The Penguin aflevering 6 spoilerpraat en showrunner Lauren LeFranc geïnterviewd
Let op: na het interview bevat dit artikel spoilers voor The Penguin tot en met aflevering zes. De afleveringen verschijnen wekelijks op maandag op HBO Max.
Lauren LeFranc had als showrunner en schrijver van The Penguin een flinke uitdaging voor de boeg: de Batman-film van Matt Reeves uitbreiden tot een universum met een serie over The Penguin. De serie moest uniek zijn, maar moest óók in de verhaalwereld van Reeves passen. Inmiddels kunnen we wel stellen dat ze die taak succesvol heeft volbracht.
Zelf vond ze het lastigste onderdeel het vertolken van het bekende stripboekpersonage: “Voor mij ging het om het tackelen van een welbekend personage in de stripboeken, en die stripboeken eer aan doen, maar er wél iets heel anders mee doen. Je moet een nieuwe versie van zijn canon en de mensen om hem heen creëren om hem interessant te houden, zodat je ook echt naar ze wil kijken.”
Uiteindelijk is dit ook juist haar favoriete onderdeel geworden, vertelt LeFranc. “Ik vond het echt fantastisch om met Oz te werken dit seizoen. Je kan echt eindeloze verhalen vertellen door zijn wereldje en de onderbuik van Gotham te verkennen, aan de hand van Oz. Maar ja, de stripboeken hebben natuurlijk al bewezen dat de potentie eindeloos is.”
De verschillende iteraties van Batman
“Ik heb altijd veel stripboeken gelezen, zowel Marvel als DC - en in het geval van DC was het eigenlijk altijd Batman of Superman voor mij.” De showrunner licht toe dat de verschillende vertolkingen en stijlen haar enorm aanspreken. “Ik heb alle [film-]iteraties van Batman gezien, maar ik ben zelf opgegroeid met die van Tim Burton. Het mooie aan deze wereld is dat je verschillende kunstenaars hun eigen stempel er op kunt laten drukken. Het zijn dezelfde personages, maar ze voelen anders en de wereld zelf voelt ook anders. Dat maakt het speciaal - het is bijzonder dat dat naast elkaar kan bestaan.”
LeFranc is enorm enthousiast over hoe Gotham tot leven wordt gewekt. “Ons VFX-team - geleid door Johnny Han - is uitzonderlijk. De beste effecten zijn dingen die je niet ziet. We hebben opgenomen in New York City, maar Johnny en zijn team hebben vanuit daar Gotham City gecreëerd. Zij hebben de skyline gemaakt, kleine visuele dingen aangepast - er worden heel veel kleine visuele dingen gedaan om je onder te dompelen in Gotham City”, vertelde LeFranc.
De grimmige sfeer van Gotham City was op de set niet voelbaar, legt ze uit. “Ondanks het duistere gevoel op camera, was het enorm leuk. We hebben een geweldige cast, onder leiding van Colin [Farrell], die enorm getalenteerd is. Iedereen in de cast en crew is aardig, creatief en zijn ongelofelijke kunstenaars in hun vak. Deze serie speelt zich ook meer overdag af dan The Batman, wat het letterlijk allemaal een stukje helderder maakte.”
Ze wijdt nog uit over het werken met Colin Farrell. Met zijn dikke laag make-up kende zijn gedrag twee modi: “Hij is fantastisch. Ik weet dat ik met Colin praat, ook al zie je een andere man voor je, en hoor je er soms een andere stem uit komen. Hij houdt soms het Penguin-accent aan, want het is lastig om er echt in te komen - het is ver verwijderd van zijn eigen Ierse accent. Toch is hij net zo warm als Oz als dat hij in het echt is. Oz is wel intimiderend, maar zodra de camera’s stoppen met draaien is hij gewoon weer een joviale en lieve man.”
Winter in Gotham
Tijn:
Ah, Gotham in de sneeuw - prachtig! The Batman 2 gaat zich in de winter afspelen, toch? Ik kan echt niet wachten om Gotham in nóg heviger winterweer te zien.
Dunke:
The Batman 2 in de winter is voor zover ik weet nog een gerucht. Als dat er net zo uitziet als in The Penguin hoor je mij in ieder geval niet klagen. Ik wil ook geen hoge verwachtingen scheppen, maar een Batman-slechterik als Mr. Freeze zou in dat geval niet misstaan. Je zou zelfs kunnen speculeren dat de Viktor uit deze serie een nieuwe versie van het personage Viktor Fries is, al is dat waarschijnlijk iets te vergezocht.
