Reload: Rollercoaster Tycoon
PU.nl
Nieuws

Reload: Rollercoaster Tycoon

Rollercoaster Tycoon zou zomaar de meest geliefde game ooit kunnen zijn. De aantrekkingskracht van het spel is namelijk universeel. Jong en oud, gamer of non-gamer: bijna iedereen heeft ooit wel eens tientallen uren in het bouwen en onderhouden van een pretpark gestoken. Twintig jaar sinds de originele release heeft Rollercoaster Tycoon dan ook niets van die aantrekkingskracht verloren.

Iedereen houdt namelijk wel van pretparken. Of dat nou is vanwege de fantasievolle opzet van het park of vanwege de G-kracht trotserende achtbanen is. In deze game heb je over beide onderdelen evenveel controle en juist dat maakt het zo leuk voor iedereen. Rollercoaster Tycoon weet bovendien voor een sim een lastige balanceeract precies goed uit te voeren. Het spel simuleert het draaiende houden van een echt pretpark, maar het realisme zit de lol nooit in de weg.

©GMRimport

Pretparken voor sadisten

Dit is namelijk ook een game waarin je een klusjesman jarenlang grasvelden kan laten maaien, waar je de meest dodelijke achtbanen in elkaar zet en waar je vervelende bezoekers met een paar muisklikken laat verdrinken. Op papier is Rollercoaster Tycoon een vriendelijke en vredelievende game, maar laat het maar aan spelers over om ieder pretpark om te toveren in een doolhofachtige nachtmerrie vol moordmachines en plassen kots.

Als god van je park je bezoekers teisteren is leuk, maar het langdurige plezier zit hem in Rollercoaster Tycoon toch echt in het draaiende houden van een succesvol park. Om bezoekers tevreden te houden is het nodig om steeds met een spannende of leuke nieuwe attractie te komen. Iedere in-game maand worden er nieuwe opties aan het aanbod toegevoegd. De ene keer krijg je een attractie voor de bezoeker die een spookhuis of een glijbaan meer ziet zitten, de andere keer zit er een achtbaan tussen voor de bezoeker die wel iets extremers kan hebben.

©GMRimport

Do-it-yourself coasters

Het leuke van die achtbanen is dat dit spel ze je zelf laat bouwen met wat simpele hulpmiddelen. Een ritje met loopings, kurkentrekkers en een duik ondergronds zet je zo in elkaar. Het kost wel wat in-game geld, maar door de omgeving waarin je bouwt is het soms de enige optie.

Iedere nieuwe locatie voor je park brengt namelijk zo zijn problemen met zich mee. Bossen en bergen zorgen er voor dat de standaard opzetjes voor attracties niet zomaar geplaatst kunnen worden zonder eerst het complete landschap te veranderen. Een behoorlijk dure grap. Wie al te ambitieuze plannen heeft zit al snel om geld verlegen en van een failliet pretpark wordt natuurlijk niemand vrolijk.

Hoewel geld wel degelijk een rol speelt bij de bouw van je park, is alleen maar letten op je centen niet cruciaal om plezier te hebben in Rollercoaster Tycoon. Er zijn bovendien genoeg manieren om een extra zakcentje te verdienen. Door de prijs van het park omhoog te gooien bijvoorbeeld, of door bezoekers te laten betalen voor iedere individuele attractie. Als je er mee weg kan komen zit je op een goudmijn en anders is een lening die je gewoon niet afbetaalt ook een optie.

Laat het maar aan spelers over om ieder pretpark om te toveren in een doolhofachtige nachtmerrie vol moordmachines en plassen kots

-

‘Achtbaan 5 is voor mij te intens’

Naast de focus op de achtbanen zelf is er in Rollercoaster Tycoon ook verrassend veel aandacht voor de individuele bezoeker. Bezoekers kunnen namelijk op de voet gevolgd worden voor een stukje marktonderzoek. Wat vonden ze leuk? Waar hebben ze geld uitgegeven? Wat vinden ze van de sfeer in het park? Een beetje manager haalt een heleboel nuttige informatie uit deze pixelfiguurtjes. Een achtbaan waar jij enorm veel tijd, moeite en geld in hebt gestoken kan voor de gemiddelde bezoeker veel te heftig zijn, waardoor het hele ding niet rendabel is. Daar kom je alleen achter als je de wensen van de bezoeker in de gaten houdt.

Uitvogelen wat wel en niet werkt, terwijl je iedere beperkte vierkante meter van je park volbouwt met attracties, verdwaalde monteurs de juiste richting op helpt en zorgt dat er genoeg wc’s zijn om in te kotsen, is geen gemakkelijke klus. Toch voelt Rollercoaster Tycoon nooit als werk. Simpelweg toekijken naar hoe je bezoekers zich als mieren door je park begeven en ieder hun eigen weg op gaan is al vermakelijk. Net zoals observeren hoe je attracties netjes hun programma’s aflopen. In Rollercoaster Tycoon heb je eigenlijk altijd wel iets nieuw te bouwen of een probleem op te lossen, maar af en toe achteroverleunen en toekijken is minstens zo belangrijk.

