Van Remote Play tot gamen via een dock: de verborgen functies van je Steam Deck
1. Gebruik shortcuts
Net als een ‘echte’ pc, heeft de Steam Deck een reeks knoppencombinaties die verbonden zijn aan allerlei handige functies. Deze shortcuts helpen je het onderste uit de kan te halen van het systeem. Sommige van deze geheime handigheidjes zijn van algemeen nut, andere komen goed van pas tijdens het gamen zelf.
De Steam Deck kan soms vastlopen bij het opstarten van een game of tijdens het spelen. Via de knoppencominatie Steam + B heb je de optie om een game te forceren om af te sluiten. Anderzijds kun je door Steam en L1 in te drukken inzoomen op een specifiek deel van het scherm, waardoor je de kaart bijvoorbeeld beter kunt bekijken.
De volledige lijst met shortcuts:
• Steam + B (lang indrukken): Forceer afsluiten van een game
• Steam + X: Toon toetsenbord
• Steam + L1: Schakel vergrootglas in/uit
• Steam + R1: Neem een screenshot
• Steam + L2: Rechtermuisknop indrukken
• Steam + R2: Linkermuisknop indrukken
• Steam + Rechterjoystick: Joystick-muis
• Steam + Trackpad rechts: Trackpad-muis
• Steam + Trackpad rechts (klikken): Linkermuisknop indrukken
• Steam + Joystick links omhoog: Schermhelderheid verhogen
• Steam + Joystick links omlaag: Schermhelderheid verlagen
• Steam + D-pad rechts: Enter-toets
• Steam + D-pad omlaag: Tab-toets
• Steam + D-pad links: Escape-toets
2. Steam Deck-dock
Dat de Steam Deck inspiratie heeft opgedaan bij de Nintendo Switch is aan het ontwerp af te lezen. Dat niet alleen: Valve werkt ook aan een Docking Station voor zijn handheld. Hierdoor wordt de Steam Deck, net als de Switch, een hybride console. Voor de Steam Deck hoef je alleen niet te wachten op de speciale dock van Valve, waarvoor nog geen releasedatum bekend is.
Een hub met USB-C-aansluiting – die MacBooks bijvoorbeeld vaak gebruiken – werkt prima en er zijn al bedrijven die zelf een Steam Deck-dock uitbrengen. Deze besparen in de portemonnee en werken prima, al is het aannemelijk dat de officiële dock van Valve in de toekomst wat beter geoptimaliseerd zal zijn. Zo kun je games ook spelen op een monitor of tv, waarbij je zelf de beeldverhouding nog kunt aanpassen.
3. Externe hardware
Een van de mooiste aspecten van de Steam Deck is de aanpasbaarheid van de handheld. Valve laat je redelijk vrij in wat je doet met de hardware, ook in het aansluiten van externe hardware. Zo kun je een Xbox-controller, DualSense of Nintendo Switch Pro Controller gebruiken met de handheld.
Hoe dat werkt: via de bluetoothfunctie in het instellingenmenu kun je met externe hardware verbinden, alleen staat deze wel wat verstopt. Je moet een stukje scrollen voor je bij de bluetoothsectie uitkomt. Hier kunnen controllers, maar ook muis en toetsenbord, vervolgens gekoppeld worden.
Ook in combinatie met een Steam Deck-dock is deze functie extreem handig. De handheld blijft naast de televisie staan, terwijl je het systeem aanstuurt met een controller. Meerdere controllers aansluiten is tevens een mogelijkheid, dus multiplayergames zijn dus ook een optie met de Steam Deck.
4. Remote Play
De Steam Deck is niet het krachtigste apparaat ter wereld. Vaak draaien games prima, zij het niet in de hoogste instellingen mogelijk – maar er zijn uitzonderingen. Bepaalde titels draaien net niet helemaal lekker, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je de game moet laten liggen.
Steam heeft een Remote Play-functie die de oplossing biedt. Als je een gaming-pc of laptop hebt waar de game op staat, kun je via de Steam Deck Remote Play gebruiken. De game draait dan vanaf het andere apparaat en wordt naar de handheld gestreamd. Uiteraard heb je hiervoor wel een goede internetverbinding nodig.
5. Unknown-games
Voordat de Steam Deck lanceerde, werd bekend dat Valve vier pijlers had om aan te duiden of games werken op de handheld. Er zijn geverifieerde games voor Steam Deck, titels die speelbaar zijn, games die niet ondersteund worden en games waarvan onbekend is of ze werken. Laatstgenoemde categorie is belangrijk.
Dat Valve niet weet of de Unknown-games, die met een vraagteken worden aangegeven, werken betekent niet automatisch dat die titels het niet doen. Sterker nog, vaak komt het voor dat deze games prima of zelfs uitstekend draaien. Unknown-games zijn titels die simpelweg nog niet door Valve getest zijn. De uitgever wil daarom nog geen oordeel vellen over die games, maar dat zegt niets over de prestaties op de handheld.
Hiermee experimenteren is dan ook de beste optie. Indiegames werken in onze ervaring veelal op de handheld, al komt soms een extra stap om de hoek kijken bij het installeren of spelen. Dat is ook het geval met de games uit met de speelbaar-stempel, waardoor je, in het geval van bijvoorbeeld Final Fantasy VI Pixel Remaster, het touchscreentoetsenbord soms moet gebruiken. De Steam Deck geeft deze optie gewoon, dus is dat geen enkel probleem.
Benieuwd geworden naar de Steam Deck? Lees in onze review hoe het apparaat ons hart heeft veroverd.
Opmerkingen