AMD belooft meer raytracing-resultaten en AI-supersampling
Gamer.nl
Nieuws

AMD belooft meer raytracing-resultaten en AI-supersampling

Met de onthulling van href="https://gamer.nl/artikelen/hardware-update/radeon-rx-6000-videokaarten-onthuld-amd-opent-vuur-op-rtx-30-serie/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">AMD’s Radeon RX 6000-videokaarten</a> nog vers in het geheugen, duiken we in deze Hardware Update op de laatste ontwikkelingen in de technische kant van de game-wereld. Daaronder vallen AMD’s verdere opmerkingen over hun aanstormende generatie graphics, maar ook het een en ander om in acht te nemen over het ‘groene kamp’ de komende tijd.

AMD’s antwoord op Nvidia’s Raytracing en AI-supersampling is onderweg

Waar AMD tijdens

Watch on YouTube

vooral op pure prestaties toespitste, ontweek de fabrikant nauwkeurig een antwoord op de digitale trucjes van de concurrent. Nvidia maakt sinds twee generaties videokaarten meters met hardware-gedreven lichteffecten en supersampling met lerende algoritmes, waar AMD vooralsnog geen kaas van gegeten heeft.

Dat lijkt deze generatie dan toch te moeten veranderen. Naast het feit dat de AMD Radeon RX 6000-kaarten deze ronde beschikken over zogenaamde ray accelerator-kernen, wil het binnenkort meer uit de doeken doen over de bijbehorende (softwarematige) technologieën. Die belofte voor open-source AI-supersampling en raytracing stond al langer, maar AMD hield de lippen de afgelopen week stijf.

Vorige week leek AMD die veelgevraagde features vooral over te laten aan de samenwerking met DirectX 12 Ultimate en hun eigen FidelityFX-technologie — beiden niet écht vergelijkbaar met wat Nvidia doet. Achteraf doorvragen bleek echter wonderen te doen. Op Twitter beloofde AMD’s eigen Chief Gaming Architect Frank Azor later dat een directe respons op Nvidia’s eigen RTX-raytracing en DLSS 2.0 binnenkort zal volgen:

Sinds de onthulling van nieuwe AMD-videokaarten zijn er al her en der wat raytracing-benchmarks gelekt en veelvoudig met andere videokaarten vergeleken. Neem het met een korrel zout, maar de ray accelerators van Radeon leggen het voor nu nog vaak af tegen GeForce’ daarop toegespitste Tensor- en RT-kernen. Gemiddeld zou een GeForce RTX 3080 circa 33% meer frames klokken dan de Radeon RX 6800 XT in raytracing-tests.

Qua rauwe prestaties lijkt AMD er dus bijzonder sterk voor te staan, maar het heeft nog een inhaalslag te doen als het aankomt op raytracing en foefjes als DLSS 2.0. Volgens Azor horen we daar in de komende weken meer over.

©GMRimport

Intel blijft marktaandeel inleveren op AMD

Inhaalslagen zijn AMD niet onbekend, waarvan akte met de razend populaire Ryzen-processoren. Sinds de introductie van hun 7nm Zen-architectuur won AMD aardig wat zieltjes met betaalbare CPU-prestaties, een zet doe nu terug te zien is in marktonderzoek. Volgens Mercury Research (opgepikt via Tom’s Hardware) vormen AMD-processoren sinds Q3 2020 ruim 22.4% van de bestaande x86-systemen — het hoogste wat AMD sinds 2007 scoorde.

Die comeback is niet alleen terug te zien in bijvoorbeeld desktops, maar over het complete marktaanbod. Zowel kwartaal-op-kwartaal als jaar-op-jaar groeit het aandeel van AMD-processoren op alle soorten systemen, alsmede bij klanten in het algemeen.

©GMRimport

Op notebooks gaan de Ryzens harder dan ooit, met een voortdurende groei op de laatste twaalf kwartalen. Momenteel zou ruim 20.2% van de x86-laptops in omloop op AMD-processoren draaien, een regelrechte recordhoogte voor de processorfabrikant.

