Is Marvel’s Spider-Man: Remastered de moeite waard?
Gamer.nl
Nieuws

Is Marvel’s Spider-Man: Remastered de moeite waard?

Marvel’s Spider-Man: Remastered is, zoals de naam al impliceert, een remaster van de PlayStation 4-klassieker Marvel’s Spider-Man. De game verschijnt op 19 november samen met de PlayStation 5. Voor 20 euro extra ontvang je de remaster samen met het nieuwe Spider-Man: Miles Morales. De vraag is natuurlijk: moet je dat doen? Het antwoord is overwegend ‘ja’.

Allereerst: dit is geen recensie, omdat ondergetekende niet het hele spel opnieuw heeft uitgespeeld, aangezien de gameplay toch precies hetzelfde is - zo belooft Insomniac althans. Bij Gamer.nl recenseren we games niet zonder ze uit te spelen, of we moeten daar een gegronde reden voor hebben die we altijd vermelden in de tekst. In dit geval leek een cijfer dus niet gepast, maar het is wel de moeite waard de game uit te lichten. Best wel wat dingen zijn die de moeite van het vermelden waard.

©GMRimport

Geen gek gezicht

Wat er nou precies nieuw aan de remaster is, bijvoorbeeld. Allereerst Peter Parker zelf: hij heeft een nieuw gezicht gekregen. In de PlayStation 4-versie gebruikte ontwikkelaar Insomniac Games het hoofd van John Bubniak, in de PlayStation 5-versie is dat opeens het hoofd van Ben Jordan. Online waren veel zorgen over deze opmerkelijke transitie, maar het is allemaal niet zo spannend. Na een tussenfilmpje of twee ben je er aan gewend. En ja, hij lijkt misschien iets meer op Tom Holland. Ook correct: de nieuwe acteur oogt jonger. Maar het nieuwe gezicht van Spider-Man in de verhaallijn is absoluut niet storend.

Vanzelfsprekend gebruikt de remaster naast de fotomodus uit Miles Morales ook de haptische feedback en de adaptieve triggers op de DualSense-controller. De game doet dat op precies dezelfde wijze als Spider-Man: Miles Morales. Tijdens het slingeren voel je echt de weerstand in de triggers toenemen. Wanneer er een grote vijand zoals Rhino door het scherm dendert, voel je dat wel even in je klauwtjes. Maar een hoofdrol zoals in Astro’s Playroom spelen de functies allerminst. Ze zijn soms van toegevoegde waarde - dat valt dan direct op - maar dat is het wel.

©GMRimport

Het grootste verschil met het origineel is toch wel de pracht en praal. Het origineel oogde al prachtig, maar hemel, Spider-Man Remastered is écht een mooie game. De remaster is merkbaar opgepoetst met nieuwe textures, ray tracing en natuurlijk een hogere resolutie. Die termen zijn leuk en aardig, maar je ziet het verschil echt meteen. Daarbij heb je ook de keus om het grafisch detail en de ray tracing in te ruilen voor een framerate van zestig frames per seconde. Dat is zéér de moeite waard.

Wat je ook kiest, Spider-Man Remastered ziet er prachtig uit. In principe net zo mooi als Miles Morales, maar misschien zelfs wel iets mooier. Voor ons gevoel is het eerste deel iets kleurrijker. Het is overwegend zonnig in het New York van de eerste game. De hdr krijgt daarom echt de kans om te schitteren, in zowel letterlijke als figuurlijke zin. Je ziet het eigenlijk al meteen in de eerste scène van de game, op het pak van Peter Parker wanneer hij uit zijn slaapkamerraam duikt.

Spider-Man: Miles Morales speelt zich daarentegen af rond de feestdagen. New York is ondergesneeuwd. De game heeft daarom een erg Kerstachtige vibe. De witte sneeuw doet het natuurlijk goed in hdr, de regenplassen op de grond etaleren de ray tracing en de feestbelichting is bijkans gezellig. Maar uiteindelijk oogt ‘t ook een beetje eentonig. Het New York uit het eerste deel laat meer kanten van zichzelf zien. Dat waren we na vijftien uur aan Miles Morales een beetje vergeten.

Als je nooit het originele Marvel’s: Spider-Man hebt gespeeld, is dit alsnog een absolute no-brainer en moet je deze game ook zeker spelen vóór je Miles Morales speel

-

©GMRimport

Een ontzettend goede game

Wat we óók waren vergeten is hoe goed de pacing van Spider-Man: Miles Morales is. We schreven het al in de recensie van het vervolg, maar Miles Morales kakt simpelweg nooit in. Het verhaal is bijna de helft korter dan het eerste deel, maar ook veel beter uitgestreken over de rest van de game. Ieder moment voelt raak, waar je in de eerste Spider-Man veel vaker weinig interessante puzzeltjes en missies moet voltooien. Dat verschil valt met name op als je eerst Miles Morales hebt gespeeld.