©GMRimport

Toegankelijk voor iedereen

Een andere belangrijke factor in het succes van Rollercoaster Tycoon is het simpele feit dat het spel niet bepaald een technisch hoogstandje is. In 1999 had je al geen bijzonder computer nodig om dit spel te draaien, waardoor iedereen met een pc of laptop deze game kon spelen. Was dat geen succes, dan had je ook altijd nog de verrassend degelijke Xbox-versie van de game. Toegankelijker kun je een game bijna niet maken.

Fijn is ook dat Rollercoaster Tycoon door die priegelige pixelgraphics nog steeds iets gezelligs heeft. Start het spel nu op en je wordt de eerste paar minuten compleet overdonderd door nostalgie, om vervolgens weer in oude patronen te vervallen. Urenlang je park aanpassen, de meest geweldige achtbanen bouwen en steeds weer blijven wachten op de nieuwe ontwikkelingen binnen het aanbod van attracties. 25 jaar later is Rollercoaster Tycoon nog steeds universeel leuk om te spelen.

Meer Reloads op Gamer.nl:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Ubisoft Milan zoekt werknemers voor 'AAA Rayman-game'
PU.nl
Nieuws

Ubisoft Milan zoekt werknemers voor 'AAA Rayman-game'

Vorig jaar bevestigde Ubisoft al dat het bedrijf de franchise 'verkende'

Ubisoft Milan, de ontwikkelaar van de Mario + Rabbids-spellen, heeft vacatures online geplaatst waarin het zoekt naar ontwikkelaars voor wat het bedrijf beschrijft als een "AAA Rayman-game".

Details over de game zijn er nog niet, maar met 'AAA' wordt in de game-industrie een grootschalige game van de hoogste kwaliteit bedoeld. De vacatures in kwestie zijn overigens weer offline gehaald - mogelijk omdat het niet de bedoeling was dat Rayman bij naam genoemd werd - maar de pagina's zijn wel gearchiveerd en op Reddit geplaatst.

Het is niet voor het eerst dat het bestaan van een nieuwe Rayman-game ten sprake komt. Afgelopen jaar gingen er al geruchten over de mogelijkheid dat Ubisoft Milan en Ubisoft Montpellier - dat vorig jaar Prince of Persia: The Lost Crown uitbracht - werkten aan een nieuwe Rayman-game. Kort daarna bevestigde Ubisoft het volgende: "We kunnen met blijdschap bevestigen dat Ubisoft Montpellier en Ubisoft Milan recentelijk de verkenningsfase van het Rayman-merk zijn begonnen. Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium en we zullen later meer details delen." Ook eerder dit jaar verschenen er vacatures - ditmaal van Ubisoft Montpellier - waarin Rayman werd vermeld.

De allereerste Rayman-game verscheen in 1995 op de PlayStation, Saturn, Jaguar en pc en wordt gezien als een uitstekende 2D-platformer met creatieve vormgeving. Het spel wordt wel als zeer uitdagend beschouwd. Directe vervolgen die de jaren daarna uitkwamen verplaatsten de actie naar drie dimensies. De reeks kreeg in 2011 min of meer een reboot met het tweedimensionale Rayman Origins, twee jaar later opgevolgd door Rayman Legends.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Senua's Saga: Hellblade 2 komt naar PlayStation 5
PU.nl
Nieuws

Senua's Saga: Hellblade 2 komt naar PlayStation 5

Verschijnt in de loop van de zomer

Ninja Theory heeft een PlayStation 5-versie van het vorig jaar verschenen Xbox- en pc-spel Senua's Saga: Hellblade 2 aangekondigd.

De 'Enhanced'-editie verschijnt in de loop van deze zomer op de Sony-console. De game heeft op PS5 in ieder geval uitvoerige haptische feedback en "nieuwe features", alsmede een update voor de PS5 Pro. Wat de nieuwe features precies inhouden is op moment van schrijven nog niet bekend. De nieuwe features in deze versie komen in ieder geval wel via een gratis update naar Xbox Series-consoles en pc.

Senua's Saga: Hellblade 2 is het vervolg op de culthit Hellblade: Senua's Sacrifice. Beide games draaien om Senua en hoe zij omgaat met haar psychose. De game is ontwikkeld door Ninja Theory. Marcel Vroegrijk gaf een 8 aan het spel in de Gamer.nl-recensie: "Senua’s Saga: Hellblade 2 maakt emotioneel niet zoveel los als het eerste deel, maar dat kan ook bijna niet. Deel twee is nog steeds behoorlijk authentiek en Senua blijft een bijzonder personage. Het is logisch dat ontwikkelaar Ninja Theory niet al na één game afscheid wilde nemen. Na Senua’s Sacrifice zijn we bereid om haar overal naartoe te volgen, helemaal naar het indrukwekkende IJsland van de 10e eeuw."

Er gingen al geruime tijd geruchten dat de tweede Hellblade-game naar PlayStation 5 zou komen. Microsoft brengt steeds meer van zijn games naar andere platforms, waaronder Gears of War, Doom, Call of Duty, Sea of Thieves en Forza Horizon.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!