AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?
PU.nl
Nieuws

AMD versus Intel: Is AMD nu de beste keus voor een game-pc?

Tot voor kort was de processorkeuze voor gamers relatief eenvoudig: Intel was in vrijwel alle gevallen de beste optie. Met de nieuwe AMD Ryzen-serie moeten we dat advies veranderen, want AMD is na jaren afwezigheid weer terug aan de top.

Het kiezen van de juiste processor is één van de belangrijkste bezigheden tijdens het samenstellen van een nieuwe game-pc. De processor bepaalt namelijk niet alleen hoe snel de computer wordt, maar heeft ook invloed op vele andere factoren, zoals het moederbord en daarmee de ondersteuning voor verschillende features. Tot een paar jaar geleden was de keuze voor gamers in ieder geval vrij simpel. Door de hogere klokfrequenties en betere efficiëntie was een Intel-processor de enige juiste optie en selecteerde je het model op basis van je budget. Althans, dat was zo tot AMD met de Ryzen- processors kwam.

De nieuwe Zen 2-architectuur van AMD vormt het platform voor de Ryzen 3000-serie en maakt het merk een grote concurrent voor Intel. Waar AMD zich eerder focuste op meer kernen en daarmee dus ook op meer multithreaded-applicaties, zijn de grootste verbeteringen de laatste twee jaar gemaakt op het gebied van klokfrequenties en instructies per klok. Die twee eigenschappen zijn voor games van groot belang, waardoor de AMD-processors voor het eerst in een lange tijd ook interessant zijn voor gamers.

©GMRimport

Daarnaast bieden de processors voor het eerst PCI express 4.0, waarmee veel hogere doorvoersnelheden gehaald kunnen worden. Dat heeft niet direct effect op de prestaties in games - videokaarten hebben die extra bandbreedte immers niet nodig - maar kan wel effect hebben op de laadtijden. PCIe 4.0 maakt namelijk ook snellere ssd’s mogelijk, die tot 5GB per seconde kunnen lezen en schrijven; ongeveer twee keer zo snel als de normale PCIe 3.0-ssd’s. Intel biedt deze ondersteuning voor PCIe 4.0 nog niet.

Is Intel dan gelijk helemaal afgeschreven? Nee, want als we puur naar gameprestaties kijken heeft Intel nog steeds de beste chips in handen, ook al is het verschil heel klein. Kijken we naar andere toepassingen, dan is AMD aan de winnende hand. Als je regelmatig in-game beelden opneemt of streamt, dan is AMD tegenwoordig in veel gevallen de beste keuze. Dat geldt ook voor video editors die niet de hoofdprijs willen betalen voor een werkstation. Prijstechnisch zitten de twee merken redelijk dicht bij elkaar, maar toch is het totaalplaatje bij AMD in veel gevallen goedkoper. De moederborden met de socket voor Intel-processors zijn over het algemeen namelijk duurder, met als resultaat dat de hele computer ook iets duurder is.

De beste keuze voor gamers

Dus welke processors zijn op het moment nou de beste keuze? Kijkend naar het budgetsegment zijn er de AMD Ryzen 5 3600 en de Intel Core i5-9400F. Standaard zijn de twee modellen zeer aan elkaar gewaagd, met een hele kleine voorsprong voor Intel als het gaat om prestaties in games. Prijstechnisch is de Core i5 ook net iets interessanter, maar ook dat verschil is erg klein. Ben je geïnteresseerd in overklokken, dan kun je uit de Ryzen 5 nog wat extra prestaties halen, zolang je niet voor het goedkoopste moederbord gaat. Bij de i5-9400F is het helaas niet mogelijk om de chip te overklokken, ongeacht het moederbord.

©GMRimport

Heb je iets meer te besteden, dan valt de keuze tussen de Intel Core i5-9600K en de AMD Ryzen 5 3600X. De Ryzen 5 is duidelijk goedkoper, al helemaal als je het moederbord meerekent, maar voor overklokkers is het model van Intel toch interessanter. Standaard is de Intel Core i5 namelijk een fractie sneller, maar de chip biedt ook meer ruimte voor overklokkers, waardoor het verschil groter wordt. Ben je van plan om te investeren in een PCI express 4.0-ssd, dan wordt de keuze natuurlijk een stuk makkelijker en kun je het beste voor de Ryzen 5 gaan.

