Onder de radar: Parels om in de gaten te houden
PU.nl
Nieuws

Onder de radar: Parels om in de gaten te houden

Death Stranding, Doom Eternal, Cyberpunk 2077: het is eenvoudig aan te wijzen welke grote games er nog aankomen dit en volgend jaar. Lastiger is bepalen welke kleinere toppers in het verschiet liggen, waardoor ze vaak onterecht worden ondergesneeuwd. In dit overzicht zetten we daarom een aantal parels om in de gaten te houden op een rij.

Tunic (in 2019 op Xbox One en pc)

Tunic is een schattige avonturengame die duidelijk inspiratie haalt uit de eerste Zelda-games. Als een vos in een groene tuniek verkennen spelers bosrijke omgevingen en begeven ze zich in kerkers met puzzels en vijanden. Of de puzzels daadwerkelijk in de buurt komen van Nintendo’s legendarische franchise moet uiteraard nog maar blijken, maar door slechts delen van de fictieve taal van de game te vertalen moeten spelers in ieder geval op een andere manier omgaan met hints.

Een groot deel van Tunics charme komt verder tot uiting via de stijl van de game. Tunic doet namelijk erg denken aan de aankomende Link’s Awakening-remake, maar dan met een vleugje van het diorama-ontwerp van Monument Valley. De game oogt werkelijk prachtig, waardoor we maar al te graag meer willen weten over dit mini-avontuur.

©GMRimport

Afterparty (in 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc

Ergens dit jaar verschijnt de nieuwe game van Night School, die je wellicht kent van Oxenfree. Die laatste game werd in 2016 geprezen vanwege het uitstekende acteerwerk, het sterke script en een overzichtelijk dialoogsysteem. De ontwikkelaar poogt al die elementen over te brengen in het verhaal van Afterparty, waarin personages Lola en Milo hun laatste avond als student spenderen in de hel.

Jawel: de game draait om een helse kroegentocht en shotjes nemen met Satan. Drank heeft namelijk invloed op de dialoogopties die je hebt, waardoor je bijvoorbeeld kunt flirten met andere feestgangers of juist walgelijke opties voorgeschoteld krijgt en je je geweten letterlijk uitbraakt. Met onder andere Ashley Burch van Horizon: Zero Dawn en Life is Strange aan boord kunnen we niet wachten om naar de hel te gaan.

©GMRimport

The Pathless (in 2019 op PlayStation 4 en pc)

Er is nog bijster weinig bekend over The Pathless, dat tijdens The Game Awards van 2018 werd aangekondigd. Toch hebben we hoge verwachtingen voor de game, omdat ontwikkelaar Giant Squid eerder de prachtige onderwatergame Abzu afleverde. The Pathless kent echter een totaal andere setting in de vorm van een mysterieus eiland, zo blijkt uit de onthullingstrailer. Spelers besturen een jonge boogschutter die de vloek van het eiland probeert op te heffen, terwijl ze samen met een adelaar omgevingen verkent en grote monsters te lijf gaat. De adembenemende berglandschappen, uitgestrekte bossen en Aziatisch ogende tempels zijn voor ons reden genoeg om de game goed in de gaten te houden.

©GMRimport

Ancestors: The Humankind Odyssey ( op 27 augustus 2019 voor pc, in december 2019 op PlayStation 4 en Xbox One)

Dit jaar keert de bedenker van Assassin’s Creed terug met Ancestors: The Humankind Odyssey, een game met een intrigerende premisse. Ancestors brengt namelijk de evolutie van aap tot mens in beeld in een prehistorisch en zeer vijandig Afrika. ‘Leuk’ is niet het juiste woord om de gameplay van de game te omschrijven, omdat spelers totaal worden losgelaten en vermoedelijk binnen de kortste keren gewond of vergiftigd rondlopen. Het is dan ook de bedoeling om stapje voor stapje de ogenschijnlijk gigantische omgeving te verkennen en motorische vaardigheden aan te leren om te overleven en uiteindelijk te evolueren tot wat we een ‘mens’ noemen.

