De warrige ontwikkeling van de geprezen Mafia-trilogie
Gamer.nl
Nieuws

De warrige ontwikkeling van de geprezen Mafia-trilogie

De Mafia-franchise heeft zijn strepen meer dan verdiend: de trilogie staat bekend om zijn toffe settings, doorontwikkelde personages en perfect gedoseerde gameplay. Tijd voor een terugblik op de begindagen van deze openwereldreeks die eigenlijk helemaal geen openwereldreeks is.

Dit artikel is een partnerbijdrage van 2K Games. Lees hier wat dit betekent

Het openwereldgenre beslaat inmiddels vele soorten games, maar ten tijde van Mafia en diens vervolg stond de benaming vooral synoniem aan Grand Theft Auto. Met de 3D-games in die reeks had Rockstar de fundering voor het openwereldgenre in drie dimensies gelegd, dat zeker, maar het werkte ergens ook verstikkend.

Mafia speelt zich immers ook af in een driedimensionale stad. Spelers kunnen auto’s stelen en mensen op straat aanvallen. Logischerwijs verwachten spelers dan een spel dat op alle mogelijke manieren speelt en aanvoelt als GTA. Dát is dus vooral niet het geval. Mafia is ingetogener en wil een verhaal vertellen. De eerste twee games spelen zich af in een open stad, maar die dient vooral als setting waarin lineaire en zeer boeiende verhalen worden verteld. Begin je met de verkeerde verwachtingen aan de reeks, dan is het even omschakelen.

©GMRimport

Van Gangster naar Mafia

Gelukkig waren er ook genoeg spelers die dat meteen bij het eerste deel begrepen. En dat terwijl het nog flink wat voeten in de aarde had voordat Mafia verscheen. De Tsjechische studio Illusion Softworks – die later bij 2K Games werd ingelijfd als 2K Czech – werkte sinds 1998 aan de game. Illusion was een jaar daarvoor opgericht en boekte succes met Hidden & Dangerous, een Tweede Wereldoorlog-shooter met openwereldelementen.

Ondertussen werkte de studio achter de schermen aan een passieproject, een game die zich afspeelde tijdens de Amerikaanse Grote Depressie. De makers waren hevig geïnspireerd door bekende maffiafilms als Goodfellas en The Godfather. Het spel droeg de codenaam Gangster en was in eerste instantie bedoeld als antwoord op de Driver-reeks, waarin spelers als een bezeten stuntman door steden scheuren.

©GMRimport

Al snel groeide de ambitie van de ontwikkelaar en moest het ook mogelijk worden om uit de auto te stappen en missies te voet te volbrengen. Een releasedatum in 2000 werd grandioos gemist toen bleek dat de Hidden & Dangerous-engine waar de game op draaide niet toereikend was voor de ambities van Illusion. Men stapte over op de krachtigere LS3D-engine en het spel werd omgetoverd tot Mafia.

In 2002 verscheen het spel dan eindelijk op pc. Hoewel niet iedereen de realistischere besturing en setting ten opzichte van de speelsere GTA-games begreep, konden veel gamers en critici deze facetten juist wel enorm waarderen. Realisme in de vorm van log besturende wagens, een strenge arm der wet die je constant in de gaten houdt en gewogen acties van doorontwikkelde personages voeren de boventoon. Het verhaal rondom Tommy Angelo die zich omhoog werkt in de maffia beslaat jaren en sleurt je net als de films waarop de game is geïnspireerd mee in het leven van deze made men.

©GMRimport

Het vervolg

Het onvermijdelijke vervolg ging door net zo’n warrig ontwikkeltraject. In 2003 begon men bij het inmiddels omgedoopte 2K Czech al aan het script van Mafia 2, het jaar erna aan de daadwerkelijke ontwikkeling. Het spel stond in eerste instantie gepland als release op pc, PlayStation 2 en Xbox, maar de consoles bleken niet te volstaan om de hoge ambities van de ontwikkelaar waar te maken. De focus werd dus kwam dus te liggen op de Xbox 360 en PlayStation 3.

In 2007 werd het spel met veel bombarie onthuld aan gamers op de Leipzig Games Convention – de voorloper van Gamescom in Keulen – en werd het meteen duidelijk dat Mafia 2 het trucje van Mafia zou herhalen, maar dan met véél meer mogelijkheden. Grafisch nam het spel grote stappen vooruit en ook de open wereld was vele malen groter.

De stad Lost Heaven uit het origineel werd omgeruild voor het New York-achtige Empire Bay. Ook het hoofdpersonage werd veranderd. Spelers besturen Vito Scaletta, die zich omhoog werkt in de maffia terwijl hij geplaagd wordt door herinneringen van de oorlog. Nog meer dan het origineel richt Mafia 2 zich op het geweldig boeiende narratief, waarbij de open wereld dient als realistische setting in plaats van speeltuin. Wederom was dat enigszins schokkend voor gamers die een arcade-achtige ervaring à la GTA verwachtten, maar des te meer genoten fans van slow burning maffiafilms er van.

©GMRimport

Grote risico’s

De game in de Mafia-reeks die nog altijd de meeste verdeeldheid zaait is Mafia 3. Niet 2K Czech maar Hangar 13 is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, al is een gedeelte van eerstgenoemde studio inmiddels wel opgegaan in laatstgenoemde. Ook de ontwikkeling van dit derde deel verliep niet vlekkeloos, al was dat inmiddels tekenend voor de franchise. Zo stond Bioshock Infinite-ontwikkelaar Rod Fergusson eerst aan het roer van de productie, maar vanwege creatieve meningsverschillen vertrok hij uiteindelijk.

