Splatoon 3 voert broodnodige veranderingen door
Gamer.nl
Nieuws

Splatoon 3 voert broodnodige veranderingen door

Nintendo’s Hisashi Nogami is even onzichtbaar als belangrijk in de geschiedenis van het bedrijf. Hij bedacht Animal Crossing, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Super Mario World 2: Yoshi’s Island en boekte recent succes met Splatoon. De games in die laatste franchise volgen elkaar nu in zo’n rap tempo op dat menig speler zich afvraagt of Splatoon 3 wel gerechtvaardigd is.

In de vorige twee games is de kern van de opvallende multiplayertitel namelijk onveranderd gebleven. In Nogami’s koddige wereld strijden zogenaamde Inklings in verschillende modi tegen Octolings door met kleurrijke inkt elkaar uit te schakelen en territorium te veroveren. Splatoon 2 breidde na het origineel uit 2015 de solocontent uit, voegde het coöperatieve Salmon Run toe en wist de franchise neer te zetten als Nintendo’s eerste echte servicegame.

Niet elk facet van dat laatste is perfect of logisch. Samen met vrienden een paar potjes spelen werkt verrassend omslachtig, de rotatie van een klein aantal maps maakt lange sessies gauw eentonig en de Salmon Run is – hou je vast –slechts op een aantal momenten van de dag beschikbaar. De verbeteringen van Splatoon 3 bestaan daarom vooral uit verfijningen van dergelijke problemen. 

©GMRimport

In de geest van vriendschap

Neem de Flipper, een vernieuwde lobby die spelers vanuit het centrale Splatsville kunnen bezoeken. Niet alleen fungeert het als een gezellig aangekleed sportcafé, het is ook een centrale omgeving waar spelers ‘ghosts’ van vrienden zien rondlopen om zich direct bij een potje aan te kunnen sluiten. Een informatieblokje geeft aan welke modus ze spelen en eenmaal in een party wordt de groep niet meer gescheiden. Fijn, maar ook essentieel in een shooter die samenwerking aanmoedigt.

Ook van uitrusting wisselen is eenvoudiger geworden. Tijdens het wachten zijn spelers vrij om rond te wandelen op de schietbaan en gekozen wapens en accessoires uit te testen. Die accessoires bestaan zoals voorheen uit kledingstukken met passieve bonussen, zoals meer weerstand tegen vijandelijke inkt en een extra grote tank.

Splatoon 3 moet vol zitten met dat soort kleine, cosmetisch aantrekkelijke veranderingen. Dingen als naambordjes, een volledig in te delen locker en Miiverse-achtige tekeningen vervullen feitelijk geen enkele rol, maar geven de game net wat meer sfeer dan de gemiddelde multiplayershooter.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

In de praktijk is er verder weinig veranderd; een potje Turf War met acht spelers voelt zoals altijd als een georganiseerde chaos. Inkt vliegt in het rond, pompende muziek overstemt vrolijke geluidseffecten en iedereen kan direct uit de voeten. Naast twee nieuwe wapens – de verdraaid handige Splatana, dat zowel als slagwapen als afstandswapen fungeert, en Triospanner-pijl en boog – moeten enkele nieuwe bewegingsopties het spel iets dynamischer maken. Met name de zogenaamde muurboost, een extra duwtje in de rug tijdens het omhoog zwemmen, maakt voortbewegen in levels net iets vlotter.

Bovenstaande aanpassingen zijn voor de competitieve speler ongetwijfeld een big deal, maar voor de gemiddelde kliederaar bewijst de verhitte wedstrijd dat Splatoon 3 nog altijd Splatoon is. Dat letterlijk alle wapens en maps uit de voorgaande game terugkeren, plus een aantal nieuwe arena’s, bevestigt dat sentiment alleen maar.

©GMRimport

Niet louter een leerschol

Daarom is de verhaalmodus wellicht de meest interessante toevoeging aan Splatoon 3. Nintendo heeft duidelijk gekeken naar het succes van de briljante Octo Expansion van Splatoon 2 en combineert dergelijke losstaande levels met grotere werelden om te verkennen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel daarin te doen valt, maar enkele npc’s, waardevolle verzamelobjecten en pittigere, optionele levels bieden in elk geval wat afwisseling.

De hoofmoot blijft echter de losstaande levels, waarin spelers in ruil voor viseieren - de in-game valuta - uitdagingen aangaan. Hoewel de beschikbare levels in onze speelsessie nog niet de hoogtes van Octo Expansion bereiken, gaan ze op een soortgelijke, creatieve manier om met de mechanieken van de franchise. Zo moeten we een schot van de exploderende Triospanner-pijl goed timen om anders onverslaanbare vijanden te splatten en is het huisdier Salimini de sleutel tot enkele platformpuzzels.

Het valt te bezien of de uiteindelijke levels net zo uitdagend en creatief worden als bovengenoemde uitbreiding op Splatoon 2; volgens een woordvoerder van Nintendo is de verhaalmodus dan ook iets toegankelijker. Hoe dan ook lijkt de singleplayermodus van Splatoon eindelijk meer dan een veredelde tutorial voor de multiplayermodus.

©GMRimport

Weinig risico’s

Uiteraard keert ook het populaire Salmon Run terug, dat nu gelukkig op elk moment van de dag beschikbaar is. Veel meer dan een aantal nieuwe bazen biedt de coöperatieve modus echter niet, al maken ze je wel het leven zuur. Op een moeilijkheidsgraad van vijftien procent – wellicht de meest welkome verandering van de modus is dat je deze nu zelf kunt instellen – weten we de drie golven aan vijanden maar nipt te overleven.

