Unity past regels van omstreden nieuw verdienmodel aan
Gamer.nl
Nieuws

Unity past regels van omstreden nieuw verdienmodel aan

Unity-topman biedt zijn excuses aan

Unity heeft de regels van diens omstreden 'Unity Runtime Fee' aangepast.

Unity ligt de laatste weken onder vuur doordat het bedrijf nieuwe regels had opgesteld voor de vele ontwikkelaars die gebruikmaken van de engine om hun games op te bouwen. In eerste instantie was het de bedoeling dat ontwikkelaar telkens als hun op Unity draaiende game geïnstalleerd werd door een gebruiker, 20 dollarcent naar het bedrijf moesten overmaken. Daarna veranderde het bedrijf dit naar een tarief voor alleen de eerste installatie van een gebruiker, maar inmiddels zijn de regels nog verder versoepeld.

Het bedrijf schrijft dat gebruikers van Unity Personal en Unity Plus geen bedrag meer hoeven te betalen voor installaties - het geldt alleen nog maar voor Unity Pro en Unity Enterprise. Daarbij gelden de installatietarieven niet meer voor bestaande games - alleen voor spellen die in 2024 uitkomen. Ontwikkelaars hoeven daarbij alleen nog maar bedragen voor installaties te betalen wanneer games een miljoen dollar aan omzet hebben gedraaid en een miljoen keer zijn geïnstalleerd. Ook hoeft men maar een maximum van 2,5 procent van de omzet af te staan.

Unity-topman Marc Whitten heeft zijn excuses voor het omstreden plan, waar ontwikkelaars massaal kritiek op leverden, aangeboden. "Laat ik beginnen met sorry te zeggen. We hadden met meer van jullie moeten praten en meer van jullie feedback moeten toepassen voordat we ons Runtime Fee-beleid aankondigden. Ons doel is om er voor te zorgen dat we jullie nu en in de toekomst kunnen blijven ondersteunen, en in onze engine kunnen blijven investeren. Jullie maken Unity zo geweldig, en we weten dat we moeten luisteren en hard moeten werken aan het winnen van jullie vertrouwen."

Unity is een populaire game-engine en wordt voornamelijk ingezet bij indiegames en mobiele games. Enkele van de populairste games die op de engine draaien zijn Among Us, Pokémon Go, Hollow Knight, Fall Guys en Beat Saber.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nederlandse ontwikkelaar Rusty Lake viert jubileum met gratis game
Gamer.nl
Nieuws

Nederlandse ontwikkelaar Rusty Lake viert jubileum met gratis game

The Mr. Rabbit Magic Show

De uit Amsterdam afkomstige gameontwikkelaar Rusty Lake bestaat tien jaar. De studio viert dit onder andere met een gratis game die nu beschikbaar is.

De ontwikkelaar staat bekend om hun macabere puzzelgames die zich afspelen in het Rusty Lake-universum. Deze spellen combineren point-and-click-gameplay met escape-room-achtige puzzels. Hoewel de verschillende spellen allemaal los te spelen zijn, loopt er ook een rode draad door de games. Er zijn achttien games uitgebracht, waarbij sommige betaald en andere spellen weer gratis zijn.

Om te vieren dat Rusty Lake tien jaar bestaat, heeft de ontwikkelaar nu een nieuwe gratis game uitgebracht, genaamd The Mr. Rabbit Magic Show. Het gaat om een "korte maar mysterieuze" game. Daarbij wordt er in het spel gehint naar de volgende grote game van de ontwikkelaar, genaamd Servant of the Lake. The Mr. Rabbit Magic Show kan gratis gedownload worden via iOS, Android, Steam en Itch.io. Daarbij is er op verschillende digitale winkels een uitverkoop van Rusty Lake-games gaande.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Microsoft zag afgelopen kwartaal een stijging in omzet van games
Gamer.nl
Nieuws

Microsoft zag afgelopen kwartaal een stijging in omzet van games

De hardwareverkoop blijft echter wel dalen

De gamedivisie van Microsoft heeft het afgelopen kwartaal een stijging in omzet gezien. De omzet van hardwareverkoop blijft wel nog altijd dalen.

Het bedrijf maakte de kwartaalcijfers van het derde fiscale kwartaal van 2025 bekend. Daaruit blijkt dat Microsoft 70,1 miljard dollar aan omzet heeft gedraaid in dat kwartaal, wat voor een netto-opbrengst van 25,8 miljard dollar zorgde. Dat betreft een groei van respectievelijk 13 en 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deze groei is vooral te danken aan de cloud- en Office-producten van Microsoft, maar ook de Xbox-divisie heeft succes geboekt: de omzet van de gamesafdeling is met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Binnen die divisie is Xbox-content en services, waar Xbox-games en Game Pass onder vallen, met acht procent gestegen. Dit mede dankzij spellen als Call of Duty, Minecraft en Avowed. Ook Game Pass-abonnees zijn gestegen, al werden er geen precieze cijfers genoemd.

De cijfers rondom Xbox-hardware zijn echter wederom gedaald - ditmaal met zes procent. Al enkele jaren daalt de verkoopt van Xbox-consoles, en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te zijn gekomen. Op zich is dat ook niet heel gek, aangezien Microsofts huidige strategie betekent dat Xbox-games op steeds meer verschillende manieren aangeboden worden - ook op concurrerende consoles zoals de PlayStation 5.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!