©GMRimport

The Dark Pictures: Man of Medan ( op 30 augustus 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc)

De game staat niet bepaald in de schijnwerpers, maar stiekem is The Dark Pictures: Man of Medan het vervolg op Until Dawn waarop we hebben gewacht. De game maakt onderdeel uit van een horroranthologie en heeft veel gemeen met Supermassive Games’ eerdere projecten. Man of Medan is gebaseerd op een Aziatische mythe waarin een schip vlak na de Tweede Wereldoorlog wordt geïnfecteerd door een mysterieus goedje, waarna de bemanning verandert in zombies. Verwacht dus een hoop spanning en groep jonge mensen die net als in Until Dawn permanent kan sterven. Ook interessant aan Man of Medan is de co-op-modus, waarin spelers samen op avontuur kunnen.

©GMRimport

Spiritfarer – (in 2020 op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc)

Met Spiritfarer wijkt ontwikkelaar Thunder Lotus behoorlijk af van zijn repertoire, dat onder andere Sundered en Jotun bevat. Spiritfarer plaatst spelers namelijk in een dorpje op een boot, waar verschillende dieren wonen. In de geest van Animal Crossing en Stardew Valley onderhoudt protagonist Stella de relatie met de dieren door spullen te delen, te vissen en ondertussen lekker te kletsen.

Het overkoepelende verhaal van de game is echter minder vrolijk, want de rivier die de dieren bevaren is de Styx, die in de Griekse mythologie staat voor de weg naar het hiernamaals. Spiritfarer is daarmee een zeer persoonlijke game voor de ontwikkelaars, met verschillende odes aan overleden familieleden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je letterlijk elk personage een stevige knuffel kunt geven, een feature die we maar al te graag in meer games terugzien.

©GMRimport

12 minutes (op nog onbekende datum voor Xbox One en pc)

Een van Microsofts indieparels op E3 was 12 Minutes. Het principe van de game is vrij simpel. De avond van twee nog naamloze personages in hun driekamerappartement verloopt vlekkeloos totdat een agent aanbelt, de vrouw vermoordt en jou, de man, uitschakelt. Dit duurt precies twaalf minuten en als je sterft begint de dag opnieuw. Het is aan de speler om hun drie kamers te verkennen om daar iets te vinden waarmee die moord te voorkomen is.

Hoewel het hoofdpersonage doorheeft dat elke dag opnieuw begint, daarop reageert en er verschillende dialoogopties door krijgt, blijven de regels hetzelfde. Dat houdt in: geen plotselinge interacties met objecten die je voorheen niet kon gebruiken, maar een consistente puzzel die je steeds verder oplost met je cumulatieve kennis. Ontwikkelaar Luis Antonio vertelde aan Gamer.nl dat de game waarschijnlijk pas in 2020 komt, dus houd 12 Minutes nog even in het achterhoofd.

©GMRimport

Bovenstaande games zijn een selectie van parels die in het verschiet liggen. Andere kleine games om in de gaten te houden zijn Way to the Woods, Sable, Spelunky 2, Among Trees, Ooblets, The Last Campfire en The Sojourn.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sony stopt met het loyaliteitsprogramma PlayStation Stars
PU.nl
Nieuws

Sony stopt met het loyaliteitsprogramma PlayStation Stars

Mensen die al lid zijn kunnen nog tot 23 juli nieuwe punten vergaren

PlayStation Stars, het loyaliteitsprogramma voor PlayStation-gamers, wordt stopgezet.

Dat heeft Sony gisteren aangekondigd. Er kunnen nu al geen nieuwe leden meer worden toegevoegd, en mensen die al lid zijn kunnen nog tot 23 juli nieuwe punten vergaren. Officieel kunnen punten nog tot 2 november 2026 worden ingewisseld, maar in de praktijk zal niemand meer na 23 juli 2026 punten in kunnen wisselen. Sinds vorig jaar zijn verdiende punten namelijk nog maar maximaal een jaar geldig. De vrijgespeelde digitale verzamelitems die met punten zijn gekocht, blijven wel te bezichtigen.

