Langzame muis op Windows: zo los je dat op
Gamer.nl
Nieuws

Langzame muis op Windows: zo los je dat op

Soms merk je dat je muis op Windows niet meer zo snel reageert als eerst. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de oplossingen die je kunt uitproberen bij een langzame muis.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Computertotaal.

Problemen met de muis op Windows is soms heel gemakkelijk op te lossen. Het kan zijn dat het aan de hardware ligt. Sluit de muis, draadloos of met draad, eens aan op een andere computer en check of die daar wel op werkt. Is dat het geval, dan is er wellicht iets mis met de usb-poort op de eerste computer. Werkt die nog steeds niet? Dan is de muis defect (of de draadloze ontvanger is aan vervanging toe). Maar voordat je contact opneemt met een klantenservice of een nieuwe muis kopen gaat, kun je proberen het probleem op te lossen via de software.

Muis op Windows werkt niet meer goed

Zo kan het geen kwaad om de instellingen van de muis nog even na te lopen. Open de instellingen van Windows en vul in het zoekveld ‘muis’ in. Selecteer de optie Muisinstellingen. Check of de cursorsnelheid niet te laag ingesteld staat. Staat die helemaal naar links, dan is die daarom traag. Verschuif hem iets meer naar rechts om te kijken of je een snelheid tegenkomt die bevalt. 

Overigens, veel muizen hebben tegenwoordig een speciale knop die de snelheid van de aanwijzer aanpast. Vaak in de buurt van het scrolwiel. Het kan zijn dat je die per ongeluk hebt aangeraakt, waardoor de instelling is aangepast. Klik er een paar keer op en beweeg de muiscursor om te checken of dat van invloed is op de snelheid ervan.

©GMRimport

We kunnen nog een stapje verdergaan door de eigenschappen van de muis erbij te pakken. Je komt daar heel snel door de Windows-toets + R in te drukken en in het venster Uitvoeren main.cpl in te vullen. Druk op Enter en ga vervolgens naar Opties voor de aanwijzer. Check of niet stiekem het aanwijsspoor ingeschakeld staat. Is dat wel het geval, haal dat vinkje dan weg. Druk nu op Toepassen en vervolgens op de OK-knop om de wijzigingen door te voeren.

Verder kan het helpen om enkele visuele effecten uit te schakelen van Windows, zeker op Windows 11. Ga hiervoor naar de Instellingen en klik Toegankelijkheid aan. In zowel Windows 10 als 11 is het mogelijk enkele visuele effecten uit te schakelen, zoals animaties en transparantie. Schakel één van de twee, of misschien wel allebei, uit om te kijken of je muis weer normaal reageert.

Updates en drivers

Bovendien doe je er goed aan om te kijken of er updates zijn. Check via Windows Update of er iets beschikbaar is voor je besturingssysteem. Daarnaast kun je via het programma van je grafische kaart, waarmee je eveneens updates binnenhaalt, checken of je drivers updates nodig hebben.

Tot slot kun je de Windows Verkenner een keer opnieuw opstarten; dat kan in sommige gevallen helpen. Druk met je rechtermuisknop op Start en selecteer Taakbeheer. Zoek Windows Verkenner op en selecteer die met de rechtermuisknop. Kies hier de optie Opnieuw opstarten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Voormalige PlayStation-topman begrijpt prijsstijgingen voor games
Gamer.nl
Nieuws

Voormalige PlayStation-topman begrijpt prijsstijgingen voor games

Mogelijke oplossingen zijn remakes, liveservicegames, kleinere teams en het gebruik van AI

Voormalige PlayStation-topman Shuhei Yoshida heeft zijn begrip uitgesproken voor de stijgende prijzen van computerspellen.

