70% van ontwikkelaars maakt zich zorgen om houdbaarheid van live-servicemodel
Gamer.nl
Nieuws

70% van ontwikkelaars maakt zich zorgen om houdbaarheid van live-servicemodel

Onderzoek werd onder zeshonderd ontwikkelaars gehouden

Volgens een onderzoek maakt zo'n 70 procent van ontwikkelaars zich zorgen om de houdbaarheid van het live-servicemodel in games.

Het onderzoek werd door Game Developer uitgevoerd. Zeshonderd ontwikkelaars werden tussen februari en maart geïnterviewd en vragen gesteld over zakenmodellen en manieren om geld te verdienen in games.

39 procent gaf aan "zich ietwat zorgen te maken" over de houdbaarheid van live-service-games, en nog eens 31 procent maakte zich zelfs veel zorgen. Een kwart gaf aan geen zorgen daarover te hebben, en 4 procent gaf aan het niet te weten.

De grootste kopzorg voor ontwikkelaars is de mogelijkheid dat spelers interesse in live-service-games verliezen, gevolgd door zorgen over concurrerende live-service-games. Ook de kosten die komen kijken bij het onderhouden van een live-service-game leveren kopzorgen op.

Live-service is een steeds vaker voorkomend verdienmodel dat bij games wordt toegepast. Hieronder verstaan we games die na release nog uitvoerig worden ondersteund met bijvoorbeeld seizoenen of battle passes, om zo hoge spelersaantallen aan te houden en indien mogelijk spelers te verleiden geld uit te blijven geven aan het product. Denk aan franchises als Fortnite, Call of Duty, Destiny, Apex Legends en Grand Theft Auto Online.

Gezien het succes van bovenstaande franchises proberen steeds meer uitgevers en ontwikkelaars op deze trend te springen. Zo gaf Sony Interactive Entertainment eerder al aan twaalf live-service games tot en met maart 2026 uit te willen brengen, al is een deel daarvan al uitgesteld en de The Last of Us-multiplayergame zelfs geannuleerd. Tegelijkertijd leverde de release van Helldivers 2 eerder dit jaar veel succes op. Ook Warner Bros. hamert op het feit dat ze IP's als Harry Potter, Mortal Kombat en Game of Thrones willen combineren met live-service-elementen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollywood schrikt op van geplande importheffingen van Trump
Gamer.nl
Nieuws

Hollywood schrikt op van geplande importheffingen van Trump

Aandelen van filmbedrijven zijn gedaald

Filmbedrijven uit Hollywood zijn opgeschikt door de aangekondigde importheffingen voor films die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf begin deze week aan dat hij alle films die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt een heffing van honderd procent wil opleggen. Dit om de Amerikaanse filmindustrie te stimuleren en er voor te zorgen dat Amerikaanse filmbedrijven werk blijven houden.

Een bijkomend probleem hierbij is echter dat heel veel films en series die vanuit de Verenigde Staten worden gefinancierd en gepland buiten Amerikaanse grenzen worden gefilmd. Dit omdat het vaak goedkoper is om elders te filmen. Ook veel computereffecten worden uitbesteed aan bedrijven gesitueerd buiten de VS. Het gaat Amerikaanse filmbedrijven dus mogelijkerwijs veel geld kosten om die productie naar Amerika te halen. Daarnaast zijn streamingbedrijven - met name Netflix - erg afhankelijk van internationaal geproduceerde films en series.

Ondanks dat nog niet precies duidelijk is hoe Trump de importheffingen voor zich ziet, heeft de aankondiging voor een hoop heisa gezorgd binnen Hollywood. Aandelen van bedrijven als Disney, Netflic en Warner Bros. Discovery zijn gisteren dan ook gedaald. Meerdere filmstudio's hebben op dit moment nog opnames van films in het buitenland lopen.

Hoe dan ook zullen de echte gevolgen van de mogelijke importheffingen op films die buiten de VS worden geschoten pas in de toekomst duidelijk worden. Trumps importheffingen hebben ook al invloed gehad op de game-industrie, met onder andere een wereldwijde prijsstijging van Xbox Series-consoles en een prijsverhoging van Switch 2-accessoires.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Twee miljoen exemplaren van Clair Obscur: Expedition 33 verkocht
Gamer.nl
Nieuws

Twee miljoen exemplaren van Clair Obscur: Expedition 33 verkocht

In twaalf dagen tijd

Er zijn inmiddels twee miljoen exemplaren van de in Frankrijk ontwikkelde rpg Clair Obscur: Expedition 33 verkocht.

Dit binnen de eerste twaalf dagen sinds de game is uitgekomen, zo heeft ontwikkelaar Sandfall Interactive op social media laten weten.

Clair Obscur: Expedition 33 speelt zich af in een wereld waar een mysterieuze entiteit genaamd de Paintress de wereld elk jaar opnieuw 'schildert'. Ze plaatst daarbij een vervloekt cijfer op een monoliet waardoor iedereen van die leeftijd in één keer verdwijnt. Het nummer gaat elk jaar omlaag, waardoor steeds jongere mensen verdwijnen.

Vlak voor de jaarlijkse sessie waarbij de Paintress het nummer '33' gaat schilderen, trekt een groep er op uit om haar te stoppen. Deze groep wordt geleid door een man genaamd Gustave. De game biedt turn-based gevechten in een wereld geïnspireerd door de Belle époque-periode. De menu's van de turn-based gevechten worden daarbij op flitsende wijze in beeld gebracht. De spelwereld stelt een fantasievolle en soms haast surrealistische versie van Frankrijk voor.

De debuutgame van de Franse ontwikkelaar Sandfall Interactive is verkrijgbaar voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Ook staat het spel op Xbox Game Pass. Je kunt hier de PU-review van Dwayne Vrancken vinden: "Met Clair Obscur: Expedition 33 levert Sandfall Interactive een indrukwekkende debuutgame af. De Fransen meten zich in deze unieke rpg met de Japanners, door een fantasierijk, fascinerend en ronduit vreemd verhaal te combineren met meeslepende combat en een memorabele party. Het levert een bijzondere en onwaarschijnlijke smeltkroes op van westerse en Japanse rpg’s in één prettig pakketje."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!