Het ontstaan van Kirby: van placeholder naar mascotte
Gamer.nl
Nieuws

Het ontstaan van Kirby: van placeholder naar mascotte

Dertig jaar geleden maakte een blobje genaamd Kirby zijn debuut in Kirby's Dream Land voor de Game Boy. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit het gamelandschap; het personage is uitgegroeid tot één van Nintendo’s meest iconische mascotten. Daarom is het des te verwonderlijker dat Kirby zijn leven eigenlijk slechts als simpele placeholder begon.

Een veelgehoorde klacht onder doorgewinterde gamers is dat games de laatste jaren te makkelijk zijn geworden ten opzichte van vroeger. Vroeger, toen volgens hen alles beter was. Ergens hebben ze natuurlijk ook gewoon een punt: veel games waren vroeger een stuk uitdagender. Het was zwemmen of verzuipen; je werd in het diepe gegooid zonder enige hulp, een paar spaarzame aanwijzingen in de handleiding daargelaten. 

©GMRimport

Jarenlang was gamen dus voornamelijk een hobby voor doorgewinterde gamers. Nintendo wilde die status quo doorbreken. Het bedrijf zag in dat er een groep gamers was die nooit en te nimmer de vaardigheden zou opbouwen om Metroid of zelfs Super Mario Bros. uit te spelen. Nintendo wilde daarom een game maken waar werkelijk iedereen van zou kunnen genieten, ook mensen zonder razendsnelle reflexen, een ijzersterk doorzettingsvermogen of een feilloze concentratie. 

De blob van Masahiro Sakurai

Een jonge werknemer van HAL Laboratory genaamd Masahiro Sakurai mocht dit spel bedenken. Sakurai – die we inmiddels vooral kennen als de man achter Super Smash Bros. – ging aan de slag met de Game Boy-titel Twinkle Popo. Omdat er nog geen artwork voor de game om handen was, besloot Sakurai zelf maar een eenvoudig, tijdelijk personage te tekenen om die vervolgens te gebruiken in zijn spel. Een ronde vorm, een paar handen en voeten en hij kon weer door met ontwikkelen. Twinkle Popo moest vooral gameplaytechnisch goed én gemakkelijk in elkaar steken; het daadwerkelijke uiterlijk van het hoofdpersonage zou later wel komen.

Dat het personage in Twinkle Popo moest kunnen vliegen, was meteen duidelijk voor Sakurai. Op die manier konden spelers namelijk gemakkelijker obstakels en vijanden ontwijken. Het was echter ook weer niet de bedoeling dat spelers overal overheen zouden vliegen. Daarom voegde hij de mogelijkheid toe om vijanden op te zuigen, die dan ofwel konden worden opgeslokt, of aanvallend konden worden weggeschoten. Met die twee simpele hoekstenen werd de fundering voor de game gelegd.

©GMRimport

Sakurai besloot zijn game gedurende de ontwikkeling te presenteren aan de bazen van HAL Laboratory. De simpele placeholder die tijdelijk als personage diende, zat daar nog steeds in. "Ik had een dummy nodig om duidelijk te maken wat het echte personage in het spel zou doen," zo blikte hij (via Eurogamer) terug. "Ik zette gewoon een Kirby-vormige blob in mijn presentatie als placeholder.” Geheel onverwachts bleken Sakurai’s bazen dol te zijn op het blobje te zijn. “Iedereen vond het zo leuk dat we besloten om hem zonder grote veranderingen in de game te houden."

De geboorte van Kirby

Op dat moment had het aandoenlijke wezentje in Twinkle Popo echter nog geen naam. Er werd nog gedacht aan de naam Popopo, maar Nintendo vreesde dat de naam niet aan zou slaan in het Westen. Wie uiteindelijk de naam Kirby verzon, is niet helemaal duidelijk. Sakurai zelf lijkt zich dat ook niet meer goed te kunnen herinneren.

We kunnen dan ook theorieën bedenken tot we een ons wegen. Stond het stofzuigermerk Kirby Company ter inspiratie? Was het de tegenstelling tussen de vrij hard klinkende naam en het zachte, ronde personage? Of was het toch Nintendo's juridisch adviseur, John Kirby, die geëerd werd? De meeste mensen geven de voorkeur aan die laatste verklaring. 

John Kirby was de advocaat die Nintendo vertegenwoordigde toen het bedrijf aangeklaagd werd door Universal. Laatstgenoemde bedrijf beweerde dat Donkey Kong een inbreuk op het auteursrecht van King Kong was. Het werd een lange, slopende zaak die Nintendo uiteindelijk toch wist te winnen. Naar verluidt bedankte het bedrijf Kirby door hem een boot te schenken én een decennium later een personage naar hem te vernoemen. 

