Vr Vrijdag: Is augmented reality interessant voor games?
Gamer.nl
Nieuws

Vr Vrijdag: Is augmented reality interessant voor games?

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: spelideeën voor augmented reality.

Augmented reality is een veelbelovende technologie die wel eens smartphones zou kunnen vervangen. Want waarom zou je op een kleine rechthoek in je hand de routeplanner raadplegen als je je blikveld kan vullen met een virtuele pijl die je precies de goede kant op stuurt? Ar-headsets zijn nog zeker niet op het punt dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik, maar daar wordt druk aan gewerkt. Zowel Facebook als Apple hebben diverse ar-headsets in hun laboratoria, die bedoeld zijn voor gewone gebruikers.

Het praktische nut van ar staat ook niet ter discussie. Waar bij virtual reality nog wel gedacht wordt dat het vooral voor spellen en sociale interactie interessant is, wordt bij ar toch meteen gedacht aan virtuele tv-monitors, contextuele informatie en allerlei andere hulpmiddelen die ons in real-time data over onze omgeving kunnen verschaffen. Maar zou je met ar ook kunnen gamen? Nou, het kán sowieso. Dat blijkt al uit de diverse ar-games in Apple’s App Store. Helaas zijn dat tot nu toe vooral demo’s. En bovendien draait dit allemaal op een smartphone, wat nou niet echt een overtuigende illusie oplevert.

Maar stel dat we écht een goede ar-bril hebben, waarmee we virtuele beelden en de werkelijkheid naast elkaar zien en ‘geloven’ dat de illusie ook echt is. En laten we eens een aantal bestaande games op een rij zetten die wellicht dankzij ar een extra dimensie kunnen krijgen.

©GMRimport

Civilization

Net zoals we in ons vr-overzicht zeiden, is er iets onweerstaanbaars aan het ‘echt’ overzien van een spelwereld die we zelf regeren. Het spel is eigenlijk al een bordspel, en dat zou perfect tot zijn recht komen aan een echte keukentafel. Stel je voor dat je behalve het speelbord ook je vrienden als projectie rond je eigen tafel ziet zitten, en je hebt een sociale game-avond die alle lol van ‘echte’ bordspellen combineert met de diepgang en complexiteit van een computerspel.

Dungeons & Dragons

Nee, niet de computergame. Het bordspel. En als we zeggen ‘bordspel’. bedoelen we de pen-en-papier rollenspelen zoals die al sinds de jaren 70 worden gespeeld. Een D&D-sessie vraagt best wat organisatie, net zoals alle gezelschapsspellen. Een D&D-campaign kan weken of zelfs maanden duren, en dan lukt het natuurlijk lang niet altijd om de agenda’s op één lijn te krijgen. Het idee dat je via virtual presence in ar samen aan tafel gaat zitten en onder leiding van de Dungeon Master het avontuur verder speelt, is dus al aanlokkelijk. Maar combineer dit eens met de extra mogelijkheden van augmented reality-beelden. Veel D&D-sessies maken al gebruik van miniatuurtjes en schitterend versierde landkaarten. Dat kan beter in ar: een deel van de kerker die op de keukentafel verschijnt! Monsters en andere NPCs die geanimeerd rondlopen! En dat alles terwijl je met z’nn allen al dan niet fysiek in dezelfde ruimte speelt.

©GMRimport

Resident Evil

Wat nou als je eigen omgeving opeens overspoeld wordt door zombies en andere gedrochten van Umbrella Corporation? Dankzij ar is het nu al mogelijk om virtuele personages in je omgeving te projecteren. Diverse ar-demo’s laten je ook al een potje zombies knallen. Maar laten we het eens een stapje verder nemen. Stel dat een ar-versie van Resident Evil niet alleen je huiskamer, maar ook je wijk in kaart kan brengen (leve Google Maps) en op basis hiervan een groot en (virtueel) gevaarlijke spelwereld creëert? Een wandeling naar de plaatselijke supermarkt wordt opeens een survival horror-tocht door een post-apocalyptisch landschap, waarbij er elk moment van alles uit de bosjes kan springen. Het enige probleem hierbij is dat als zo’n spel te intens wordt, je die arme buurvrouw die haar hondje uitlaat ook wel eens zou kunnen aanzien voor een Nemesis en hellehond.

Metal Gear

Okay, we weten dat Metal Gear op sterven na dood is, en dat Hideo Kojima nooit meer een nieuw deel gaat maken. Maar stel even dat we in een alternatief universum leven waar dat niet het geval is (en PT nu inmiddels ook echt als Silent Hills te koop zou zijn). Hoe geweldig zou een tactische spionagegame zijn die virtueel met de echte wereld combineert? Sluip langs bewakers, verzamel keycards en versla eindbazen, opnieuw in een spelwereld die is gebaseerd op je echte omgeving. Misschien is dit ook heel mooi te combineren met een multiplayeraspect, waarbij verschillende operatives elkaar uit kunnen schakelen door hen met virtuele hinderlagen en virtuele wapens te verrassen. Wie ooit de film ‘Gotcha’ heeft gezien, kan zich hier iets bij voorstellen: je weet niet wie in je omgeving ook een agent is, en opeens is je hele wereld een spannend spionage-avontuur.

©GMRimport

Pac-Man

(Dramatische muziek, filmtrailerstem) “In jouw wereld… ben jij Pac-Man. Vier spoken. Zes energiepillen. En jouw omgeving is je doolhof. Deze zomer… is geel de kleur van heroïek.”

Genoeg gezegd. Die trailer moet gemaakt worden. Die game? Meh.

Mario ar

Een van de leuke beloften van ar is dat een goede augmented reality-headset je omgeving heel gedetailleerd kan inscannen en kan omzetten tot een driedimensionaal model. En daar kunnen vervolgens allerlei voorwerpen en personages op geprojecteerd worden. Dat brengt ons als vanzelf bij Mario. Een platformspel waarin jij de beroemde snorrenmans door je eigen kamer laat springen moet toch een hele ervaring zijn. De grond is opeens lava, je bureau van ijs en die toren bestaande uit Goombas zou wel eens net zo hoog kunnen worden als jijzelf. De uitdaging voor Nintendo zou natuurlijk zijn dat ar Mario voor elke omgeving moet kunnen werken én dat er voldoende variatie te vinden is, zelfs al speel je steeds in dezelfde kamer. Mario is immers meer dan rennen en springen. Mario is een showcase van vindingrijkheid. Maar dat probleem laten we aan Nintendo over om op te lossen. Wij zijn meer van de ideeën.

©GMRimport

Welk spel zou jij willen spelen in augmented reality? Laat het weten in de reacties!

Meer Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!