Voor ingewijden is het geen wonder dat AMD de afgelopen jaren flink in aandeel wint. Sinds de lancering van de Ryzen-lijn (en bijbehorende Threadripper- en EPYC-variaties) slaat AMD al deuken in het monopolie van Intel. De marktleider speelt hoog in qua prijs, terwijl AMD met het Ryzen-merk garant staat voor minstens dezelfde performance, zij het dan vaak tegen lagere prijspunten.

Recentelijk onthulde AMD alweer een derde generatie Zen-processoren: de Ryzen 5000-serie, welke morgen staat te lanceren. Ook die reeks CPU’s lijkt Intels meest recente aanbod af te troeven met 7nm-prestaties en lichtere prijzen, waarop Intel op zijn vroegst pas in Q1 2021 kan reageren met hun nieuwe reeks Rocket Lake-processoren.

Nvidia zou ook RTX 3060 Ti ‘uitgesteld’ hebben

De kaart is nog niet eens officieel aangekondigd, maar zou inmiddels al (intern) 'uitgesteld' moeten zijn. Volgens het Chinese Expreview heeft Nvidia de lancering van hun GeForce RTX 3060 Ti verplaatst naar 2 december, waar het nieuwe instapmodel voor een Ampere-videokaart volgens andere geruchten al op aanstaande 17 of 18 november had moeten lanceren.

Of dat waar is, moet maar blijken, maar met de huidige stand van zaken is preventief uitstel geen gekke aanname. De lanceringen van eerdere Ampere-kaarten liepen al faliekant mis, terwijl ook Nvidia’s vorige GeForce RTX 3070 noodgedwongen naar achter werd gedrukt.

©GMRimport

Mocht er waarheid schuilen in niet alleen dit gerucht, maar ook voorgaand geroezemoes, dan zou de RTX 3060 Ti vooral ingestoken moeten worden als een ‘lichtere RTX 3070’. De grootte van de daadwerkelijke GPU, het 8GB GDDR6-geheugen en bijbehorende bandbreedte zijn identiek, maar de processor van de RTX 3060 Ti is ietwat teruggeschaald. De Ampere-instapper zou binnen moeten komen op 16.2 TFLOPS aan rekenkracht, waar bijvoorbeeld de RTX 3070 een goede 20.3 TFLOPS trekt.

Met die mindere hoeveelheid rekenkernen, lager stroomverbruik en uiteraard ook mildere richtprijs, zou dit Nvidia’s preventieve antwoord op AMD’s (evenals nog aan te kondigen) lager geprijsde Navi-kaarten moeten zijn. Verwacht wordt dat de RTX 3060 Ti sowieso minder dan 399 dollar bedraagt, voor nu verreweg het lichtste prijsje voor ‘next-gen’ grafische prestaties.

Asus en EKWB slaan handen ineen voor watergekoelde Ampere-kaarten

Gamers die luchtkoeling liever in het verleden laten, konden al langer uitwijken naar merken als EKWB, welke hoogwaardige waterkoelelementen voor pc-componenten aflevert. Hardware-fabrikant Asus zag daarin een waardige samenwerking, die volgens geruchten al langer in the works was. Deze week was het zover en onthulden Asus en EKWB nu samen drie GeForce RTX 30-kaarten die geleverd worden met alvast gemonteerde waterkoelblokken.

De prijspunten en beoogde lanceringsdata blijven nog uit, maar Asus belooft binnenkort een eigen RTX 3090, RTX 3080 en RTX 3070 te leveren met acryl-waterkoelelementen van EK, in plaats van traditionele luchtventilatoren. Een visuele vooruitblik op bijvoorbeeld het ‘GeForce RTX 3090 EK Series’-model werd daarbij al vrijgegeven:

©GMRimport

In werkelijkheid lijkt het product niet gigantisch veel te verschillen met andere RTX 3090-kaarten van Asus waarop zelf een EK-koelelement wordt geplaatst, maar de samenwerking komt consumenten mogelijk wel tegemoet. Het handmatig vervangen van een koelsysteem kost tijd en moeite, sluit garantie uit en kán kaartbreuk veroorzaken. Nu Asus en EKWB de handen ineenslaan, kan dat soort ongemak alvast omzeild worden.