Toen de Nintendo Switch 2 uit de doeken werd gedaan, bleek dat de fysieke versie van Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten en 90 euro in Europa gaat kosten. Ook Xbox kondigde onlangs aan dat sommige first-party-games later dit jaar 80 dollar - en dus mogelijk 90 euro - gaan kosten. Hoewel nog niet bevestigd, vermoeden veel fans dat Grand Theft Auto 6 wanneer de game volgend jaar uitkomt ook een verkoopprijs krijgt die hoger ligt dan gebruikelijk.

Yoshida werd door PlayStation Inside gevraagd naar zijn mening over de prijsstijging van games. "Ik denk dat het vroeg of laat toch wel had gebeurd. Misschien niet met Nintendo als koploper, maar uiteindelijk had de prijsstijging toch wel plaatsgevonden. We leven in tijden van groot contrast, waarbij inflatie echt bestaat en significant is. Mensen verwachten tegelijkertijd games die ambitieuzer dan ooit zijn, en daardoor duur zijn om te ontwikkelen."

Wat Yoshida betreft ligt de kern van het probleem in productiekosten, al denkt hij dat de toenemende populariteit van remakes en remasters wel een oplossing is voor de industrie om verschillende soorten games voor verschillende prijzen aan te blijven bieden. Ook abonnementen en liveservicegames kunnen deels de kosten van de ontwikkeling van AAA-games dekken.

"Hoe dan ook moet er een balans gevonden worden tussen productiekosten en gameprijzen. Grand Theft Auto 6 gaat een interessante kwestie worden, maar kijk bijvoorbeeld eens naar Clair Obscur: Expedition 33. Die game ziet er visueel fenomenaal uit, ook al bestaat het ontwikkelteam maar uit zo'n dertig mensen. Dit is een van de toekomstige oplossingen. Je kunt geweldige games maken met kleinere teams en budgetten, zonder dat je in hoeft te leveren op de kwaliteit."

Een andere manier om kosten binnen de perken te houden is het gebruik van kunstmatige intelligentie tijdens gameontwikkeling. Yoshida waarschuwt daarbij wel dat AI als gereedschap ingezet moet worden, en niet als een soort oplossing voor alles. "AI wordt een erg belangrijke gereedschap als ontwikkelaars leren hoe ze de positieve aspecten ervan kunnen inzetten. Dit zien we vandaag de dag al. Het kan een simpele voortzetting worden van wat we altijd al hebben gezien binnen gameontwikkeling, want AI wordt al ingezet sinds games bestaan. Ontwikkelaars moeten deze nieuwe, generatieve gereedschappen de meester zien te maken. Het is een kwestie van tijd, zolang we menselijke artiesten in het hart van het project behouden."

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Grand Theft Auto 6 had invloed op Death Stranding 2-releasedatum
Gamer.nl
Nieuws

Grand Theft Auto 6 had invloed op Death Stranding 2-releasedatum

Kojima's nieuwe game komt op 26 juni uit

De releasedatum van Death Stranding 2: On the Beach is deels beïnvloed door Grand Theft Auto 6.

Dat heeft Death Stranding-ontwikkelaar Hideo Kojima aangegeven (vertaald door onze PU-columnist Genki). Daarbij is het duidelijk dat de quote van Kojima afkomstig is van voordat we vorige week te horen kregen dat Grand Theft Auto 6 niet meer aankomend najaar, maar op 26 mei 2026 verschijnt.

"Mocht GTA (6) in november uitkomen, dan maakt iedereen daar ruimte voor. In een vergelijkbare situatie zouden alle films ruimte maken wanneer aangekondigd werd dat een nieuwe Mission Impossible-film in mei uitkomt." Kojima liet daarbij weten dat hij eigenlijk graag Death Stranding 2 in september uit had willen geven. Vermoedelijk bedoelt hij hiermee dat er voor een release op 26 juni is gekozen, deels om een eventuele GTA 6-release in het najaar te ontlopen.

Death Stranding 2: On the Beach komt naar PlayStation 5. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game. De eerste Death Stranding verscheen in 2019 op PlayStation 4 en kwam later ook uit op PlayStation 5, pc, Xbox en iOS. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!