Gespeeld: In Donkey Kong Bananza moet alles kapot
Gamer.nl
Achtergrond

Gespeeld: In Donkey Kong Bananza moet alles kapot

Banaanzinnig

Als je ons helemaal naar Parijs laat afreizen om het nieuwste Nintendo-platform uit te proberen, dan is het natuurlijk wel zo lekker dat we aan de slag kunnen gaan met verschillende titels. Vijftig consoles met Mario Kart World was eigenlijk al genoeg voor een geslaagd evenement, maar een baanbrekende 3D-Donkey Kong-game? Dat geeft het geheel nét dat beetje extra punch.

En met baanbrekend bedoelen we niet dat Donkey Kong Bananza het 3D-platformgenre volledig herdefinieert. Nee, we bedoelen vooral dat de titulaire aap letterlijk elke baan, rots of muur waar hij op stuit in duizend stukken breekt. Toen Mario Kart World werd onthuld had het hele internet al wat te zeggen over het nieuwe ontwerp van Mario’s ietwat ruigere concullega, maar na het spelen van de eerste wereld van Bananza snappen we ineens precies waar die halfverstrooide blik vandaan komt.

HOOH-HOO

De welgemanierde, ingeburgerde aap die we dachten te kennen uit spin-offs en gastoptredens? Vergeet hem maar. Donkey Kong heeft zich in de afgelopen jaren volledig laten gaan en is weer helemaal terug bij zijn dierlijke instinct. Hij past zich niet meer aan, hij doet niet meer mee aan de maatschappij. Alles. Moet. Kapot.

We hoeven er geen doekjes om te winden: dat is precies wat Bananza is. En hoewel wij deze regressie van onze favoriete aap volledig toejuichen, worden we in het eerste kwartier compleet overrompeld. De camera schiet alle kanten op, rotsblokken vliegen om onze oren, en hoewel de besturing intuïtief aanvoelt, is er van controle nauwelijks sprake. Voor je het weet bungel je ondersteboven aan een plafond of duik je dwars door de ondergrond heen. Pure dierlijke chaos dus, waarbij de strakke platformactie waar Donkey Kong juist om bekendstaat, volledig naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Watch on YouTube

Gelukkig kun je vrijwel alles kapotmaken. Dus ook al hang je ineens in een onmogelijke spagaat, met een paar goed geplaatste ‘BOOYAS’ ram je jezelf er altijd uit. Het went. Na het verzamelen van een paar gigantische bananen en goudstukken begin je zelfs steeds meer één te worden met het beest. Een half uur aan rotswerpen en hamsteren later breken we ineens uit de ondergrondse chaos. Voor ons strekt de eerste échte spelwereld zich uit: rotswanden, bomen, beekjes, vijanden en blauwe lucht zover het oog reikt. En dan klikt het: dit kan dus allemaal kapot.

OOOH?

Met een grote apensprong verlaten we de Breath of the Wild-achtige vista en volgen we onze weg naar wat het eindpunt van de wereld lijkt te zijn. Daar worden we al snel afgeleid. Hoog in de muur links van ons zien we een fossiel. Verstopt, alsof het niet gevonden wil worden. Onze Donkey-radar slaat meteen aan: geheimen!

Strakke platformactie is het hart van Donkey Kong-games en maakt de Country-reeks onweerstaanbaar, maar het verzamelen van geheime bananen, puzzelstukjes, ballonnen - en nu dus kennelijk fossielen - is minstens net zo kenmerkend en bijvoorbeeld de reden waarom Donkey Kong 64 zo geliefd (en gehaat) is. Uiteraard doen we er direct alles aan om dat fossiel uit de muur te trekken — soort FEBO voor apen. Een goedgeplaatste rotsworp blijkt genoeg, en hoewel het niet meer is dan een klein succesje, voelt het heerlijk. Zeker met de kennis dat deze hele wereld kapot kan – stel je eens voor wat we allemaal gaan vinden.

BANANA!

Hoe verder we komen, hoe meer geheimen we opgraven, hoe uitdagender het speurwerk wordt en hoe gevarieerder het sloopwerk wordt. Alles kan kapot? Nee, alles moet kapot! Dat is dan ook wat we het restant van de speelsessie hebben gedaan. Na een kleine twee uur spelen begonnen ook wij ons innerlijke dier te omarmen en kregen we de besturing steeds beter onder de knie. Terwijl we letterlijk op een rotsblok door het level surfen maakt de chaos plaats voor… gecontroleerde chaos?

Helaas was het op de locatie te druk om de soundtrack echt goed in ons op te nemen, dus of die net zo grandioos is als in voorgaande games, kunnen we je nog niet vertellen. Laten we in elk geval hopen dat David Wise’ legacy eer wordt aangedaan.

Wat dus begint als een complete wervelstorm van een sloopdrift, wordt gaandeweg een instinctief ritme — geen gevecht tegen de chaos, maar een dans mét de chaos. Of je nu op een rotsblok door het level surft, fossielen uit muren ramt of met een paar goed geplaatste ‘BOOYAS’ je eigen pad forceert: alles moet kapot. Maar juist in die ruwe, ontembare energie schuilt de magie: na twee uur spelen voelt het niet meer alsof we Donkey Kong besturen. We zíjn Donkey Kong, en we kunnen niet wachten om verder te spelen.

Donkey Kong Bananza is vanaf 17 juli dit jaar beschikbaar voor Nintendo Switch 2

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!