Een stapje hoger wordt het nog eenvoudiger. De Ryzen 7 3800X en de Core i7 9700K zouden aan elkaar gewaagd moeten zijn, maar op dit moment is de chip van AMD bijna 100 euro goedkoper en dus de enige juiste keuze. Zelfs al zou je gaan overklokken, dan biedt de i7-9700K niet genoeg speelruimte om het prijsverschil te kunnen verantwoorden.

©GMRimport

Kijken we naar het topsegment, dan vinden we daar de AMD Ryzen 9 3900X, de Ryzen 9 3950X, de Intel Core i9-9900K en de Intel Core i9-9900KS. Door de enorme prijsdaling die de Ryzen 9 3900X de laatste maanden heeft gemaakt, is dat eigenlijk de enige verstandige optie. Toch moet je de Intel Core i9-9900K of 9900KS niet direct links laten liggen. Wil je namelijk de beste in-game prestaties, dan kom je simpelweg niet om die twee chips heen. De KS-variant, die zonder overklokken alle acht kernen op 5 GHz kan draaien, is op het moment de snelste (consumenten)processor in games. Daar betaal je echter wel een premium prijs voor. Waar de i9-9900K nog redelijk geprijsd is, kost de 9900KS maar liefst 700 euro!

Ben je van plan je pc te gebruiken voor meer dan alleen gamen, dan worden de Intel-processors al snel verslagen en kun je beter voor de Ryzen 9 3900X of Ryzen 9 3950X gaan. Door het hogere aantal kernen (12 of 16 bij AMD, 8 bij Intel) presteren de AMD-processors over het algemeen beter als het gaat om veeleisende toepassingen, zoals het renderen van 3D-beelden of het compileren van software.

Conclusie

Dat Intel niet langer meer alleen aan de top staat is duidelijk. Het lijkt alsof het bedrijf de afgelopen tien jaar lui is geworden door het gebrek aan concurrentie, waardoor AMD nu een enorme inhaalslag heeft kunnen maken. Hoewel Intel nog altijd de beste prestaties biedt per kern en per klokslag, biedt AMD op het moment absoluut de beste verhouding tussen prijs en prestatie.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond
PU.nl
Nieuws

Nog meer gameplay van GTA-achtige MindsEye getoond

De game komt op 10 juni naar PS5, Xbox Series en pc

Er zijn wederom een tweetal gameplayvideo's van MindsEye, de debuutgame van Build a Rocket Boy, uitgebracht.

Afgelopen weekend viel er ook al gameplay van het spel te zien, en nu zijn er wederom twee video's te bekijken. In de ene video is te zien hoe de speler gedurende de nacht door de open spelwereld rijdt, terwijl de andere trailer vooral schietactie bevat. Beide video's kunnen hieronder worden bekeken.

MindsEye is een verhaalgedreven actie-adventure-thriller gesitueerd in de nabije toekomst. Spelers besturen Jacob Diaz, die een mysterieuze neurale implant heeft en achter de waarheid rondom "AI, high-tech experimenten en ongeregelde militaire macht" probeert te komen. Het spel speelt zich daarbij af in Redrock City.

De game wordt ontwikkeld door Build a Rocket Boy, de studio van voormalige Grand Theft Auto-producent Leslie Benzies. IO Interactive geeft het spel uit. MindsEye wordt gemaakt met dezelfde tools als Everywhere, een online platform waarmee spelers hun eigen levels of complete games kunnen creëren. De studio van Benzies gebruikt Everywhere dus ook om MindsEye te ontwikkelen. Build a Rocket Boy heeft echter benadrukt dat MindsEye een losstaande game is, maar dat er ook nog aan Everywhere gewerkt wordt.

MindsEye komt op 10 juni uit. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal op PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc, en kost 59,99 euro.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!