Voorspel: Persona 5 Royal en de missende homofobie
Gamer.nl
Nieuws

Voorspel: Persona 5 Royal en de missende homofobie

In de vertaling van Persona 5 Royal krijgen een paar homofobe scènes uit de originele game een andere verwoording. Menig fan is woedend, omdat aan de originele visie van de makers wordt gezeten.

Op 24 april verschijnt er een nieuwe versie van Persona 5 in de winkels. Persona 5 Royal moet gezien worden als de definitieve versie van de game met een hoop veranderingen.

Zo wordt er een nieuw personage geïntroduceerd dat essentieel is voor het hoofdverhaal. De baasgevechten werken tevens anders en Joker krijgt een grappling hook voor de kerkers. Daarnaast zijn er waarschijnlijk talloze kleine aanpassingen. Een van de deze aanpassingen betreft twee korte homofobe scènes.

©GMRimport

Beefy Trendsetter

In de game komt scholier Ryuji op een gegeven moment twee volwassen mannen tegen die hem lastig vallen. Eentje met de naam Scruffy Romantic start door Ryuji een 'cutie' te noemen en hem 85 punten van de 100 te geven. Beefy Trendsetter, zoals de andere man heet, stelt vervolgens een 'naughty troll' te zijn die Ryuji op gaat eten.

Het duo heeft strakke, kleurrijke kleding aan, terwijl iedereen in de omgeving loszittende, grijze kleren draagt. Met slappe pols en een vrouwelijke houding staan ze dichtbij Ryuji. Wanneer de scholier moppert en duidelijk weg wil, blijven de heren lachen. Beefy Trendsetter noemt Ryuji een 'studmuffin', waarna hij door de mannen het donker in wordt gesleept. In de animeversie wordt de nadruk extra gelegd op het idee dat de homoseksuele mannen monsters zijn:

Watch on YouTube

Later in de game zijn de personages in Hawaii op het strand te vinden en daar komt Ryuji de mannen weer tegen. "We zijn de modepolitie", grappen de heren. "Als je onze vragen niet beantwoordt nemen we je mee. Wie van ons vind je mannelijker?" Als Ryuji niet direct antwoord geeft, vinden de mannen dat hij zijn zwembroek uit moet trekken. Een van de mannen stelt voor het voor hem te doen. Ryuji rent weg.

Stereotype

Er zijn verschillende problemen met deze scènes. Allereerst zijn ze bizar stereotype. Natuurlijk kunnen homoseksuele personages slechteriken zijn of zwaktes hebben, maar als de enige openlijke homoseksuele personages in je game zo vol clichés zitten, puur als grap voor de speler, dan doe je daar meer kwaad mee dan goed. Het meest kwalijk is hoe deze personages worden gepresenteerd als aanranders. Het zijn twee volwassen mannen die een scholier naakt willen krijgen en hinten naar seksueel geweld.

Atlus kreeg aardig wat kritiek over zich heen vanwege deze scènes. Voor Persona 5 Royal worden de dialogen aangepast zodat de mannen niet meer zo negatief worden neergezet. Tijdens een Persona 5 Royal-evenement vertelt Atlus Communications Manager Ari Advincula tegenover IGN: "We hebben gekeken naar de feedback en hebben het geüpdatet voor de huidige generatie."

Advincula legt in het gesprek uit dat het 'internal content review team' de aanpassing ziet als een manier om nu het juiste te doen. Het lijkt er wel op dat de aanpassingen alleen gelden voor de vertaalde versie en niet de originele Japanse editie. Hoe de tekst exact is aangepast moet ook nog blijken.

©GMRimport

Gevaarlijk

Er zijn gamers die hun woede op sociale media spuwen. Mensen die daadwerkelijk boos zijn dat er homofobie uit twee korte scènes wordt gehaald in een game van meer dan honderd uur. Tussen de voorspelbare boze reacties klinken echter ook meer redelijke argumenten. Namelijk dat we met een westerse bril kijken naar Japans. Persona is een weerspiegeling van de Japanse cultuur en als je dat in de vertaling gaat veranderen, doe je daar aan af.

