Zo houd je gamen leuk én veilig voor kinderen
PU.nl
Games

Zo houd je gamen leuk én veilig voor kinderen

Van PEGI tot samen spelen

Games kunnen veel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Computerspellen zijn immers niet alleen een vorm van vermaak, ze bieden ook uitdaging en sociale interactie, en prikkelen bovendien de creativiteit. Toch zijn er ook risico’s. In dit artikel leggen we uit hoe je grip houdt op de hobby van kinderen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van ESET. Lees hier wat dit betekent.

Zoals gezegd: er kleven ook risico’s aan gamen. Zo kunnen games – net als films of muziek – inhoud bevatten die niet voor alle leeftijden geschikt is. Denk aan geweld, grof taalgebruik of seksuele content. Ook kan gamen, net als veel andere hobby’s, veel tijd opslokken en in sommige gevallen zelfs leiden tot verslavingsgedrag. Ook financiële risico’s liggen op de loer: kinderen kunnen bijvoorbeeld ongemerkt geld uitgeven aan in-game aankopen. Bovendien bestaat de kans dat ze online in contact komen met kwaadwillende vreemden.

Begrijp wat PEGI wel én niet is

Een goede eerste stap om te beoordelen of games geschikt zijn voor kinderen, is je verdiepen in het PEGI-systeem. Elke game die in Europa uitkomt, is voorzien van een PEGI-classificatie die aangeeft voor welke leeftijd een spel geschikt is.

Houd er rekening mee dat PEGI het spel niet beoordeelt op toegankelijkheid of moeilijkheidsgraad. Een spel dat geschikt is bevonden vanaf 3 of 7 jaar, kan nog steeds erg moeilijk of volledig Engelstalig zijn. Het classificeringssysteem richt zich vooral op wat (potentieel) schadelijk is. Door middel van eenvoudig te begrijpen symbolen op het fysieke doosje of in de digitale winkel zie je in één oogopslag of een spel bijvoorbeeld eng is of veel geweld bevat. Op de website van PEGI vind je een overzicht van alle symbolen en hun betekenis.

Aangezien zowel games als onze maatschappelijke kijk op bepaalde zaken veranderen, verandert PEGI regelmatig mee. Een relatief nieuwe toevoeging aan het PEGI-systeem is bijvoorbeeld het symbool van een betaalpas. Dat geeft aan dat een spel in-game aankopen ondersteunt, zoals het kopen van extra levels, virtuele outfits of in-game valuta.

Voorkom ongewenste aankopen

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: ongewenste aankopen. In steeds meer games kun je met echt geld in-game aankopen doen. Soms koop je in-game tegoeden, om daar weer items mee te kopen. Denk aan skins in Fortnite of spelers in EA Sports FC 25. Daarnaast kun je via de digitale winkels op de PlayStation, Xbox, Switch, mobiele telefoon of pc heel gemakkelijk complete games kopen. Met echt geld dus. Dat gemak is fijn, tot je kind al dan niet per ongeluk iets aanschaft.

Gelukkig is dat makkelijk te voorkomen. Je kunt op elke console instellen dat er een wachtwoord moet worden ingevoerd voordat er een aankoop kan worden gedaan. Nog veiliger is om überhaupt geen betaalmethode, zoals een bankrekening, creditcard of Paypal, op te slaan. Het kost iets meer moeite om steeds opnieuw betaalgegevens in te voeren als je wél een spelletje wilt aanschaffen, maar zo voorkom je ongewenste aankopen.

Stel ouderlijk toezicht in

Alle moderne consoles hebben de optie om ouderlijk toezicht in te stellen. Daarmee creëer je een veilige en gecontroleerde omgeving voor je kind. Via ouderlijk toezicht kun je bijvoorbeeld:

-            Inzien wat je kind speelt en hoelang;

-            Beperkingen instellen op basis van de PEGI-classificatie. Zo voorkom je dat je kind Grand Theft Auto 5 van een vriendje kan lenen, of spellen opstart die je voor jezelf hebt gekocht;

-            Schermtijd beheren. Als de tijd op is, wordt de game vanzelf onderbroken. Stiekem tot diep in de nacht spelen is er dan dus niet meer bij;

-            Contact met vreemden beperken. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat je kind geen berichten kan versturen of ontvangen.

Op de websites van PlayStation, Xbox, Nintendo, Google Play (Android) en Apple (iPhone) staat uitgelegd wat er allemaal mogelijk is met ouderlijk toezicht op het betreffende platform, en hoe je het instelt. Dankzij deze instellingen hoef je niet telkens over de schouder van je kind mee te gluren om grip op hun gamegedrag te krijgen.