De willekeurige wapens en constant wijzigende grootte van de arena houden de boel daarbij fris. Ook is de optie om viseieren, waarvan er elke ronde een oplopend aantal bemachtigd moet worden, in het verzamelnet te gooien een verademing ten opzichte van de vorige versie. Niet constant heen en weer hoeven te lopen en het ei fysiek naar het doel brengen maakt scoren een stuk prettiger.

©GMRimport

Maar ook dat zijn kleine zaken die sporadische Splatoon-spelers pas spelenderwijs zullen opmerken en voor nieuwe spelers niet meer dan logisch zijn. Enerzijds maakt dat Splatoon 3 een vervolg dat weinig durft te veranderen aan een succesvolle IP. Anderzijds kan er daarom nog maar weinig misgaan. Met een ambitieus tweejarenplan voor ondersteuning en een aanvullende uitbreiding houdt Nintendo de Splatoon-franchise voorlopig in de schijnwerpers.

Splatoon 3 verschijnt op 9 september voor Nintendo Switch.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gears of War: Reloaded deze zomer naar Xbox, pc en PlayStation
Gamer.nl
Nieuws

Gears of War: Reloaded deze zomer naar Xbox, pc en PlayStation

Microsoft heeft een remaster van de eerste Gears of War aangekondigd. De game, die de ondertitel Reloaded draagt, verschijnt op 26 augustus op meerdere platforms, waaronder de PlayStation 5.

Dat deelt Microsoft in een blogpost op Xbox Wire. Gears of War: Reloaded is een opgepoetste versie van de eerste Gears of War die in 2006 uitkwam op de Xbox 360. Het betreft dus geen remaster van de volledige oorspronkelijke trilogie, waar eerder geruchten over gingen. De vernieuwde versie ondersteunt een resolutie van 4K en heeft ondersteuning voor 120 frames per seconde in de multiplayer. De verhalende modus draait in zestig frames per seconde. Ook zijn de schaduwen en reflecties verbeterd.

De game komt op 26 augustus uit op Xbox Series X en S, PlayStation 5 en pc. Het is de eerste keer dat een Gears of War-game speelbaar wordt op een PlayStation-console. Daarbij ondersteunt het spel cross-play en cross-progression tussen alle platforms. De remaster gaat veertig dollar kosten. De prijs in euro's is nog niet bekend, maar zal ongeveer op hetzelfde neerkomen. The Coalition, Sumo Interactive en Disbelief zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling.

Het is niet voor het eerst dat de eerste Gears of War een remaster krijgt. In 2015 verscheen Gears of War: Ultimate Edition op Xbox One en pc. Eigenaren van deze versie - die hem vóór de aankondiging van Reloaded digitaal hebben aangeschaft - krijgen een gratis upgrade naar Gears of War: Reloaded. Uiteraard is de game ook op dag één te spelen via PC Game Pass en Xbox Game Pass Ultimate.

Reloaded bevat alle content die Ultimate Edition bevat, waaronder een bonushoofdstuk voor de singleplayer en alle multiplayermaps en -modi. Het verhaal is in co-op te spelen. Dat kan zowel online als in splitscreen.

Om de game te spelen, is inloggen met een Microsoft-account niet vereist. Alleen als spelers gebruik willen maken van cross-progression en alle mogelijkheden van cross-play is het wel nodig. Alleen met een Microsoft-account is het mogelijk om spelers op andere platforms uit te nodigen en je progressie over te dragen naar een ander platform.

Bekijk hieronder enkele screenshots van Gears of War: Reloaded:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Uitvoerige gameplay van F1 25 getoond
Gamer.nl
Nieuws

Uitvoerige gameplay van F1 25 getoond

De game verschijnt op 30 mei voor PS5, Xbox Series en pc

Electronic Arts heeft een uitgebreide gameplayvideo van de aankomende racegame F1 25 gedeeld.

In de vijftien minuten durende video komen diverse parcoursen voorbij, waaronder een gespiegelde versie van de Oostenrijkse track, en het circuit in Melbourne. Daarbij wordt de focus gelegd op de nieuwe LIDAR-technologie waarmee circuits er nog realistischer uitzien.

In F1 25 kunnen spelers in de MyTeam-modus hun eigen F1-team managen. Spelers kunnen bijvoorbeeld kiezen waar de Research & Development-afdeling zich op richt, maar ook onderhandelen met coureurs om ze in het team te krijgen. Ook keert de Braking Point-campagne terug, waarin Konnersport ditmaal voor het kampioenschap racet wanneer een dramatische gebeurtenis chaos schopt binnen het team.

Dankzij verbeterde graphics en een nieuwe belichtingstechniek ogen parcoursen nog realistischer, en ook weersomstandigheden zijn nog echter. Ook de audio van de game is verbeterd, met meer gepraat via de radio en natuurlijk commentaar. De Audio2Face-technologie van Nvidia zorgt voor realistischere gezichten.

F1 25 verschijnt op 30 mei voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc. Mensen die de Iconic Edition van de game reserveren krijgen drie dagen eerder toegang tot de game. Met de Iconic Edition krijgen spelers ergens na release ook toegang tot nieuwe hoofdstukken gebaseerd op de F1-film met Brad Pitt die in juni uitkomt, alsmede extra's rondom Lewis Hamilton.

De F1-reeks wordt ontwikkeld door Codemasters, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Electronic Arts. Onlangs bleek nog dat er een onbekend aantal ontslagen vallen bij de ontwikkelaar, en dat de ontwikkeling van WRC-rallygames wordt gepauzeerd voor onbepaalde tijd.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!