Acer Predator X38: Een monitor waar je niet omheen kan
Gamer.nl
Nieuws

Acer Predator X38: Een monitor waar je niet omheen kan

Hij is groot, snel, geeft prachtige kleuren en heeft ook nog eens een hoge resolutie. Op het eerste gezicht lijkt de Acer Predator X38 de ideale keuze voor iedereen met een diepe portemonnee, maar is dat ook zo?

Acer Predator X38:

  • 37.5-inch 3840x1600 (UWQHD+) IPS-paneel

  • 2300R kromming

  • 175 Hz met G-sync support (30-175 Hz)

  • Displayport en HDMI

  • 2x7W stereo speakers

  • Ingebouwde USB-hub

  • Adviesprijs: €2200,-

De prijs van 2200 euro is even schrikken. Toch is het helemaal niet zo gek als je kijkt wat je voor dit bedrag in huis haalt. Deze reusachtige monitor kan namelijk twee gaming monitoren én twee professionele monitoren vervangen. Naast een hoge verversingsfrequentie belooft Acer namelijk ook een uitstekende kleurweergave.

Design

De Predator X38 is een monitor waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kan. Ondanks het redelijk stijlvolle design valt de monitor door zijn reusachtige afmetingen toch enorm op. Het komt namelijk niet vaak voor dat iemand een monitor van bijna een meter breed op zijn of haar bureau heeft staan. Dit is dan ook één van de weinige monitoren waar de kromming een groot voordeel is, want een platte monitor van dit formaat is geen pretje om naar te kijken. De monitor is daarnaast niet alleen opvallend breed, hij is ook behoorlijk dik. Mogelijk heeft Acer deze ruimte nodig voor de backlight en koeling.

©GMRimport

Ondanks de gigantische afmetingen, heeft de monitor gelukkig een metalen voet die voldoende ruimte overlaat op je bureau. Hiermee kan de monitor in alle denkbare manieren gekanteld en gedraaid worden, zodat je altijd een ergonomische positie kunt vinden. Een portretstand behoort niet tot de mogelijkheden, maar met een monitor als deze zouden we ook niet weten waarom je dat zou willen.

Rondom de monitor vinden we een eenvoudig te bereiken USB 3.0-HUB en twee 7W speakers. Je mag daar geen kraakheldere audio en hoge volumes van verwachten, maar voor monitorspeakers doen ze het bijzonder goed. Toch: als je zoveel geld uitgeeft aan een monitor, zou het zonde zijn om hem niet te combineren met een stel mooie speakers en een goede hoofdtelefoon.

Helaas is niet alles positief aan het ontwerp van de monitor. Gecombineerd met een stille computer en een rustige omgeving is de koeling namelijk duidelijk hoorbaar. Je leest het goed: deze monitor heeft een ventilator om alles koel te houden. Met een beetje omgevingsgeluid is de ventilator eigenlijk niet hoorbaar, maar als je net hebt geïnvesteerd in een stille computer, is het erg storend dat een monitor van ruim 2000 euro de bron van een zoemend geluid is.

©GMRimport

Beeldkwaliteit

Hoeveel geld je ook uitgeeft aan een monitor, de beeldkwaliteit is natuurlijk waar het allemaal om draait. Dit 37.5-inch monster is gelukkig niet alleen zo prijzig vanwege zijn formaat, maar ook door de fantastische beeldkwaliteit. Om te beginnen is er de resolutie van 3840 bij 1600 pixels. Acer noemt dit zelf UWQHD+, maar het mag duidelijk zijn dat er maar weinig monitoren op de markt zijn met iets vergelijkbaars. Voor dit formaat is het echter een uitstekende keus door de prettige mix van scherpte en vereiste grafische kracht. Zo heb je veel meer bruikbare werkruimte en hoef je geen Windows scaling toe te passen om alles leesbaar te houden.

De Predator X38 is een echte gaming monitor met een 175hz verversingsfrequentie en een pixelreactietijd van slechts 1ms, maar dit exemplaar doet het op veel meer vlakken bijzonder goed. De monitor kan bijvoorbeeld 98% van het DCI P3-spectrum weergeven met een gemiddelde kleurafwijking (delta E) van 0.9. Dat betekent niet alleen dat games er prachtig uit zien, maar ook dat een grafische professional er uitstekend mee kan werken.

©GMRimport

Voor een scherm van dit formaat is er ook bijzonder weinig backlight bleeding. In een verduisterde ruimte is een donker beeld ook echt donker, zonder opvallend lichte vlekken. Enkel in de hoeken van het scherm is een lichte vorm van IPS-glow te zien, maar het is dermate weinig dat je daar in de praktijk weinig van merkt.

Ondersteuning voor HDR is er natuurlijk ook, maar helaas gaat dit paneel maar tot Vesa’s Display HDR 400. De helderheid blijft bij ons testexemplaar dan ook steken op 450 nits. Dat is bovengemiddeld hoog voor een IPS-monitor, maar is significant lager dan het beste op de markt. Toch mag dat de pret niet helemaal drukken, want het HDR-aanbod is in Windows nog erg mager en de SDR-weergave is uitstekend.

Conclusie

De Acer Predator X38 is ongetwijfeld één van de beste monitoren die bij ons langs is gekomen, maar met een adviesprijs van ruim over de 2000 euro mogen we ook streng zijn. Wie op zoek is naar de beste gaming monitor op de markt, moet deze monitor daarom absoluut overwegen. Hou dan wel rekening met de zacht zoemende ventilator en beperkte HDR-weergave.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!