
PSV komt met League of Legends-team – Esport Hitjes
2020 is begonnen en daarmee dus ook het nieuwe esportdecennium. Waar we de afgelopen tien jaar gigantische financiële groei zagen, verwacht Brutus dat esport over tien jaar helemaal mainstream is. De eerste stap in Nederland dit jaar lijkt in ieder geval gemaakt, want voetbalclub PSV heeft een League of Legends-team aangekondigd.
PSV gaat deelnemen aan League of Legends Dutch League
Met pijn in mijn hart moet ik toegeven dat de afgelopen tijd de voetbalhoofdstad van Nederland niet meer in Noord-Brabant ligt. Hopelijk kan de esport-hoofdstad echter wel verhuizen naar Eindhoven. PSV heeft namelijk als eerste voetbalclub in Nederland aangekondigd verder te gaan in esports naast FIFA. De Philips Sport Vereniging heeft namelijk een League of Legends-team aangetrokken en gaat daarmee deelnemen aan de pas opgerichte Dutch League.
Op het gebied van FIFA gaat het nog niet crescendo met PSV. In de eerste twee seizoenen speelde de ploeg geen rol van betekenis en met het vertrek van speler Stefano Pinna is ook al het internationale succes weg. Echter gaat er mogelijk wel ander virtueel succes komen met het League of Legends-team van PSV. Zij hebben namelijk een line-up aangetrokken die zeker voor de competitie waar ze aan gaan deelnemen erg sterk is op papier.
Het team heeft namelijk Benjamin ‘Zhergoth’ Sanchéz, Phil ‘Albetrayber’ Qin, Mike ‘Furuy’ Wils, Sander Jeroen ‘Kitty’ Everink en Robbe ‘Anthrax’ Dobbeleers aangetrokken. Daarnaast is Michael ‘Joekie’ Gielisse de wisselspeler en fungeert Sander ‘Jiggly’ Schipper als coach. Behalve PSV zijn ook de andere Dutch League-teams bekend, dat zijn Defusekids, Dynasty, mCon Esports, Echo Zulu en Team THRLL. De competitie begint 21 augustus en is hier te volgen.
Zuid-Koreaanse topspeler legt miljoenenaanbod naast zich neer
We blijven even bij League of Legends, want speler Lee ‘Faker’ Sang-hyeok kwam afgelopen maand in het nieuws. De Zuid-Koreaan, die door velen wordt gezien als de beste League of Legends-speler aller tijden, onthulde namelijk dat hij onlangs flinke aanboden heeft gekregen. Toen zijn contract bij SK Telecom T1 afliep kreeg hij vanuit Amerika een telefoontje, hij kon daar namelijk heen om een blanco cheque te tekenen.
Niet veel later hengelde ook een Chinees team naar zijn diensten. Zij waren bereid omgerekend tien miljoen dollar voor hem neer te tellen. Beide aanboden heeft hij afgewezen en hij besloot zijn contract bij SK Telecom T1 toch te verlengen. De reden voor hem was heel simpel; hij wil zijn Zuid-Koreaanse fans niet teleurstellen. Afgelopen oktober strandde Faker in de halve finale van het wereldkampioenschap waar zijn prestatie in die wedstrijd twijfelachtig was.
Echter is de enige die het hem kwalijk zal nemen hijzelf. Faker behoort al sinds 2013 tot de top van de wereld en wist in het afgelopen decennium driemaal de wereldtitel te pakken. Daarnaast werd hij een keer tweede en won hij twee keer het Mid-Season Invitational het een-na-grootste League of Legends-toernooi van het jaar. Daarmee is hij in ieder geval de meest succesvolle League of Legends-speler aller tijden.
Duitsland gaat esporters speciaal visum verschaffen
Duitsland heeft onlangs besloten om een speciaal visum af te geven aan esporters. Het land is hiermee het eerste ter wereld dat esporters deze dienst verleent. Dit is goed nieuws, want wereldwijd komt het regelmatig voor dat spelers niet kunnen deelnemen aan een toernooi of wedstrijd, vanwege visumproblemen. In het verleden hadden vooral Russische spelers moeite om in Duitsland te blijven voor bijvoorbeeld competities.
Dat gaat nu dus veranderen en Hans Jagnow, president van de Duitse esportbond, is daar dolgelukkig mee. Onze oosterburen kunnen namelijk hun positie als centraal esportshub in Europa hier flink mee versterken. Dit visum is speciaal voor spelers van buiten de Europese Unie, wanneer je daarin woont heb je door het verdrag van Schengen gewoon het recht de landsgrens over te steken. Dat hebben de Duitsers in het verleden ook vaak genoeg bij ons gedaan.
‘Miljard dollar aan prijzengeld wordt in 2020 verbroken’
De gemiddelde esportfan is ongetwijfeld bekend met Esportearnings, een website die bijhoudt hoeveel prijzengeld er wordt vergeven op toernooien. Wat toevallig opviel is dat de grens van de miljard dollar heel erg dichtbij ligt. Op dit moment is er ongeveer 787 miljoen dollar vergeven. Met de huidige trend gaat het dit jaar de barrière van een miljard dollar verbreken. Waarom is dit interessant als we in de eurozone leven? Omdat eigenlijk alle grote toernooien met de dollar werken natuurlijk!
Zoals je in bovenstaand (professioneel gemaakte) diagram kan zien, stijgt het prijzengeld per jaar. Als deze trend zich voortzet wordt de ~210 miljoen dollar die benodigd is om de miljardgrens te verbreken dit jaar bereikt. Overigens moet erbij vermeld worden dat dit enkel gaat om prijzengeld. Games als League of Legends, Rocket League en Overwatch zorgen ervoor dat hun spelers een standaard loon krijgen, waardoor de prijzenpotten in die games wat lager liggen. Het echte bedrag wat spelers verdiend hebben binnen esport zal hierom stukken hoger liggen.
Eerste professionele League of Legends-speelster in Amerika overleden
We blijven in het topic van League of Legends vandaag, met dit keer vervelend nieuws; Maria ‘Remilia’ Creveling is op 24-jarige leeftijd overleden. Op 27 december vond haar vriend haar, nadat ze in haar slaap het leven heeft gelaten. Remilia is vooral bekend vanwege haar optredens bij Renegades in de League of Legends Championship Series. In 2016 was ze de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke speler die in de hoogste Amerikaanse competitie speelde.
Met Renegades eindigde ze op de achtste plek en besloot ze het team te verlaten. Indertijd werd gedacht vanwege de prestaties, maar later bleek dat ze erg slecht behandeld werd. Zo was ze bijvoorbeeld de teampsycholoog de moeder van de manager, ondanks dat zij hiervoor helemaal niet gediplomeerd was. Toen de slechte behandeling aan het licht kwam, werd Renegades onder andere hierom uit de competitie geknikkerd door Riot Games. Remilia had een kort avontuur bij het Mexicaanse Kaos Latin Gaming en nadat ze daar vertrok besloot ze de volledige focus te leggen op haar carrière als streamer.