Donkey Kong Bananza-tips om niet voor aap te staan
Trucs en geheimen die verstopt zitten in de game.
Donkey Kong Bananza is nu uit en met die goedlachse primaat en Pauline staat er flink wat platformactie op je te wachten. We hebben zelf de afgelopen tijd diep gegraven en hebben een aantal tips, geheimen en trucs zodat je niet voor aap staat als je begint.
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Nintendo. Lees hier wat dat betekent.
Donkey Kong Bananza is een gloednieuwe 3D-platformer van het team achter Super Mario Odyssey. Toch is het spel wezenlijk anders dan het meest recente 3D-platformavontuur van de Italiaanse loodgieter, zelfs al zijn een aantal ontwerpprincipes goed terug te zien in Bananza. Dat zorgt ervoor dat je de spelwereld soms net wat anders moet benaderen met die ‘enthouasiaste’ gorilla.
Beter platformen doe je zo
Laten we maar beginnen met het platformen zelf. In Donkey Kong Bananza staat actie voorop, maar platformen heb je net zo hard nodig als een goede stoot. De beste manier om lekker door de 3D-omgevingen te bewegen is middels een specifieke combinatie. Wij noemen dit het spring-rol-slaatje, want dat dekt lekker de lading.
Eerst gebruik je dus A om te springen, waarna je met ZL naar voren duikt en een rol uitvoert. Als je hierdoor maximaal vooruit bent gekomen, sla je nog één keer met DK’s vuist naar voren met Y om zo de maximale afstand af te leggen middels een platformsprong.
Een nog betere variant van deze combinatie is mogelijk als je eerst rolt en daarna pas opspringt. Als je in de lucht hangt, kun je dan namelijk eerst slaan en daarna nóg eens rollen. Op die manier kom je iets verder qua afstand, maar je hebt in het begin natuurlijk wel de ruimte nodig om al te kunnen rollen. Bovendien kun je tijdens je rol ook op het platform klappen dat je probeert te bereiken, dus dan is het ouderwetse spring-rol-slaatje handiger.
Bundel die Bananza’s
Een van de grootste gameplaymechanieken in Donkey Kong Bananza zijn de Bananza-transformaties, waarbij je verandert in een dier met speciale krachten. Die geven je niet alleen extra gameplayopties, maar je kunt ze ook nog eens combineren. Je bent zelfs vrij om tussen de verschillende Bananza-vormen te wisselen zodra DK al getransformeerd is. Daardoor kun je bijvoorbeeld een stukje vliegen met de struisvogel-Bananza-vorm, waarna je wisselt naar de Kong Bananza om met maximale impact een stuk uit de grond te rammen (helemaal als je ze op de extra knoppen van je Pro Controller zet).
Super Sonar
Donkey Kong houdt van bananen, maar dat heeft in Bananza ook een functie. Voor iedere vijf bananen die DK verzamelt, krijg je een vaardigheidspunt om upgrades en moves mee vrij te spelen. In de vroege uren van het avontuur valt het aan te raden om de Sonar zo snel mogelijk te upgraden.
Middels de R-knop slaat de grote primaat een keer op de grond om te zien wat er allemaal verborgen zit in zijn directe omgeving. Hoe sterker de sonar, hoe groter het gebied dat voor korte tijd op de radar te zien is. Waarom dat handig is? Nou, zo kun je bijvoorbeeld verborgen bananen zien die je anders had gemist, maar ook fossielen die als valuta fungeren om nieuwe outfits te kopen voor DK en Pauline. Upgrade je de sonar dus vroeg, dan kom je ook sneller aan nieuwe skillpoints, outfits en upgrades. Bovendien is het dan ook extra verleidelijk om de omgeving wat meer te verkennen en nieuwe bonuslevels te ontdekken, die je in overvloede vindt.
Kleding maakt de aap
Outfits lijken in eerste instantie vooral tof om jezelf wat meer te stylen, maar ze hebben ook een tweede functie. Elk kledingstuk geeft een bepaald soort statusboost, zoals het verlengen van de duratie van een Bananza-transformatie. Dus is het niet alleen belangrijk om kleding te kopen om er cool uit te zien, maar ook omdat je net behaalde Bananza-vormen gelijk een stuk langer kunt inzetten.
Die fossielen waar we het net over hadden zijn dus belangrijk om te verzamelen. Daarmee koop je kledingstukken (en andere vachtkleuren voor DK), maar daarmee upgrade je deze outfits ook. Sommige kledingstukken kun je tot level 3 levelen, waarbij je soms dan weer speciale soorten fossielen nodig hebt. Dat wil je, want de statusboost kan tijdens een eindbaas het verschil maken.
Voor de duidelijkheid: elke laag kent z’n eigen soort fossielen en zijn enkel daar uit te geven. Vlak voor het verlaten van een laag krijg je de optie om nog één keer je fossielen uit te geven, dus doe dat vooral.
Niet slopen, maar bouwen
In Donkey Kong Bananza sloop je bijna alles wat los en vast zit, maar dat is niet altijd wat je moet doen. Soms moet je namelijk precies het tegenovergestelde doen: bouwen. Op iedere ondergrondse laag kun je verschillende woningen bouwen bij een huis-vormige steen genaamd de Architectone.
Als je vervolgens in je knusse huisje rust, krijg je een korte onderbreking met Pauline die wat context geeft aan de omgeving. Nog belangrijker is dat je hierdoor bonushartjes krijgt. Hoe meer huizen je bouwt, des te meer bonushartjes – met een maximum van vier. Dat is vroeg in de game een goed alternatief voor het upgraden van DK’s hartjes. Later in het avontuur gaat de moeilijkheidsgraad wel wat omhoog en valt het wél aan te raden om te investeren in dit onderdeel van de skilltree.
Met deze handige tips weet je zeker dat je ondergrondse avontuur in Donkey Kong Bananza goed van start gaat. Voor nóg meer handige tips en toffe easter eggs rondom de ontwikkeling van de nieuwe actieplatformer van Nintendo, kun je deze speciale Bonuslevel-aflevering luisteren. Zo dompel je jezelf helemaal onder in een warm bad van bananen en begin je binnen de kortste keren zelf op je borst te trommelen als Donkey Kong.
Donkey Kong Bananza verschijnt op 17 juli voor de Nintendo Switch 2.