Tijn:
Ah, en meer scènes tussen Cristin Milioti en Clancy Brown. Wederom een feest: het simpele bakkeleien over hoe ze omgaan met hun –gezamenlijk probleem - Oz - terwijl ze samen groenten snijden is echt heerlijk. En tja, een familierecept haalt ook wel weer wat rouw naar boven. Ik ga er bijna gewoon van hopen dat ze Oz te pakken krijgen.
Dunke:
Grappig hoe dat werkt. Natuurlijk is Oz het hoofdpersonage, maar ik wil nu vooral zien wat er gebeurt wanneer Sofia en Sal hem vinden. Het is overigens wel jammer dat Clancy Brown na zijn uitbarsting vrijwel niet meer langskomt in deze aflevering. Het is logisch dat Sofia hem – waarschijnlijk – niet alles vertelt, maar ik geniet best van het duo.
Tijn:
Een van m’n favoriete beelden in deze hele serie is Oz die in een verwoeste wijk lekker een plaatje gaat draaien. We krijgen niet veel mee van de nasleep van de Riddler-aanvallen - behalve in die
geniale intro met Vic dan - maar poh, wat is dat hier vet!
Dunke:
Het was bij de eerste aflevering een van mijn weinige kritiekpunt dat we niet ontzettend veel van het geruïneerde Gotham te zien kregen, maar dat hebben ze inmiddels rechtgetrokken. De Crown Point-setting laat echt goed zien hoe slecht de stad eraan toe is, zeker in contrast met nette locaties als het huis van de Falcones waar we zoveel tijd hebben gespendeerd.
Tijn:
Vic krijgt het aan de stok met een van z’n velg-stelende maatjes, die we kennen uit de eerste aflevering. Wat vond je van die zijtak, Dunke?
Dunke:
Als je het mij vraagt is dit de logische stap in het verhaal van Vic. Dat hij Squid neerknalt is wat hem nóg verder in de klauwen van Oz drijft. Hij gaat ook heus mee in wat Cobb hem aanbiedt, maar zijn reactie op de moord toont aan dat Vic nog lang niet zo hard is als zijn mentor. Ik ben vooral benieuwd of Vic zich inderdaad af kan sluiten van het nare gevoel dat hij heeft na de moord. Oz zegt dan wel doodleuk dat “het makkelijker wordt”, maar ik heb het gevoel dat Victor zich uiteindelijk toch afzet van The Penguin.
Tijn:
Ik vind het slim hoe ze Oz kwetsbaar en krachtig tegelijk houden: hij heeft een flinke operatie opgezet en heeft veel invloed, maar tegelijkertijd moet hij wel onderduiken in een kapot pand dat nauwelijks elektriciteit heeft.
Dunke:
Het is ook mooi dat hij schijnbaar ook ooit in zo’n krot woonde met zijn familie. Vanuit daar is hij gegroeid binnen de organisatie van Carmine Falcone, maar nu begint hij met een eigen operatie, en dat vanuit een vergelijkbare positie. Een semischone lei dus.
Tijn:
De scène tussen Deirdre O’Connell en Colin Farrell, waarin mama Cobb in bad zit, is echt een van de sterkste momenten uit de hele serie.
Dunke:
Ik was zo geïnvesteerd in deze scène dat de realisatie dat Colin Farrell onder al die make-up zit net zo hard aankwam als tijdens The Batman in 2022. Het acteerwerk is van de bovenste plank, en diept deze personages zo absurd goed uit. We hebben het al eerder gezegd, maar de invloed van Francis Cobb op haar zoon is ontzettend goed aan te voelen. De manier waarop hij direct alles op alles zet om de elektriciteit weer werkende te krijgen voor haar is heerlijk om naar te kijken.
Tijn:
Zou Oz een cursusje publiek spreken hebben gevolgd? Hij wist z’n woorden wel mooi te brengen bij de Triad.
Dunke:
Zeg dat wel. Maar als er iets zeker is in The Penguin, is dat vooruitgang alleen maar voor meer problemen zorgt.
Tijn:
Dit is echt zo’n uitsmijter waarvan ik alleen maar doodsbang kan worden voor de aflevering van volgende week.
Dunke:
Ja man, ik vrees dat Pengie’s moeder binnenkort niet meer leeft. Ik zie het ook voor me dat Victor wel weet te ontsnappen, bij Oz rapporteert en vervolgens de volle laag van The Penguins woede over zich heen krijgt. Een soort third act breakup, maar dan voor criminelen.
Opmerkingen