De kaart is voorzien van een RVS-plaat om buiging tegen te gaan, terwijl het koelmetaal vernikkeld is om corrosie tegen te gaan. Daarnaast beschikken de kaarten in deze opstelling over Aura Sync van Asus en zelfs een single slot-vorm, welke meteen stukken compacter is dan de reguliere twee- of zelfs drie-slots form factor.

Mocht je over willen op waterkoeling voor een nieuwe Radeon RX 6000-videokaart (en/of een Ryzen 5000-processor), dan biedt EK daarvoor ook vervangende koelelementen. Vooralsnog is er geen sprake van een samenwerking met fabrikanten om ook die markt te voorzien van dit soort pre-builds.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei
Gamer.nl
Nieuws

Open bèta van Splitgate 2 begint op 22 mei

Gratis speelbaar op consoles en pc

Op 22 mei gaat de gratis open bèta van Splitgate 2 van start op pc en consoles.

Dat heeft 1047 Games aangekondigd. Eerder werd er al een gesloten alfatest gehouden, maar de bèta komt voor iedereen beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series-consoles, PlayStation 4, Xbox One, Steam en Epic Games Store. Daarbij bevat het spel cross-play op alle systemen.

De open bèta bevat meer dan vijftien multiplayermaps – waaronder twee nieuwe Onslaught-maps voor 24 spelers, genaamd Drought en Fracture – meer dan 25 wapens en meer dan tien modi, waaronder de terugkeer van de geprezen modus Takedown.

De eerste Splitgate verscheen in 2019 en draaide om het gebruik van portalen tijdens de multiplayergevechten. De game werd voor een deel ontwikkeld als een schoolproject en werd uiteindelijk meer dan 22 miljoen keer gedownload op pc en consoles.

Het vervolg draait geheel op Unreal Engine 5. In Splitgate 2 doen spelers mee aan de zogeheten Sol Splitgate League in de toekomst, wat zich uit in vier-tegen-vier-gevechten met een eerstepersoonsaanzicht en zoals gezegd het gebruik van portalen om de vijand te slim af te zijn. Spelers kunnen deze portalen met een geweer creëren.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game
Gamer.nl
Nieuws

Flappy Bird is teruggekeerd als Android-game

Verkrijgbaar via de Epic Games Store

De mobiele hitgame Flappy Bird is meer dan tien jaar nadat hij offline ging teruggekeerd.

Flappy Bird kwam in mei 2013 uit, maar werd in 2014 'ontdekt' en immens populair - meer dan honderd miljoen mensen speelden de gratis game op smartphones. In de hoogtijdagen van de game verdiende de maker van de game, Dong Nguyen, naar eigen zeggen 50.000 dollar per dag aan in-game advertenties.

In februari 2014, toen de game nog immens populair was, haalde Nguyen de game van zowel de App Store als Google Play Store. Hij voelde zich naar eigen zeggen schuldig over het verslavende karakter van de game. Smartphones die de game nog geïnstalleerd hadden staan werden als gevolg voor hoge bedragen doorverkocht.

Nu is Flappy Bird dus teruggekeerd. Het gaat om een Android-game die op de mobiele Epic Games Store verkrijgbaar is. Vorig jaar bleek al dat de nieuwe versie van de game uitgebracht zou worden door de Flappy Bird Foundation. Omdat dit bedrijf geleid wordt door Michael Roberts, die ook het hoofd is van cryptobedrijf 1208 Productions, was er bij gamers de vrees dat dit een belangrijk element in de nieuwe versie van Flappy Bird zou worden, maar dit blijkt vooralsnog niet het geval. Overigens zijn er ook plannen om de game uiteindelijk terug naar iOS te brengen.

In de game moeten spelers door op het scherm te tikken een vogel in de lucht zien te houden terwijl hij allerlei groene buizen passeert die uit de klassieke Super Mario Bros.-games lijken te komen. De kunst is dit zo lang mogelijk vol te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!