Minecraft krijgt indrukwekkende make-over op RTX-videokaarten
Gamer.nl
Nieuws

Minecraft krijgt indrukwekkende make-over op RTX-videokaarten

Minecraft is ondertussen alweer bijna tien jaar oud en stond bij de lancering al niet bekend om de mooie graphics. Met de nieuwste RTX-update heeft het spel echter een modern tintje gekregen dat ook nog eens invloed kan hebben op de speelwijze.

Dit artikel is een partnerbijdrage van MSI in samenwerking met de redactie van Gamer.nl. Lees hier wat dat precies betekent.

Officieel is de RTX-update nog in bèta, maar de hype rondom de aanpassingen zijn groot. De bèta, die overigens voor iedereen toegankelijk is via dit stappenplan, maakt gebruik van de nieuwste ray tracing technieken om het uiterlijk een flinke boost te geven. De matige belichting en afwezige reflectie worden met RTX vervangen door realistische simulaties die een heel nieuw sfeertje geven aan Minecraft. Een donker bos was nog nooit eerder zo griezelig, terwijl een paleis nog nooit zo mooi heeft kunnen stralen.

Watch on YouTube

Ray tracing in Minecraft

Ray tracing is een techniek die gebruikt wordt om licht en reflecties te simuleren. Vanwege de hoge vereiste rekenkracht was het voorheen nog niet mogelijk om dit in real-time in games klaar te spelen, maar dat is nu veranderd dankzij de RTX-videokaarten. Anders dan in de traditionele Minecraft worden er met de RTX-update daadwerkelijk lichtstralen gesimuleerd die zorgen voor realistische schaduwen en echte reflecties. Je leest het goed: Minecraft heeft voor het eerst reflecties! Zelfs het water heeft een volledige make-over gekregen waardoor onderwaterwerelden nu ook op een magische manier verlicht kunnen worden.

Aan de beelden zie je gelijk dat het hier niet langer meer om een grafisch simpele game gaat, dus verwacht dit ook niet met een willekeurige videokaart te kunnen spelen. Sterker nog: Minecraft RTX is alleen speelbaar met de krachtige Nvidia RTX-videokaarten. Of je een bijzonder krachtige MSI RTX 2080 Ti Lightning Z nodig hebt in een MSI GS66, of genoeg hebt aan een veel goedkopere MSI RTX 2060 Ventus in een MSI GL65, ligt helemaal aan je huidige opstelling en/of grafische voorkeuren.

Zowel de kijkafstand als de resolutie van je monitor hebben een gigantische impact op de uiteindelijke prestaties in de game. Zo is het alleen met een overgeklokte RTX 2080 Ti mogelijk om consequent 60 fps vol te houden met een kijkafstand van de maximale 24 ‘chunks’ (384 blokken). Zelfs met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Neem je genoegen van een kijkafstand van 12 chunks, dan is een RTX 2060 Super voldoende voor 60 fps op 1080p. Een hogere resolutie zoals 1440p vereist eigenlijk een RTX 2070 Super voor 60 fps terwijl 4K UHD nog maar net haalbaar is met een RTX 2080 Ti.

©GMRimport

In de bovenstaande tabel zie je onze testresultaten van een wereld met een redelijk normale verhouding lampen, water en landschap. Een wereld met extreem veel verlichtingselementen of spiegels, zoals Nvidia’s Neon District, kost veel meer rekenkracht en heeft een gigantische impact op de prestaties. Zelfs een RTX 2080 Ti lukt het dan op 1440p niet om consequent boven de 30 fps te blijven met maximale instellingen.

DLSS

De resultaten die we hier noemen zijn wel op de voorwaarde dat je naast ray tracing, ook gebruik maakt van Nvidia’s DLSS. Dit is een nieuwe manier van filteren en upscaling dat je framerate een boost geeft zonder een al te grote impact op de graphics. Toen DLSS net was gelanceerd was er veel kritiek op de technologie omdat het voor veel ruis zorgde zonder een grote boost in prestaties. Bij Minecraft RTX lijkt DLSS echter zeer goed zijn werk te doen. De techniek zorgt hier voor bijna een verdubbeling in de framerate met nauwelijks nog een impact op de grafische pracht en praal. Alleen als je de beelden naast elkaar legt kun je zien dat er verschillen zijn.

Zijn de graphics echt het enige waar je om geeft? Naast het feit dat je dan de verkeerde game speelt, is Minecraft RTX niet goed speelbaar zonder DLSS. Met een RTX 2080 Ti en een 1080p-monitor is het nog mogelijk om ray tracing te gebruiken en meer dan 60 fps te halen, maar daar word je niet erg gelukkig van. DLSS geeft een dermate grote prestatieboost tegen slechts een hele kleine kwaliteitsvermindering, dat het onverstandig zou zijn om het niet te gebruiken.

©GMRimport

Conclusie

De Minecraft RTX-update zorgt voor een compleet nieuwe beleving. Alles ziet er niet alleen mooier uit en de gameplay kan ook nog eens veranderen. Slecht verlichte omgevingen worden een stuk donkerder en een bos met slechts een paar fakkels wordt plots enorm eng. Ook is het duidelijk dat het een flinke videokaart vereist, want zelfs met DLSS ingeschakeld is 1440p een hele uitdaging. Mocht jouw computer nog niet klaar zijn voor ray tracing, dan biedt MSI een selectie krachtige RTX-videokaarten en notebooks om je toch te voorzien van deze mooie plaatjes.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!