Rainbow Arcade toont de geschiedenis van queer games
PU.nl
Nieuws

Rainbow Arcade toont de geschiedenis van queer games

In het Schwules Museum in Berlijn is sinds eind vorig jaar de tentoonstelling Rainbow Arcade – Queer Video Game History 1985-2018 te bezoeken. Hierin wordt de queer geschiedenis van games uitgebreid uitgelicht. We bezochten de tentoonstelling en kwamen terug met flink wat foto’s en nieuwvonden respect voor dit segment van de markt.

Het Schwules Museum, oftewel het Homomuseum, bestaat al sinds 1985 in Berlijn. Hier worden allerlei tentoonstellingen gehouden over queer culture. Zo werd tijdens ons bezoek uitgebreid queer-activiste Mahide Lein uitgelicht. Maar wij kwamen natuurlijk vooral voor de Rainbow Arcade-voorstelling, die dankzij het specifieke onderwerp extra interessant is voor gamers. Zeker sinds Gamer.nl-redacteur Erwin Vogelaar in een Voorspel-aflevering diverse voorstellingen bespreekt over de geschiedenis van queer games, waaronder deze, is onze nieuwsgierigheid geprikkeld.

©GMRimport

Het is even zoeken geblazen in het museum, want Rainbow Arcade staat vrijwel achterin het gebouw opgesteld. Het betreft één enkele ruimte van het gebouw. Toch weet de voorstelling, die is samengesteld door een internationaal team bestaande uit Dr. Adrienne Shaw (LGBTQ Game Archive), Jan Schnorrenberg (van het Schwules Museum) en Sarah Rudolph (van de gamesite herzteile.org), in samenwerking met diverse internationale ontwikkelaars, kunstenaars en wetenschappers, veel met deze ruimte te doen.

Een geschiedenislesje

Door middel van vele teksten die op de muren van de ruimte zijn geplaatst (zowel in het Engels als Duits), word je als bezoeker door meer dan dertig jaar van queer-representatie in games begeleid. Eén van de eerste bezienswaardigheden is een duidelijke tijdlijn van alle belangrijke games en gebeurtenissen in de game-industrie hieromtrent. Zoals de curators zelf al via de teksten op de muren melden: videogames worden steeds vaker uitgelicht in musea, maar de combinatie met seksualiteit en LGBTQ is nog vrij uniek in deze sector van de kunstmarkt. Ook in het oog springend zijn de grote foto’s van queer ontwikkelaars uit de industrie, die uitleggen waarom het zo belangrijk is voor hen om juist dit onderwerp aan te snijden in games.

©GMRimport

Dat het voor queer mensen – ondanks het feit dat een bekende queer game, Caper in the Castro, al in 1989 uitkwam – een constante strijd is om erkend te worden in games, bewijst de voorstelling op overduidelijke wijze. Op diverse plekken in de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan de intimidatie waar queer mensen uit de gaming-gemeenschap en mensen die opkomen voor de rechten van queer mensen mee te maken kregen.

Ook de kritiek waar feministen in de game-industrie mee te maken hebben wordt duidelijk aangegeven, via een transcript van een Twitter-discussie. En een compleet lege muur, afgezien van een korte uitleg, is neergezet om stil te staan bij de verschrikkelijke wijze waarop de LGBTQ-gemeenschap door een segment van de game-industrie wordt behandeld.

©GMRimport

Positief de toekomst in

Er is echter ook meer dan genoeg ruimte voor een positieve inslag. Tussen 1985 en 2018 zijn veel games uitgekomen die queerness niet uit de weg gaan, en enkelen – zoals het vrij recente Dream Daddy – zijn zelfs speelbaar op de Rainbow Arcade-voorstelling. Ook wordt hoopvol naar de toekomst gekeken, met een grote afbeelding uit de E3-trailer van The Last of Us: Part 2, waarin hoofdpersonage Ellie omhelst wordt door een andere vrouw, vlak voordat het tweetal elkaar kust.

