Vr Vrijdag: Minireviews van nieuwe vr-games
Gamer.nl
Nieuws

Vr Vrijdag: Minireviews van nieuwe vr-games

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: minireviews van uitgekomen vr-games.

In deze aflevering pakken we het iets anders aan. Er zijn namelijk heel wat kleine en grotere vr-games uitgekomen die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Of waar we je niet voor hebben gewaarschuwd. Daarom hebben we deze aflevering van Vr Vrijdag een aantal minireviews in petto met iets andere regels dan je van Gamer.nl gewend bent. Omdat dit geen uitgebreide recensies zijn, krijgen deze games geen cijfer in de gebruikelijke zin, maar maken we gebruik van een ‘duimen omhoog, duimen omlaag’ systeem. Het is heel eenvoudig: drie duimen betekent ‘koop!’, twee duimen betekent ‘heeft wat kleine problemen’, één duim is ‘alleen kopen als ie heel goedkoop is’ en een duim omlaag is ‘vermijd als de pest’.

Gravity Lab

Puzzelgames doen het goed in vr. Vooral wanneer ze gebruikmaken van je ruimtelijk inzicht en je echt dingen in elkaar laten knutselen. Gravity Lab doet beiden. Je bevindt je op een maanbasis waar je een aantal ‘experimenten’ moet uitvoeren. Deze bestaan uit het transporteren van geometrische vormen naar hun juiste containers. Je bouwt vervolgens met een steeds breder assortiment aan onderdelen machines om dit doel te bereiken. Bijvoorbeeld met kanonnen, anti-zwaartekracht en glijbanen. Het is een heel relaxte game zonder stress of tijdsdruk, waarbij je vooral veel mag experimenteren met het futuristische speelgoed. Gravity Lab maakt perfect gebruik van Oculus Rift en Touch, al is het grafisch wat karig.

Oordeel: 👍 👍 👍

©GMRimport

Derail Valley

Een treinsim in vr, dat klinkt niet meteen heel spannend. Tenzij je dol bent op treinen natuurlijk. In Japan geniet men al jarenlang van de reeks Densha de Go (“Laten we de trein nemen!”), waarin je een personentrein moet besturen. Derail Valley is niet zo uitgebreid of zo verzorgd als het Japanse voorbeeld. De game is dan ook nog in Early Access. Dat betekent dat je op dit moment alleen nog vrachttreinen bestuurt. Je kiest opdrachten uit een stapel virtuele papieren, rijdt je trein naar de plek om je vracht op te halen en uiteraard vervolgens naar het doel. Het besturen van de trein voelt geweldig. Er is een heel realistisch gevoel van zwaarte en traagheid. Het rijden zelf door het (karige) landschap is lekker relaxed. Jammer dat de interface voor het vinden van klussen zo onhandig is. Rommelen tussen virtuele papieren is gewoon onhandig. Geef ons een menu alsjeblieft!

Oordeel: 👍 👍

©GMRimport

Racket NX

Squash in vr, met een twist! Je staat in een koepelvormige hal en je doel is met de racket de bal naar de juiste tegels te meppen. Je moet een bepaald aantal specifieke tegels raken om een ronde te winnen. Dit spel vereist echt een kamervullende setup, want het slaan en ronddraaien vraagt veel bewegingsvrijheid. Opvallend is hoe verzorgd de futuristische vormgeving is en hoe ‘lekker’ de geluidseffecten klinken. Dit is een heel goede arcadegame waarbij zowel de beperkingen als de sterke punten van vr goed worden benut. Oh, en een halfuur spelen betekent dat je ruim je sportdoel voor de dag hebt gehaald. Meteen erna douchen is een must.

Oordeel: 👍 👍 👍

©GMRimport

Tee Time Golf

Het idee van golf in vr is erg aantrekkelijk: het is een actieve bezigheid die in theorie perfect te combineren is met bewegingscontrollers. Tee Time Golf gaat niet voor realisme, maar voor een cartoony sfeer, zoals in Everybody Golf. Dat is prima en werkt goed. Een tekenfilmgrasveld vraagt minder grafische inspanning dan een fotorealistische ‘course’, maar is minstens zo plezierig om op te spelen. Minder is dat de besturing zelf beperkt wordt door de manier waarop de Touch-controllers werken. In het echte golf moet je de club met twee handen vasthouden, om zo een perfecte swing uit te voeren. In vr kan dat niet, omdat je niet echt iets vasthoudt. Dat betekent uiteindelijk dat je met één hand zwaait, wat de precisie niet ten goede komt. Dit spel heeft eigenlijk een aparte vr golf-controller nodig. Maar helaas, die is er niet.

