Vr Vrijdag: De waarde van Apple vr
Gamer.nl
Nieuws

Vr Vrijdag: De waarde van Apple vr

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: geruchten over Apple vr.

Apple zou werken aan een vr-headset die maar liefst drieduizend dollar kost. Drieduizend dollar, daar kan je bijna een PS5 van kopen op ebay! Maar goed, dan heb je ook wel wat: een professionele headset met een resolutie van 8K. Voor Apple-fans is de rekensom dan snel gemaakt: dat is slechts 375 dollar per K. Waar hebben we het dan eigenlijk nog over? Dat is een kleine prijs om te betalen voor het bedrijf dat eigenlijk vr heeft uitgevonden.

Okay, okay, flauwe Apple-grappen ten spijt, is het best een belangrijk nieuwtje dat dit gigantische en toonaangevende techbedrijf tijd en geld steekt in vr en ar. Dat drieduizend dollar een absurd bedrag is en dat een dergelijke vr-headset voor gamers en andere gewone consumenten niet bijster interessant is, doet er niet zoveel toe.

Wat belangrijk is, is dat Apple in het verleden een aantal belangrijke dingen heeft gedaan voor technologie waar iedereen (zelfs Apple-haters) profijt van heeft. Om te beginnen is Apple (en zelfs haters moeten dat toegeven) in staat is om tech cool te maken voor mensen die zichzelf helemaal niet als technisch zien. Voor apparaten die letterlijk zo dicht op je huid zitten als een vr- of ar-bril, is dat toch wel een enorm voordeel.

©GMRimport

Maar belangrijker is dat het bedrijf compromisloos is als het gaat om een goede gebruikerservaring. iOS-apparaten zijn ontwikkeld voor gewone gebruikers die vooral leuke dingen met hun smartphone of tablet willen doen. Die zich niet bezig willen houden met compatibiliteit, instellingen of plug-ins om dingen aan de praat te krijgen. Die filosofie van hoe je een apparaat met zoveel complexe mogelijkheden zelfs door een kind kan laten bedienen, is doorgesijpeld in bijna alle apparaten die we dagelijks gebruiken.

Dat idee van een naadloze en mensgerichte manier om vr en ar te gebruiken, zou wel eens een grote sprong voorwaarts kunnen betekenen voor de manier waarop we in de toekomst met virtual reality omgaan.

Apple heeft in het verleden een aantal belangrijke dingen gedaan voor technologie waar iedereen (zelfs Apple-haters) profijt van heeft.

-

Innovatie

Want zoals ik al eerder schreef, is vr op de pc of op de Quest nog best een onhandige en weinig innovatieve ervaring. Apps zijn gesloten pakketjes die geen contact met elkaar kunnen leggen. Het is niet mogelijk om in de ene app gebruik te maken van andere apps. Terwijl zo’n innovatie het hele platform pas echt tot een uniek en nuttig hulpmiddel zou maken. 

Als Apple inzet op dat vlak van innovatie: niet alleen ‘hoe maak je een mooie bril met hoge resolutie?’, maar vooral ‘hoe maak je hem echt nuttig?’, zou dat een geweldige ontwikkeling zijn, die vast ook gejat wordt door, pardon, tot inspiratie dient voor andere ontwikkelaars.

Dat wil niet zeggen dat Apple gegarandeerd een goede vr-ervaring kan produceren. Vooral omdat vr op dit moment toch vooral een gebied voor games is, is dat is toch een risico. Apple heeft geen beste reputatie als het gaat om apparaten die specifiek voor gamen zijn bedoeld. Herinner je je de Pippin nog? Nee? Logisch. De Apple Bandai Pippin was Apple’s eerste en enige poging om een volwaardige spelcomputer op de markt te brengen. Het ding was te duur, niet krachtig genoeg en er waren nauwelijks games voor verkrijgbaar. In totaal werden wereldwijd 42.000 exemplaren verkocht. Zelfs de Ouya wist nog 200.000 keer over de toonbank te gaan.