Voor de duidelijkheid: als je nooit het originele Marvel’s: Spider-Man hebt gespeeld, is dit alsnog een absolute no-brainer en moet je deze game ook zeker spelen vóór je Miles Morales speelt. Dan komen de verhalende momenten in Miles Morales immers veel beter uit de verf. Als je de game wél al hebt gespeeld is het mogelijk om je savefile van de oude versie mee te nemen. Die optie moet ergens eind november via een update beschikbaar komen. Dan worden er ook drie nieuwe kostuums toegevoegd.

Maar het gaat eigenlijk niet zozeer over dit soort nieuwigheden. Het gaat erom dat je voor twee tientjes extra over misschien wel de beste debuterende superheldengame ooit beschikt. Een game die ook enorm goed is als je niets om superhelden geeft. Het zwieren en zwaaien door New York is een van de leukste manieren van door een spelwereld navigeren die we ooit in een game hebben ervaren, het verhaal en de personages zijn ijzersterk en jeetje, wat is deze game toch ontzettend mooi - zeker deze remaster.

Marvel’s Spider-Man Remastered is op 19 oktober verkrijgbaar op PlayStation 5 als onderdeel van Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Mafia: The Old Country verschijnt op 8 augustus, kost 50 euro
Gamer.nl
Nieuws

Mafia: The Old Country verschijnt op 8 augustus, kost 50 euro

Een lineaire game zonder liveservice-elementen

2K Games heeft de releasedatum en prijs van Mafia: The Old Country aangekondigd. De game komt op 8 augustus uit en gaat 49,99 euro kosten.

Dat werd gisteren aangekondigd. Ook werd er een nieuwe gameplaytrailer getoond, die hieronder bekeken kan worden. De prijs is lager dan die van de meeste AAA-games die tegenwoordig uitkomen. Volgens 2K Games komt dit deels doordat de game een lineaire verhaallijn biedt, zonder open spelwereld of liveservice-elementen. Er verschijnt ook een Deluxe Edition voor 59,99 euro waarin extra cosmetische items en wapens zitten.

Mafia: The Old Country speelt zich af in het begin van de vorige eeuw op Sicilië, waar de Italiaanse maffia zijn oorsprong vindt. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor het nieuwe personage Enzo, die in zijn jeugd geforceerd werd in de helse zwavelmijnen van Sicilië te werken en nu de kans krijgt om onderdeel uit te maken van Don Torrisi's misdaadfamilie.

Het spel wordt ontwikkeld door Hangar 13, dat eerder Mafia 3 en Mafia: Definitive Edition ontwikkelde. Mafia: The Old Country komt uit op pc (Steam), PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nintendo kan GameChat-gesprekken op Switch 2 opnemen en controleren
Gamer.nl
Nieuws

Nintendo kan GameChat-gesprekken op Switch 2 opnemen en controleren

Gesprekken op Xbox en PlayStation worden ook gecontroleerd

Nintendo kan audio- en videogesprekken die op de Switch 2 via GameChat worden gehouden opnemen, beluisteren en bekijken.

Het bedrijf heeft onlangs zijn privacybeleid aangepast - waar Nintendo Account-eigenaren ook melding van hebben gekregen. Een van de aanpassingen draait om GameChat, de nieuwe feature op de aankomende Switch 2-console waarmee spelers tijdens het gamen kunnen praten via audio en video met elkaar.

In de e-mail over de wijziging in het privacybeleid schrijft Nintendo het volgende: "Sectie 2 (Welke informatie wij verzamelen en verwerken) is bijgewerkt om je te informeren over de aanvullende gegevens die Nintendo kan verzamelen en verwerken als je bepaalde nieuwe Nintendo-accountdiensten gebruikt. Om bijvoorbeeld te waarborgen dat GameChat een veilige, gezinsvriendelijke omgeving biedt, kan Nintendo je telefoonnummer registreren en geluids- en video-opnames met andere gebruikers controleren als er melding van is gemaakt."

Nintendo zou opnames dus alleen gebruiken om te controleren of alles volgens regels verloopt. Dit is niet uniek ten opzichte van concurrerende bedrijven: ook Sony en Microsoft kunnen data uit Xbox- en PlayStation-gesprekken opnemen en controleren.

De Nintendo Switch 2 komt wereldwijd op 5 juni uit en gaat 469,99 euro kosten, al komt er ook een versie van de console voor 509,99 euro beschikbaar waar een digitale code voor Mario Kart World bij zit. De reserveringen zijn in Nederland al enige tijd geopend - houd pre-order-mogelijkheden hier in de gaten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!