Kijk vooral eens mee

Toch moedigen we het aan om af en toe mee te kijken met je kind, of zelfs mee te doen met een spel. Technische hulpmiddelen als een app voor ouderlijk toezicht zijn ontzettend handig, maar jouw betrokkenheid als ouder blijft het meest waardevol.

Je ziet dan niet alleen met eigen ogen wat je kind speelt en leuk vindt, maar het opent ook de deur naar gesprekken over games. En als een kind positieve ervaringen kan delen, zal hij of zij ook eerder geneigd zijn om eventuele negatieve ervaringen te delen. Je kunt dan uitleggen waarom ze nooit persoonlijke informatie mogen delen, zoals hun echte naam, adres of school, en bespreken wat ze moeten doen als iemand hen online lastigvalt.

Beveilig jullie digitale leven

Zelfs met de beste bedoelingen is het een uitdaging om het digitale leven van je kind dag in, dag uit in de gaten te houden. Daarom biedt beveiligingssoftware zoals ESET Home Security uitkomst. Met onder andere antivirus, een wachtwoordmanager en diverse tools om je privacy en identiteit mee veilig te stellen, bescherm je je gezin tegen virussen en phishing, maar ook tegen identiteitsdiefstal en ongewenste content op het web. 

Met deze combinatie van ouderlijk toezicht, duidelijke afspraken, beveiliging en betrokkenheid houd je gamen leuk en veilig voor je kind én jezelf.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Insider hint naar komst van Injustice 3
PU.nl
Nieuws

Insider hint naar komst van Injustice 3

Er gaan al meerdere jaren geruchten over een nieuw deel in de reeks

Een derde game in de vechtreeks Injustice is mogelijk in ontwikkeling.

Multiversus-dataminer MultiverSusie plaatste een bericht op X waarin ze over het onrecht praat over het feit dat Multiversus er mee stopt. Ze gebruikt daarbij expres driemaal het Engelse woord voor onrecht, 'Injustice', wat volgens sommigen een hint is naar de komst van Injustice 3. Om er geen twijfel over te laten bestaan volgt de insider het op met een tweet waarin het cijfer '3' wordt genoemd.

Zowel Multiversus als Injustice worden door Warner Bros. Games gepubliceerd. Mogelijk is de insider daardoor aan deze informatie gekomen. Hoe dan ook is een derde Injustice op moment van schrijven niet officieel aangekondigd, al gaan er al geruime tijd geruchten over. Voor de komst van Mortal Kombat 1 werd er geclaimd dat NetherRealm - de ontwikkelaar van zowel de Mortal Kombat- als Injustice-spellen - voorrang gaf aan dat eerstgenoemde spel. Dat zou betekenen dat er nu ruimte is voor de komst van Injustice 3.

De Injustice-games zijn fighters gesitueerd in het DC-universum. De eerste twee games werden positief ontvangen door fans, al blijft Mortal Kombat wel de populairdere franchise. Injustice 2 verscheen in 2017.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Legend of Aang: The Last Airbender uitgesteld naar oktober 2026
PU.nl
Nieuws

The Legend of Aang: The Last Airbender uitgesteld naar oktober 2026

De animatiefilm stond eigenlijk gepland voor release in januari 2026

De animatiefilm The Legend of Aang: The Last Airbender is uitgesteld: hij komt niet meer op 30 januari 2026 uit, maar op 9 oktober van datzelfde jaar.

Dat heeft Paramount Pictures afgelopen week aangekondigd. Het bedrijf heeft flink lopen schuiven in zijn releasekalender, waardoor de Avatar-film is uitgesteld. Om fans een zoethoudertje te geven, is wel het logo van de film onthuld, die je hieronder kunt zien.

The Legend of Aan: The Last Airbender richt zich zoals de naam al aangeeft op het oorspronkelijke hoofdrolspeler van de Avatar-serie. Het moet de eerste film in een drietal films gebaseerd op de animatieserie worden. Zover bekend verlenen acteurs als Dave Bautista, Steven Yeun en Eric Nam hun stemmen aan personages in de film.

Vorig jaar werd trouwens ook een nieuwe actie-rpg rondom Avatar: The Last Airbender aangekondigd. Die game krijgt een open spelwereld, waarbij alle vier de naties verkend kunnen worden. De game speelt zich daarbij zo'n zevenduizend jaar in het verleden af, kort nadat massale vulkaanuitbarstingen een nieuwe ijstijd inluiden. Het spel zal ergens in 2027 of 2028 verschijnen.

View post on Instagram
 

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!