Het probleem is echter niet alleen dat westerse spelers zich storen aan deze scènes, maar dat er in Japan ook talloze queer gamers zijn die in dat land heel veel moeite hebben om als normaal gezien te worden. Als zo'n extreem populaire game over jongeren die worstelen met problemen als enige lhbtq+-representatie zulke stereotypes neerzet en zelfs homo's als monsters presenteert, is dat niet alleen kwalijk, maar ook gevaarlijk.

Sommigen noemen de actie censuur, maar met deze aanpassing geeft het lokalisatieteam het goede voorbeeld. Atlus heeft in het verleden laten zien bijzonder slecht te zijn in het behandelen van queerness (bijvoorbeeld Persona 4 en Catherine), dus hopelijk is dit een eerste stap om het onderwerp in komende games met de gevoeligheid te behandelen die het verdient.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen
Gamer.nl
Nieuws

Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen

Hideki Kamiya zou ook graag een remake van Viewtiful Joe maken

Hideki Kamiya, de regisseur van de allereerste Devil May Cry, heeft de wens uitgesproken om een remake van die game te ontwikkelen.

Dat liet hij weten in een video op zijn YouTube-kanaal. Daarin werd hem de vraag gesteld of hij aan een remake van Devil May Cry zou willen werken, waarop hij positief antwoordde. Ook lijkt het hem interessant om aan een remake van Viewtiful Joe te werken.

Devil May Cry verscheen in 2001 op de PlayStation 2. De ontwikkeling van de actiegame begon met de intentie om Resident Evil 4 te maken, maar al snel groeide het uit tot een compleet nieuw spel. Vietwiful Joe kwam in 2003 uit op de GameCube en biedt sidescrolling-actie.

Remakes van Devil May Cry en Viewtiful Joe van Kamiya lijken niet meer zo onwaarschijnlijk als voorheen. Kamiya is inmiddels al enige tijd vertrokken bij PlatinumGames en heeft zijn onafhankelijke ontwikkelstudio Clovers Inc. opgericht. Hij heeft de handen ineengeslagen met Capcom voor een vervolg op cultgame Okami. Capcom is ook de eigenaar van Devil May Cry en Viewtiful Joe.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen
Gamer.nl
Nieuws

Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen

Het zou om de grootste overname in de Nederlandse esports ooit gaan

De internationale esportsorganisatie Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen. De organisatie praat over de grootste overname in de Nederlandse esports ooit.

Het in 2018 opgerichte Team Gullit geldt als een van de meest succesvolle Nederlandse EA Sports FC-teams (voorheen Fifa). Zo heeft het team twee Europese kampioenschappen, de eChampions League en de Fifae World Cup gewonnen. De overname komt niet uit de lucht vallen: vorig jaar namen Team Liquid en Team Gullit al gezamenlij kdeel aan de Esports World Cup. Team Gullit zal voortaan uitkomen onder de naam Team Liquid.

Victor Goossens, co-CEO en oprichter van Team Liquid: “Team Gullit heeft iets bijzonders neergezet met hun vernieuwende en ondernemende aanpak. Ze combineren het opleiden van talent met sterke content, slimme marketing en een krachtige link met Ruud Gullit – een icoon in het Nederlandse voetbal. Hun hoofdkantoor in Alkmaar wordt een extra Team Liquid-hub in Nederland, een plek waar we spelers-bootcamps en fan-events tot leven brengen. We zijn trots dat ze nu onderdeel zijn van Team Liquid."

Ook Team Gullit-medeoprichter Schalk Stalman is enthousiast: “Toen Corné Dubelaar en ik Team Gullit oprichtten in 2018, dachten veel mensen dat het enkel voortkwam uit mijn persoonlijke passie voor EA FC. Maar ik heb altijd geloofd in de culturele en commerciële impact van gaming – en EA FC in het bijzonder – en deze overname bevestigt dat. In mijn ogen kan Team Gullit nog succesvoller worden onder de vleugels van Team Liquid, en als adviseur zal ik nauw betrokken blijven bij dat proces.”

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!