Pokémon Legends: Arceus geeft meer vrijheid dan menig openwereldgame
Gamer.nl
Nieuws

Pokémon Legends: Arceus geeft meer vrijheid dan menig openwereldgame

Het marketingtraject van Pokémon Legends: Arceus was verwarrend. Na de eerste paar trailers had het er alle schijn van dat de game zou bestaan uit één open wereld, waarna The Pokémon Company tijdens een interview over de reeds verschenen remakes moest ophelderen dat dit níet het geval is. Toch blijkt Legends: Arceus meer vrijheid te bieden dan veel daadwerkelijke openwereldgames.

Dat is de conclusie na zo’n 35 uur in de game gestoken te hebben voor de review op zustersite Power Unlimited. Legends: Arceus is in een notendop een verrassend leuke game die op een prettige manier veel conventies van de serie loslaat. Althans, naar mijn mening. Binnenkort verschijnt er namelijk een officieel oordeel van collega Wesley op Gamer.nl, dus houd de website in de gaten voor een algemener beeld van de game.

©GMRimport

Uitgestippelde routes

Ergens was het een teleurstelling dat Game Freak spelers niet loslaat in één grote wereld. Zeker omdat het promotiemateriaal niet onder stoelen of banken steekt dat het is geïnspireerd door The Legend of Zelda: Breath of the Wild, nog altijd een van de meest overtuigende openwereldspellen ooit gemaakt. Nee, Legends: Arceus bevat in plaats daarvan vijf uiteenlopende, kleinere werelden vol pokémon om te onderzoeken. Fans betichtten ontwikkelaar Game Freak daarom voor de zoveelste keer van liegen en het sentiment was in aanloop naar verschijning – mede vanwege het technische aspect van de game – vrij negatief.

Wanneer je Legends: Arceus eenmaal in handen hebt, blijkt echter pas hoe ‘vrij’ de gameplaycyclus van de game aanvoelt. Veel ontwikkelaars en uitgevers definiëren ‘vrijheid’ als de optie om te gaan en staan waar je maar wil, of de mogelijkheid om missies op zelfgekozen volgorde te spelen. Dat terwijl het in de meeste openwereldgames vaak neerkomt op het volgen van een pijltje, een stip aan de horizon of zelfs een GPS die de kortste route naar je bestemming weergeeft. Je kunt dergelijke hulpmiddelen uiteraard uitzetten, maar de meeste games zijn daar natuurlijk helemaal niet voor ontworpen. Zonder een icoontje op de kaart wordt het zoeken naar de volgende missies enkel frustrerend.

©GMRimport

De illusie van vrijheid

Uiteraard biedt geen enkele game totale vrijheid; het gaat immers om de illusie dat je van alles kunt doen binnen de perken van een game. Toch is Pokémon Legends: Arceus daarin een stuk overtuigender dan veel vergelijkbare titels. In elk van de vijf gebieden worden spelers simpelweg losgelaten om de eerste Pokédex ooit samen te stellen door monsters te vangen, verslaan, voedsel te geven en andere, soortgelijke opdrachten te voltooien. De bevindingen rapporteer je vervolgens aan de lokale professor, alvorens je terugkeert naar het dorp om je voor te bereiden op een volgende tocht.

In de praktijk ligt er daarom verrassend weinig druk op je avontuur. Er wandelen talloze verschillende pokémon in de wildernis, die variëren in grootte, voorkeur voor voedsel en gedrag ten opzichte van de trainer, en enkel aanwezig zijn zodat je ze kunt ontdekken. Het is aan de speler welke soort ze op de hielen zitten, welke ze met gevaar voor eigen leven ontwijken – wilde pokémon vallen je nu fysiek aan – en in welk tempo ze de Pokédex vullen. Legends: Arceus doet daarmee ontzettend denken aan New Pokémon Snap: gewoon lekker op safari gaan, zonder prangende zaken.

Wanneer je Legends: Arceus eenmaal in handen hebt, blijkt echter pas hoe ‘vrij’ de gameplaycyclus van de game aanvoelt.

-

Uiteraard zijn er hoofd- en zijmissies om het verhaal voort te stuwen, dat zoals vanouds escaleert tot het redden van de ganse wereld. Vooral de zijmissies zijn interessant qua opzet. Het gros daarvan geeft namelijk subtiele hints om een bepaalde soort te vangen of een aantal zeldzame grondstoffen te verzamelen, waarna je wederom zelf op ontdekkingstocht gaat. Dat in tegenstelling tot de gemiddelde zijmissie, die je vaak op pad stuurt naar een specifieke locaties en alweer een route voor je uitstippelt.