PlayStation Stars is een in 2022 in het leven geroepen initiatief waarmee mensen die op de PlayStation Store geld uitgeven - bijvoorbeeld door games te kopen - punten ontvangen. Ook door aan bepaalde voorwaarden te voldoen - zoals sommige games op specifieke momenten spelen - kunnen er extra punten worden vrijgespeeld. Die punten kunnen vervolgens weer uitgegeven worden via de PlayStation-app, bijvoorbeeld aan digitale beeldjes of complete (digitale) games.

Sony geeft als reden voor het stopzetten van PlayStation Stars dat het bedrijf de markt heeft geëvalueerd. Wel laat het bedrijf weten dat het wil kijken naar wat het in de toekomst kan bieden gebaseerd op lessen van het verleden. Eerder dit jaar zette Nintendo al een soortgelijk programma stop.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen
PU.nl
Nieuws

Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen

De prijs wordt spoedig onthuld

Gearbox-CEO Randy Pitchford heeft gemeld dat "echte fans wel een manier vinden" om Borderlands 4 te kopen, ook als de game 90 euro gaat kosten.

Games worden duurder - zo gaat Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten (en dus 90 euro in Europa) kosten en heeft ook Microsoft al aangekondigd de prijzen van sommige Xbox-games later dit jaar te verhogen.

Op social media verzocht iemand Pitchford eerder deze maand om Borderlands 4 niet een prijs van 80 dollar - oftewel 90 euro - mee te geven. Pitchford reageerde daarop met de melding dat hij niet degene is die deze beslissing maakt.

Vervolgens meldde hij het volgende: "Als je een echte fan bent, vind je een manier om de game te kopen. Mijn plaatselijke gamewinkel verkocht in 1991 Starflight voor de Sega Mega Drive voor 80 dollar toen ik net uit de middelbare school kwam en voor een minimumloon in een ijssalon werkte, en mij lukte het ook om de game te kopen."

De opmerking van Pitchford kreeg deze week een tweede leven en werd door sommige fans bekritiseerd. Pitchford reageerde op die kritiek door naar een video-interview te linken, waarin hij meldde dat hij niet weet hoeveel de game gaat kosten. "Dat is de waarheid." Vervolgens vertelde hij dat het belangrijk is dat games de juiste prijs krijgen om de toenemende kosten in gameontwikkeling op te vangen.

De CEO stelde dat Gearbox er zeker van wil zijn dat Borderlands 4 genoeg waar voor je geld gaat bieden. "Wat de prijs ook wordt, we zijn entertainers. Ja, we willen meer middelen om grotere en betere games te maken. Borderlands 4 is niet voor niets zo geweldig. Het komt omdat jullie Borderlands 3 hebben gekocht, en we hier budget voor hadden. We konden daardoor het budget voor de ontwikkeling meer dan verdubbelen."

Fans hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten tot ze de prijs van de game te horen krijgen. "We gaan binnenkort de prijs vernemen, en het is mogelijk de nieuwe prijs waar Nintendo en Microsoft ook voor gaan. Maar het kan ook zo zijn dat we de oude prijs aanhouden. De uitgever beslist." De Borderlands-games worden uitgegeven door 2K Games, dat weer onderdeel uitmaakt van Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive.

Pitchford sloot af met een grapje. "Als de game goedkoper wordt, verkopen we misschien wel de minimap die jullie willen zien, maar die we pas later ontwikkelen. Hoe graag willen jullie die? Tien dollars? Ik weet het niet. Ik maak maar een grapje. Of toch niet?"

In Borderlands 4 keren de cel-shaded graphics van de voorgaande delen terug. Ook moet het aanbod aan loot uitgebreider dan ooit worden. De game wordt wederom alleen en in co-op voor vier spelers speelbaar, en zal weer een hoop vuurgevechten, wereldverkenning en een "eclectische cast met oude en nieuwe onvergetelijke personages" bevatten.

Onlangs werd aangekondigd dat de game iets eerder dan verwacht naar PlayStation 5, Xbox Series-consoles en pc komt - namelijk op 12 september. Een Nintendo Switch 2-release staat op moment van schrijven nog gepland voor in de loop van dit jaar. Hier vind je alles dat we weten over Borderlands 4.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!