Qua setting durfde Hangar 13 in ieder geval grote risico’s te nemen. De klassieke maffiasetting was in de eerste twee games geperfectioneerd, dus het werd tijd voor iets anders: het op New Orleans gebaseerde New Bordeaux in de jaren 60. Het zorgt meteen voor een compleet andere sfeer, benadrukt door een andere introductie binnen de reeks: het gebruik van gelicenseerde muziek. Ook grijpt de game de kans aan om racisme te bespreken rondom de Afro-Amerikaanse Lincoln Clay.

Hoewel de setting en de personages wederom schoten in de roos waren, waren fans minder te spreken over andere elementen. De gameplay was volgens veel critici en spelers te eentonig, en daarbij zaten er ook wat flink wat bugs in het spel. Zeker voor een franchise die bekend stond om zijn technische hoogstandjes was dat een pijnlijke misser. Ondanks gemengde reacties was Mafia 3 een gigantisch verkoopsucces voor 2K Games, en werd daarmee de toekomst van de franchise veilig gesteld.

©GMRimport

Het begin van een nieuw hoofdstuk

Terwijl we ongeduldig afwachten wat die toekomst precies inhoudt, is het nog één keer tijd om terug te blikken. Onlangs kwam Mafia Trilogy uit, waarin de definitieve edities van Mafia 2 en 3 zitten, inclusief alle dlc en weggewerkte bugs. Op 25 september wordt daar Mafia: Definitive Edition aan toegevoegd, een schitterende nieuwe versie van het bejubelde origineel. De game ziet er grafisch niet alleen prachtig uit, maar breidt ook de gameplay en het verhaal uit. Het moet een kroon op deze unieke franchise worden, en tegelijk het ideale moment voor nieuwkomers om in te stappen. Laten we hopen dat deze geremasterde trilogie het begin van een nieuw hoofdstuk inluidt voor Mafia!

De laatste specials:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen
Gamer.nl
Nieuws

Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen

Hideki Kamiya zou ook graag een remake van Viewtiful Joe maken

Hideki Kamiya, de regisseur van de allereerste Devil May Cry, heeft de wens uitgesproken om een remake van die game te ontwikkelen.

Dat liet hij weten in een video op zijn YouTube-kanaal. Daarin werd hem de vraag gesteld of hij aan een remake van Devil May Cry zou willen werken, waarop hij positief antwoordde. Ook lijkt het hem interessant om aan een remake van Viewtiful Joe te werken.

Devil May Cry verscheen in 2001 op de PlayStation 2. De ontwikkeling van de actiegame begon met de intentie om Resident Evil 4 te maken, maar al snel groeide het uit tot een compleet nieuw spel. Vietwiful Joe kwam in 2003 uit op de GameCube en biedt sidescrolling-actie.

Remakes van Devil May Cry en Viewtiful Joe van Kamiya lijken niet meer zo onwaarschijnlijk als voorheen. Kamiya is inmiddels al enige tijd vertrokken bij PlatinumGames en heeft zijn onafhankelijke ontwikkelstudio Clovers Inc. opgericht. Hij heeft de handen ineengeslagen met Capcom voor een vervolg op cultgame Okami. Capcom is ook de eigenaar van Devil May Cry en Viewtiful Joe.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen
Gamer.nl
Nieuws

Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen

Het zou om de grootste overname in de Nederlandse esports ooit gaan

De internationale esportsorganisatie Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen. De organisatie praat over de grootste overname in de Nederlandse esports ooit.

Het in 2018 opgerichte Team Gullit geldt als een van de meest succesvolle Nederlandse EA Sports FC-teams (voorheen Fifa). Zo heeft het team twee Europese kampioenschappen, de eChampions League en de Fifae World Cup gewonnen. De overname komt niet uit de lucht vallen: vorig jaar namen Team Liquid en Team Gullit al gezamenlij kdeel aan de Esports World Cup. Team Gullit zal voortaan uitkomen onder de naam Team Liquid.

Victor Goossens, co-CEO en oprichter van Team Liquid: “Team Gullit heeft iets bijzonders neergezet met hun vernieuwende en ondernemende aanpak. Ze combineren het opleiden van talent met sterke content, slimme marketing en een krachtige link met Ruud Gullit – een icoon in het Nederlandse voetbal. Hun hoofdkantoor in Alkmaar wordt een extra Team Liquid-hub in Nederland, een plek waar we spelers-bootcamps en fan-events tot leven brengen. We zijn trots dat ze nu onderdeel zijn van Team Liquid."

Ook Team Gullit-medeoprichter Schalk Stalman is enthousiast: “Toen Corné Dubelaar en ik Team Gullit oprichtten in 2018, dachten veel mensen dat het enkel voortkwam uit mijn persoonlijke passie voor EA FC. Maar ik heb altijd geloofd in de culturele en commerciële impact van gaming – en EA FC in het bijzonder – en deze overname bevestigt dat. In mijn ogen kan Team Gullit nog succesvoller worden onder de vleugels van Team Liquid, en als adviseur zal ik nauw betrokken blijven bij dat proces.”

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!