©GMRimport

Verwondering

Dat brengt een stukje verwondering met zich mee dat de Pokémon-franchise in de afgelopen jaren is kwijtgeraakt. Waar je in de eerste pakweg vier generaties aan games nog hopeloos kunt verdwalen in grotten en een flink aantal optionele gebieden kunt bezoeken, zijn de meest recente titels de definitie van lineair.

Legends: Arceus brengt daar met een fris concept verandering in. Het is mogelijk om door het verhaal te racen en een prima tijd te hebben, maar het uiteindelijke doel blijft om de verschillende moves, vormen en andere eigenschappen van elk soort pokémon vast te leggen. Dat je de gehele Pokédex moet vullen om het daadwerkelijke einde van de game te mogen aanschouwen, zegt genoeg.

Het is de vraag in hoeverre Game Freak het aandurft om de vernieuwde formule over te hevelen naar de negende generatie rpg’s. Legends: Arceus voelt in dat opzicht aan als een proefballon, een geslaagd zijproject waarvan enkele aspecten wellicht hun weg vinden naar de volgende game voor het grote publiek. Het liefst zie ik een grootschaligere versie van de game in een gloednieuwe regio vol steden en verschillende landschappen, met behoud van de open opzet die Legends: Arceus zo verfrissend maakt. Want wie had dat gedacht: vrijheid in een Pokémon-game.

Lees binnenkort de review van Pokémon Legends: Arceus.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Galactic Emergency is begonnen in Helldivers 2
Gamer.nl
Nieuws

Galactic Emergency is begonnen in Helldivers 2

Inclusief nieuwe vijanden en de mogelijkheid om wapens te upgraden

Galactic Emergency is van start gegaan in Helldivers 2 - oftewel een nieuwe plotwending dat ook weer nieuwe gameplayopties met zich meebrengt.

Onlangs bleek al dat Meridia, een zwart gat dat hele planeten opslokte, al een bedreiging kon vormen. Inmiddels is een Illuminate-vloot uit het zwarte gat gekomen en wordt Super Earth zelf aangevallen.

Dat houdt in de praktijk in dat er nieuwe uitdagingen in Helldivers 2 te vinden zijn, waaronder nieuwe vijanden. Zo zijn er de Stingray die vanuit de lucht aanvallen en de Crescent Overseer die vanuit beschutting Helldivers het leven zuur maakt. Dan is er nog de Fleshmob, een soort monster dat bestaat uit meerdere Voteless-lichaamsdelen die aan elkaar zijn genaaid.

Super Earth heeft om de chaos een halt toe te roepen het Helldiver Weapon Customization Programme onthuld. Spelers kunnen nu wapens in levels omhoog laten gaan door ze te gebruiken en zo nieuwe attachments, verbeteringen in statistieken en cosmetische extra's ontgrendelen - vergelijkbaar met games als Call of Duty.

In de Superstore tot slot zullen spelers nu alle items die ze willen kunnen kopen en worden ze dus niet geroteerd. Meer info over de Helldivers 2-update valt op PlayStation Blog te lezen. Uitgebreidere patch notes zijn hier te vinden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Bekijk zaterdag de nationale finale van Red Bull Home Ground
Gamer.nl
Nieuws

Bekijk zaterdag de nationale finale van Red Bull Home Ground

De winnaars gaan naar Amerika

Aankomende zaterdag om 17:00 uur begint de finale van het Nationale Red Bull Home Ground-toernooi.

Tijdens de finale nemen de vier beste teams aan Valorant-spelers in Nederland het tegen elkaar op. Het winnende team mag namelijk helemaal naar de Verenigde Staten om in de Red Bull Home Ground World Final te spelen! No pressure dus, mensen.

De finale vindt dus plaats op 24 mei in het Rabo Esports Stadium te Purmerend, en die kun je gratis bijwonen. Tickets voor de dag claim je hier. Martin en Cody zijn die dag op locatie en leveren commentaar op de wedstrijd, samen met Pieter Boermans, Veronique Zonneveld en Celine Langeraert. Dat zie je dus op ons Twitch-kanaal, terwijl Morrog live verslag doet vanuit huis, waar ook prijzen te winnen zijn tijdens een quiz!

Het Valorant-toernooi wordt gespeeld met de ‘Home Ground’-regelset. Dit houdt in dat ieder team een favoriete map kiest om op te spelen - de home ground dus - en die moet verdedigen. Wie de thuisbasis succesvol veilig houdt krijgt een punt, maar als het gebied wordt ingenomen door de tegenstanders moet je naar hun territorium. Zo worden punten behaald gedurende het toernooi en komt er één onbetwiste winnaar uit!

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!