©GMRimport

In pakweg een uur hadden we Rainbow Arcade ervaren. We zouden er niet specifiek voor naar Berlijn reizen vanuit Nederland – die reis is iets te lang voor het compacte formaat van de voorstelling – maar mocht je in de buurt zijn, dan raden we je Rainbow Arcade van harte aan. Zelfs wanneer je je eigenlijk niet bezighoudt met de geschiedenis van queerness in games: de voorstelling weet door de uitgebreide uitleg en no-nonsense archivering van alles wat er op dit gebied is gebeurd evenveel te informeren als indruk te maken. Het is daardoor een echte eyeopener voor gamers. Zie hieronder de rest van de gemaakte foto’s.

Rainbow Arcade is nog tot 13 mei 2019 te zien in het Schwules Museum aan de Lützowstraße 73 te Berlijn. Een kaartje kost 7,50 euro en geeft meteen toegang tot alle lopende voorstellingen in het museum. Daarnaast zijn er bij de kassa allerlei pins en speldjes te koop gebaseerd op de voorstelling.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen
PU.nl
Nieuws

Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen

De prijs wordt spoedig onthuld

Gearbox-CEO Randy Pitchford heeft gemeld dat "echte fans wel een manier vinden" om Borderlands 4 te kopen, ook als de game 90 euro gaat kosten.

Games worden duurder - zo gaat Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten (en dus 90 euro in Europa) kosten en heeft ook Microsoft al aangekondigd de prijzen van sommige Xbox-games later dit jaar te verhogen.

Op social media verzocht iemand Pitchford eerder deze maand om Borderlands 4 niet een prijs van 80 dollar - oftewel 90 euro - mee te geven. Pitchford reageerde daarop met de melding dat hij niet degene is die deze beslissing maakt.

Vervolgens meldde hij het volgende: "Als je een echte fan bent, vind je een manier om de game te kopen. Mijn plaatselijke gamewinkel verkocht in 1991 Starflight voor de Sega Mega Drive voor 80 dollar toen ik net uit de middelbare school kwam en voor een minimumloon in een ijssalon werkte, en mij lukte het ook om de game te kopen."

De opmerking van Pitchford kreeg deze week een tweede leven en werd door sommige fans bekritiseerd. Pitchford reageerde op die kritiek door naar een video-interview te linken, waarin hij meldde dat hij niet weet hoeveel de game gaat kosten. "Dat is de waarheid." Vervolgens vertelde hij dat het belangrijk is dat games de juiste prijs krijgen om de toenemende kosten in gameontwikkeling op te vangen.

De CEO stelde dat Gearbox er zeker van wil zijn dat Borderlands 4 genoeg waar voor je geld gaat bieden. "Wat de prijs ook wordt, we zijn entertainers. Ja, we willen meer middelen om grotere en betere games te maken. Borderlands 4 is niet voor niets zo geweldig. Het komt omdat jullie Borderlands 3 hebben gekocht, en we hier budget voor hadden. We konden daardoor het budget voor de ontwikkeling meer dan verdubbelen."

Fans hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten tot ze de prijs van de game te horen krijgen. "We gaan binnenkort de prijs vernemen, en het is mogelijk de nieuwe prijs waar Nintendo en Microsoft ook voor gaan. Maar het kan ook zo zijn dat we de oude prijs aanhouden. De uitgever beslist." De Borderlands-games worden uitgegeven door 2K Games, dat weer onderdeel uitmaakt van Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive.

Pitchford sloot af met een grapje. "Als de game goedkoper wordt, verkopen we misschien wel de minimap die jullie willen zien, maar die we pas later ontwikkelen. Hoe graag willen jullie die? Tien dollars? Ik weet het niet. Ik maak maar een grapje. Of toch niet?"

In Borderlands 4 keren de cel-shaded graphics van de voorgaande delen terug. Ook moet het aanbod aan loot uitgebreider dan ooit worden. De game wordt wederom alleen en in co-op voor vier spelers speelbaar, en zal weer een hoop vuurgevechten, wereldverkenning en een "eclectische cast met oude en nieuwe onvergetelijke personages" bevatten.

Onlangs werd aangekondigd dat de game iets eerder dan verwacht naar PlayStation 5, Xbox Series-consoles en pc komt - namelijk op 12 september. Een Nintendo Switch 2-release staat op moment van schrijven nog gepland voor in de loop van dit jaar. Hier vind je alles dat we weten over Borderlands 4.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!