass.
Opmerkingen