©GMRimport

Adem van Apple

Maar de Pippin is alweer wat jaartjes geleden. Vele games hebben inmiddels via Apple-devices een weg naar het grote publiek gevonden. En hoewel een iPhone of iPad nog steeds met de beste wil van de wereld niet kan concurreren met een Playstation of Xbox, is het niet gek om te zien waarom Nintendo wel degelijk de adem van Apple in de nek voelt, als het gaat om games ‘voor het hele gezin’.

Maar dat alles terzijde: Apple’s vr-product zal nog wel even op zich laten wachten, en is zeker in eerste instantie op geen enkele manier de grote massale doorbraak van vr. Eerder is het (weer) een stap van Apple op zoek naar die echte heilige graal van mobile computing: de augmented reality-bril, die wellicht de smartphone helemaal gaat vervangen. Ooit. Als iemand tenminste eens met een werkend, handig en modieus product op de markt komt.

Meer Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nederlandse ontwikkelaar Rusty Lake viert jubileum met gratis game
Gamer.nl
Nieuws

Nederlandse ontwikkelaar Rusty Lake viert jubileum met gratis game

The Mr. Rabbit Magic Show

De uit Amsterdam afkomstige gameontwikkelaar Rusty Lake bestaat tien jaar. De studio viert dit onder andere met een gratis game die nu beschikbaar is.

De ontwikkelaar staat bekend om hun macabere puzzelgames die zich afspelen in het Rusty Lake-universum. Deze spellen combineren point-and-click-gameplay met escape-room-achtige puzzels. Hoewel de verschillende spellen allemaal los te spelen zijn, loopt er ook een rode draad door de games. Er zijn achttien games uitgebracht, waarbij sommige betaald en andere spellen weer gratis zijn.

Om te vieren dat Rusty Lake tien jaar bestaat, heeft de ontwikkelaar nu een nieuwe gratis game uitgebracht, genaamd The Mr. Rabbit Magic Show. Het gaat om een "korte maar mysterieuze" game. Daarbij wordt er in het spel gehint naar de volgende grote game van de ontwikkelaar, genaamd Servant of the Lake. The Mr. Rabbit Magic Show kan gratis gedownload worden via iOS, Android, Steam en Itch.io. Daarbij is er op verschillende digitale winkels een uitverkoop van Rusty Lake-games gaande.

Watch on YouTube
Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Microsoft zag afgelopen kwartaal een stijging in omzet van games
Gamer.nl
Nieuws

Microsoft zag afgelopen kwartaal een stijging in omzet van games

De hardwareverkoop blijft echter wel dalen

De gamedivisie van Microsoft heeft het afgelopen kwartaal een stijging in omzet gezien. De omzet van hardwareverkoop blijft wel nog altijd dalen.

Het bedrijf maakte de kwartaalcijfers van het derde fiscale kwartaal van 2025 bekend. Daaruit blijkt dat Microsoft 70,1 miljard dollar aan omzet heeft gedraaid in dat kwartaal, wat voor een netto-opbrengst van 25,8 miljard dollar zorgde. Dat betreft een groei van respectievelijk 13 en 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deze groei is vooral te danken aan de cloud- en Office-producten van Microsoft, maar ook de Xbox-divisie heeft succes geboekt: de omzet van de gamesafdeling is met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Binnen die divisie is Xbox-content en services, waar Xbox-games en Game Pass onder vallen, met acht procent gestegen. Dit mede dankzij spellen als Call of Duty, Minecraft en Avowed. Ook Game Pass-abonnees zijn gestegen, al werden er geen precieze cijfers genoemd.

De cijfers rondom Xbox-hardware zijn echter wederom gedaald - ditmaal met zes procent. Al enkele jaren daalt de verkoopt van Xbox-consoles, en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te zijn gekomen. Op zich is dat ook niet heel gek, aangezien Microsofts huidige strategie betekent dat Xbox-games op steeds meer verschillende manieren aangeboden worden - ook op concurrerende consoles zoals de PlayStation 5.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!