©GMRimport

Dertig jaar Kirby

Of het verhaal nu waar is of niet, het eindresultaat blijft hetzelfde: Popopo werd vervangen door Kirby. Uiteraard moest met die naamsverandering van het personage ook de titel van de game op de schop. Twinkle Popo werd omgedoopt tot Hoshi no Kābī, wat zoveel betekent als Kirby of the Stars. Internationaal werd Kirby's Dream Land als titel gekozen. Het bleek inderdaad een schot in de roos te zijn: binnen een jaar tijd ging de game wereldwijd een miljoen keer over de toonbank.

©GMRimport

Kirby viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. In die dertig jaar na het succes van Kirby's Dream Land is het personage uitgegroeid tot een van de mascotten van Nintendo. Niet slecht voor een personage dat is ontstaan als tijdelijke placeholder! Vooral knap is dat Kirby in die dertig jaar tijd altijd een personage voor het grote publiek is gebleven, met toegankelijke games waar jong en oud van kunnen genieten. Laten we hopen dat dat zo zal blijven.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van de nieuwste game in de franchise, Kirby en de Vergeten Wereld.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games
Gamer.nl
Nieuws

Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games

De prijsverhoging van hardware gaat vandaag in, van games aankomend najaar

Xbox heeft de prijzen van Xbox-consoles en -accessoires wereldwijd verhoogd. Later dit jaar gaan ook de prijzen van Xbox-games omhoog.

Eerder vandaag lekte de Franse winkelketen Micromania al een prijsverhoging voor alle Xbox Series X en S-modellen, en Microsoft heeft inmiddels aan plekken als Windows Central en Eurogamer bevestigd dat de prijsverhoring doorgaat.

Dat betekent dat de Xbox Series X vanaf nu 599,99 euro kost, de 2TB Galaxy Black-version 699,99 euro en de Series X Digital 549,99 euro. De Series S met 512GB kost 349,99 euro en de Series S met 1TB 399,99 euro.

De standaard draadloze Xbox-controller kost nu 64,99 euro, een gekleurde versie kost 69,99 euro. Speciale edities kosten 79,99 euro, terwijl de Core- en Full-versies van de Xbox Elire Controller Series 2 respectievelijk 149,99 euro en 199,99 euro gaan kosten.

Het is de bedoeling dat rond de feestdagen prijzen van Xbox-games ook omhoog gaan. In de Verenigde Staten kunnen de grootste games 80 dollar gaan kosten - wat zich mogelijk naar 90 euro in Europa vertaalt. Eerder kondigde Nintendo al aan dat de fysieke versie van Switch 2-game Mario Kart World ook 90 euro gaat kosten. Prijzen voor Xbox Game Pass worden op moment van schrijven niet verhoogd.

Eerder vandaag onthulde Microsoft zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de gamedivisie van het bedrijf een stijging in omzet heeft waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel loopt de omzet gerelateerd aan hardware alsmaar terug. Microsoft lijkt dat ook een steeds grotere focus te hebben op het verkoop van games en services - ook op andere systemen. Dit verklaart mogelijk deels waarom de prijzen van hardware nu omhoog gaan - op deze manier haalt het bedrijf zoveel mogelijk omzet uit de verkoop van zijn consoles.

De huidige gezondheid van de wereldwijde economie speelt mogelijk ook een rol. Microsoft is dan ook niet de enige binnen de game-industrie die zijn prijzen omhoog gooit. Afgelopen april ging de prijs van de PlayStation 5 Digital Edition bijvoorbeeld omhoog.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Astral Chain-regisseur vertrokken bij PlatinumGames
Gamer.nl
Nieuws

Astral Chain-regisseur vertrokken bij PlatinumGames

Takahisa Taura heeft zijn eigen ontwikkelstudio opgericht

Takahisa Taura, een van de prominentere ontwikkelaars bij de Japanse studio PlatinumGames, is vertrokken bij het bedrijf.

Er gaan al geruime tijd geruchten dat diverse topmensen binnen PlatinumGames zijn vertrokken bij het bedrijf. Taura was een van de ontwikkelaars waar de geruchten de ronde over deden, aangezien hij alle vermeldingen gerelateerd aan PlatinumGames eind vorig jaar van social media haalde.

In het meest recente nummer van het Japanse gametijdschrift Famitsu (via Genki) heeft Taura nu bevestigd inderdaad te zijn vertrokken bij PlatinumGames, en zijn eigen bedrijf genaamd Eel Game Studio te hebben opgericht. Meer informatie gaf hij vooralsnog niet. Taura is vooral bekend van zijn werk als regisseur van Switch-spel Astral Chain en als de ontwerper van Nier: Automata.

Ondanks de aanhoudende berichten van talent dat PlatinumGames verlaat, liet het bedrijf eerder dit jaar weten positief naar de toekomst te kijken: "We blijven nieuwe uitdagingen aangaan om games te creëren die mensen verrassen en vreugde brengen. We kijken uit naar jullie blijvende ondersteuning van Bayonetta en PlatinumGames!" Als snel voegde het bedrijf daad bij woord toen Ninja Gaiden 4 werd onthuld, dat Platinum samen met Team Ninja ontwikkelt. Onlangs werd ook een vacature van het bedrijf gespot waarin gerefereerd wordt naar een online actiegame.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!