Oordeel: 👍

©GMRimport

Jet Island

In deze game beweeg je op een hoverboard door een surrealistisch landschap, terwijl je platformpuzzels oplost en vijanden neerschiet met een laser. Surrealistisch is eigenlijk te veel eer. Dit spel doet aan als een ‘my first Unity’-project met lelijke kleuren en onaangenaam ontworpen landschapselementen. Het is echt het soort spel waardoor mensen aannemen dat vr nog in de demofase zit. Daar komt bij dat de manier van voortbewegen zelfs mensen met een sterke vr-maag op de knieën zal dwingen. Voor het toilet, wel te verstaan. Hou je van misselijk worden in een omgeving die door een kleuter lijkt te zijn ontworpen? Dan is Jet Island voor jou.

Oordeel: 👎

©GMRimport

Heb je zelf onderbelichte vr-pareltjes ontdekt? Deel ze in de reacties!

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games
Gamer.nl
Nieuws

Xbox verhoogt prijzen van consoles, accessoires en games

De prijsverhoging van hardware gaat vandaag in, van games aankomend najaar

Xbox heeft de prijzen van Xbox-consoles en -accessoires wereldwijd verhoogd. Later dit jaar gaan ook de prijzen van Xbox-games omhoog.

Eerder vandaag lekte de Franse winkelketen Micromania al een prijsverhoging voor alle Xbox Series X en S-modellen, en Microsoft heeft inmiddels aan plekken als Windows Central en Eurogamer bevestigd dat de prijsverhoring doorgaat.

Dat betekent dat de Xbox Series X vanaf nu 599,99 euro kost, de 2TB Galaxy Black-version 699,99 euro en de Series X Digital 549,99 euro. De Series S met 512GB kost 349,99 euro en de Series S met 1TB 399,99 euro.

De standaard draadloze Xbox-controller kost nu 64,99 euro, een gekleurde versie kost 69,99 euro. Speciale edities kosten 79,99 euro, terwijl de Core- en Full-versies van de Xbox Elire Controller Series 2 respectievelijk 149,99 euro en 199,99 euro gaan kosten.

Het is de bedoeling dat rond de feestdagen prijzen van Xbox-games ook omhoog gaan. In de Verenigde Staten kunnen de grootste games 80 dollar gaan kosten - wat zich mogelijk naar 90 euro in Europa vertaalt. Eerder kondigde Nintendo al aan dat de fysieke versie van Switch 2-game Mario Kart World ook 90 euro gaat kosten. Prijzen voor Xbox Game Pass worden op moment van schrijven niet verhoogd.

Eerder vandaag onthulde Microsoft zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de gamedivisie van het bedrijf een stijging in omzet heeft waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel loopt de omzet gerelateerd aan hardware alsmaar terug. Microsoft lijkt dat ook een steeds grotere focus te hebben op het verkoop van games en services - ook op andere systemen. Dit verklaart mogelijk deels waarom de prijzen van hardware nu omhoog gaan - op deze manier haalt het bedrijf zoveel mogelijk omzet uit de verkoop van zijn consoles.

De huidige gezondheid van de wereldwijde economie speelt mogelijk ook een rol. Microsoft is dan ook niet de enige binnen de game-industrie die zijn prijzen omhoog gooit. Afgelopen april ging de prijs van de PlayStation 5 Digital Edition bijvoorbeeld omhoog.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Astral Chain-regisseur vertrokken bij PlatinumGames
Gamer.nl
Nieuws

Astral Chain-regisseur vertrokken bij PlatinumGames

Takahisa Taura heeft zijn eigen ontwikkelstudio opgericht

Takahisa Taura, een van de prominentere ontwikkelaars bij de Japanse studio PlatinumGames, is vertrokken bij het bedrijf.

Er gaan al geruime tijd geruchten dat diverse topmensen binnen PlatinumGames zijn vertrokken bij het bedrijf. Taura was een van de ontwikkelaars waar de geruchten de ronde over deden, aangezien hij alle vermeldingen gerelateerd aan PlatinumGames eind vorig jaar van social media haalde.

In het meest recente nummer van het Japanse gametijdschrift Famitsu (via Genki) heeft Taura nu bevestigd inderdaad te zijn vertrokken bij PlatinumGames, en zijn eigen bedrijf genaamd Eel Game Studio te hebben opgericht. Meer informatie gaf hij vooralsnog niet. Taura is vooral bekend van zijn werk als regisseur van Switch-spel Astral Chain en als de ontwerper van Nier: Automata.

Ondanks de aanhoudende berichten van talent dat PlatinumGames verlaat, liet het bedrijf eerder dit jaar weten positief naar de toekomst te kijken: "We blijven nieuwe uitdagingen aangaan om games te creëren die mensen verrassen en vreugde brengen. We kijken uit naar jullie blijvende ondersteuning van Bayonetta en PlatinumGames!" Als snel voegde het bedrijf daad bij woord toen Ninja Gaiden 4 werd onthuld, dat Platinum samen met Team Ninja ontwikkelt. Onlangs werd ook een vacature van het bedrijf gespot waarin gerefereerd wordt naar een online actiegame.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!