Nintendo scherpt gebruikersovereenkomst van Switch-consoles aan
Zo mogen gekochte games niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt
Nintendo heeft in zijn gebruikersovereenkomst de regels rondom het illegale gebruik van Switch-consoles en digitale games aangescherpt.
In de nieuwe Nederlandse gebruikersovereenkomst blijkt bijvoorbeeld dat Nintendo consumenten toegang tot digitaal aangeschafte games weer kan ontzeggen als die consumenten tegen de regels ingaan. Daarbij wordt vooral benadrukt dat consumenten hun digitaal aangeschafte games niet voor commerciële doeleinden mogen gebruiken.
In de overeenkomst valt het volgende te lezen: "Alle Digitale Producten die op je Nintendo-account zijn geregistreerd, en alle updates voor die Digitale Producten worden uitsluitend voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik op een Gebruikersapparaat in licentie gegeven. Digitale producten mogen voor geen enkel ander doel worden aangewend. Met name geldt, dat je zonder schriftelijke toestemming van NOE geen Digitale Producten mag huren of verhuren en geen onderdeel daarvan in sublicentie mag geven, mag publiceren, kopiëren, wijzigen, aanpassen, vertalen, decompileren, demonteren of hierop reverse engineering mag toepassen, tenzij dit op grond van toepasselijk recht uitdrukkelijk is toegestaan. Dergelijk ongeoorloofd gebruik van een Digitaal Product kan ertoe leiden dat het Digitaal Product niet meer bruikbaar is."
Hoewel er in de Nederlandse gebruikersovereenkomst geen melding van wordt gemaakt, gaat Nintendo in de Amerikaanse versie van de gebruikersovereenkomst een stapje verder. Gamejournalist Stephen Totilo merkte op dat Nintendo Switch-consoles kan 'bricken' - oftewel onbruikbaar kan maken - bij ongeoorloofd gebruik. Nintendo schrijft hierin dat bij het schenden van de overeenkomst Nintendo zijn apparaten "geheel of gedeeltelijk permanent onbruikbaar kan maken". Dit staat voor zover bekend niet in de Nederlandse versie van de overeenkomst.
Nintendo lijkt met de komst van de Nintendo Switch 2 op 5 juni zijn overeenkomsten en privacybeleid aan te scherpen. Onlangs bleek al dat het bedrijf in dat beleid heeft opgenomen dat het (video)gesprekken die op GameChat worden gehouden mag opnemen en analyseren als men vermoedt dat er regels worden verbroken. Dit doen Sony en Microsoft echter ook op hun consoles.