The Bear seizoen 3 review (Disney Plus-serie) – Smakelijk doch lichtelijk uitgekauwd
Ik was al een beetje huiverig toen The Bear niet alleen voor een derde, maar ook meteen voor een vierde seizoen werd vernieuwd. Hoewel niet officieel bevestigd, vermoed ik dat het vierde seizoen meteen de laatste in de reeks wordt. Als mogelijk gevolg daarvan voelt het alsof de cast en crew gedurende dit derde seizoen, dat nu via Disney Plus te zien is, vooral hun adem inhoudt voor een aankomend wervelend slotstuk.
Druk van de ketel
Waar de eerste twee seizoenen in een constante voorwaartse beweging zaten, alsmaar onderweg naar het volgende conflict en de volgende indrukwekkende personageontwikkeling, daar lijkt het geheel in dit derde seizoen bij wijlen haast tot stilstand te komen. De conflicten tussen de verschillende werknemers en hun vrienden en familie zijn op enkele uitzonderingen na allemaal al eerder uitgevochten in iets andere vorm, en ook wat betreft de toekomst van het restaurant lijkt de druk een beetje van de ketel te zijn gehaald.
Het blijft natuurlijk The Bear, en dat betekent dat er genoeg brandjes zijn om te blussen. Carmy wil een ster verdienen en gooit het menu elke dag volledig om, Sydney krijgt een aanbod elders en worstelt met haar loyaliteit richting haar leermeester en het restaurant zelf maakt niet genoeg winst om diens grootste geldschieter tevreden te stellen. Toch lijken al deze zaken wat minder prangend of intens als de hetere vuren waar de personages in de vorige twee seizoenen voor kwamen te staan.
Het resultaat is een serie die zijn identiteit inmiddels lang en breed gevonden heeft en zich daarin berust. Dat kun je de show nauwelijks aanrekenen, maar tegelijkertijd was de complete chaos uit de eerdere seizoenen juist de absolute smaakmaker van het geheel. Je wist nooit zeker wat je de volgende aflevering te wachten stond: een ‘bottle episode’ die zich volledig buiten de keuken afspeelde bijvoorbeeld, of een aflevering die geheel in één take was opgenomen. Deze trucjes kennen we inmiddels wel, en als gevolg daarvan komen die net genoemde bottle episodes – waar het derde seizoen er twee van telt – toch wat minder hard binnen.
Hoogtepunten
Ondanks bovengenoemde kritiek zijn die twee bottle episodes alsnog de hoogtepunten van de tien nieuwe afleveringen. In de zesde aflevering, Napkins, gaan we terug in de tijd en zien we hoe Tina haar kantoorbaan verliest en naarstig zoekt naar nieuw werk, en zo uiteindelijk bij The Bear en toenmalige eigenaar Michael (de altijd intense Jon Bernthal) terechtkomt. Meteen daarna volgt ‘Ice Chips’, dat in zijn geheel draait om de weeën die Carmy’s zus Natalie in het ziekenhuis moet doorstaan. Hier keert moeder Donna (Jamie Lee Curtis), die vorig seizoen nog zo indruk maakte in ‘Fishes’, terug voor een emotionele aflevering die durft af te wijken van de reguliere The Bear-routine.
Daarbij blijft het camera- en editwerk in elke aflevering niets minder dan subliem. De tranceachtige sfeer van de laatste aflevering van het tweede seizoen wordt in opener ‘Tomorrow’ prima doorgezet, met de altijd uitstekende soundtrack die het tempo van de scènes dicteert. Alle acteurs spelen nog altijd de sterren van de hemel, en zoals inmiddels traditie is geworden krijgen dit seizoen andere personages dan voorheen hun tijd in de spotlight. Vooral de Fak-broertjes vallen in positieve zin op en zorgen voor het leeuwendeel van de luchtigere momenten gedurende dit seizoen. Het is wederom genieten, maar echt nieuwe smaken heb ik niet kunnen ontdekken.
The Bear seizoen 3 is nu te zien op Disney Plus
Lees hier de review van The Bear seizoen 1 en seizoen 2.
Opmerkingen