AM5-socket is backwards compatible met AM4-koelers
PU.nl
Nieuws

AM5-socket is backwards compatible met AM4-koelers

AMD-woordvoerders hebben in verschillende interviews meer losgelaten over de aanstormende AM5-socket voor cpu's. De chipgigant wil dat het platform net zo lang meegaat als diens voorganger, maar blijft ondertussen ook compatibel met AM4-koelers.

Watch on YouTube

 interviewde AMD-voorzitter Dr. Lisa Su, technisch marketingdirecteur Robert Hallock en gaming-hoofdarchitect Frank Azor, naar aanleiding van AMD's CES 2022-onthullingen. In de keynote van afgelopen maandag deed AMD het nieuwe AM5-platform voor het eerst officieel uit de doeken, zij het vooral als korte 'teaser'.

AM5 lag al langer in het verschiet als nieuwe cpu-socket, maar moet "in de tweede helft van 2022" aftrappen met de eerste Ryzen 7000-processoren. De opvolger van AM4 maakt gebruik van een nieuwe LGA1718-pasvorm, maar kon door designaanpassingen op het chippakket precies dezelfde vorm als voorheen aanmeten. Door partjes van de hittespreider in te korten, wordt ruimte gemaakt voor transistoren die anders op de ándere kant van het pakket gepropt moesten worden.

De AM5-socket wordt daarnaast ook op precies dezelfde manier op moederborden gemonteerd. Gecombineerd met een overeenkomend oppervlak om te koelen, zijn AM4-koelers op papier direct compatibel met de nieuwe socket.

Watch on YouTube

AM4 lanceerde in 2016, grofweg tegelijkertijd met de eerste Zen-processoren van AMD. Het cpu-platform groeide lange tijd mee met de Ryzen-productlijnen en is volgens AMD ook nog niet afgeschreven. Om toekomstige I/O-banen vrij te maken (zoals DDR5 en PCIe 5.0) werd het echter wel noodzakelijk geacht om met Ryzen 7000 een socket-transitie op te starten. 

AM5 zou met eenzelfde belofte gebouwd worden als AM4 dat in het verleden heeft gedaan. In een tekstueel interview van PCWorld liet Dr. Lisa Su weten dat ze geen exacte jaartallen wil noemen wanneer het aankomt op AM5's levensverwachting, maar wel dat "je mag verwachten dat AM5 net als AM4 een lang levensloop zal hebben".

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Volledige systeemspecificaties van Nintendo Switch 2 onthuld
PU.nl
Nieuws

Volledige systeemspecificaties van Nintendo Switch 2 onthuld

GameChat vergt veel geheugen

De volledige systeemspecificaties van de Nintendo Switch 2 zijn uit de doeken gedaan. Daaruit blijkt dat er relatief veel geheugen is gereserveerd voor het gebruik van het besturingssysteem en GameChat.

De specificaties werden door Digital Foundry onthuld. Zo blijkt dat er in totaal 12GB aan LPDDR5X-geheugen zit in de console, waarbij 9GB is gereserveerd voor het afspelen van games. 3GB wordt voor het besturingssysteem en GameChat gebruikt, de functie waarbij spelers kunnen voicechatten en videobellen met elkaar en live gameplay aan elkaar kunnen laten zien. Ter vergekijking: de eerste Switch had 4GB aan systeemgeheugen waarbij 0,8GB voor het besturingssysteem wordt gebruikt.

De CPU in de Switch 2 is ARM Cortex A78C. Het scherm is 7,9 inch en heeft een 'wide color gamut lcd-scherm' dat een resolutie van 1080p kan weergeven - een flinke upgrade ten opzichte van het scherm op de Switch en zelfs het scherm op de Oled-Switch. Ook ondersteunt het systeem VRR, waardoor games maximaal in 120fps kunnen lopen. Zoals eerder al bekend was wordt ook Nivida's DLSS-upscaletechnologie ondersteund.

Digital Foundry concludeert dat de gelekte informatie over het systeem dat sinds 2021 naar buiten is gekomen grotendeels accuraat blijkt te zijn. "Uiteindelijk moeten de games het harde werk doen en we kijken uit naar 5 juni." De volledige specificaties zijn bij Digital Foundry en onderstaande video te zien.

De Nintendo Switch 2 komt wereldwijd op 5 juni uit en gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een versie van de console voor 509,99 euro beschikbaar waar een digitale code voor Mario Kart World bij zit. De reserveringen in Nederland zijn al enige tijd geopend - houd pre-order-mogelijkheden hier in de gaten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Streamingdienst Max gaat toch weer HBO Max heten
PU.nl
Nieuws

Streamingdienst Max gaat toch weer HBO Max heten

In Nederland is de naam van de dienst nooit veranderd

Enkele jaren nadat HBO Max een naamswijziging kreeg naar Max, gaat de streamingdienst nu toch weer HBO Max heten.

In 2023 werd de naam van HBO Max veranderd naar Max om aan te geven dat de streamingdienst niet alleen HBO-content bevat - de streamingdienst werd toen namelijk samengevoegd met Discovery+.

In Nederland is de naam overigens altijd HBO Max gebleven, omdat er hier al een publieke omroep bestaat genaamd Max. De rest van de wereld kende de streamingdienst de laatste jaren wel als Max, al bleef bijna iedereen het gewoon HBO Max noemen.

Max gaat vanaf aankomende zomer overal weer HBO Max heten. Volgens Warner Bros. Discovery komt dit het beste overeen met de verwachtingen van klanten, en straalt de HBO-naam "de hoogste kwaliteit" uit.

HBO Max is de streamingdienst van Warner Bros. Discovery die vooral bekendstaat om zijn HBO-content. Denk aan klassieke series als Sopranos en The Wire, maar ook modernere varianten als Game of Thrones en het op de games gebaseerde The Last of Us.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!