Verkoop fysieke games sinds 2021 meer dan gehalveerd in de VS
PU.nl
Nieuws

Verkoop fysieke games sinds 2021 meer dan gehalveerd in de VS

De verkoop van fysieke games is zelfs met 85 procent gedaald ten opzichte van 2008

Het hoeveelheid geld dat Amerikaanse consumenten aan fysieke videogames uitgeven is sinds 2021 meer dan gehalveerd.

Dat blijkt uit data van marktonderzoeksbedrijf Circana. Op Bluesky deelde directeur Mat Piscatella een grafiek waaruit dit blijkt. De verkoop van fysieke games is in de Verenigde Staten zelfs met 85 procent gedaald ten opzichte van 2008, wat gezien wordt als het jaar dat het meeste geld werd uitgegeven aan fysieke games.

De flinke afname de afgelopen vier jaar is volgens Piscaetella deels te wijten aan de coronapandemie die er voor zorgde dat het voor veel mensen makkelijker was om digitaal games aan te schaffen. Ook het feit dat het populairste platform om fysieke games voor te kopen - de Nintendo Switch - aan het einde van zijn levenscyclus is, draagt bij aan de daling.

In de loop van dit jaar verschijnt de opvolger van de Switch en het is dan ook mogelijk dat fysieke gameverkoop daardoor een kleine boost krijgt, maar ondanks dat is er een duidelijke trend zichtbaar: de verkoop van fysieke games wordt steeds minder populair, terwijl de populariteit van de verkoop van digitale games blijft toenemen.

Dat is ook te zien aan cijfers afkomstig uit Europa. Het afgelopen jaar was 68 procent van alle uitgaven gerelateerd aan games digitaal, ten opzichte van 60 procent daarvoor. Het verschilt daarbij ook per platform. Zo wordt in Europa 64 procent van PS5-games digitaal verkocht, ten opzichte van 75 procent op Xbox. Op de Switch wordt maar 22 procent van de games digitaal aangeschaft.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: PlayStation zendt in juni mogelijk toch wel State of Play uit
PU.nl
Nieuws

Gerucht: PlayStation zendt in juni mogelijk toch wel State of Play uit

Geeft Sony ons een nog fijnere Gamezomer?

Sony PlayStation zou aankomende maand mogelijk toch wel een nieuwe State of Play uitzenden.

Gisteren viel nog te lezen dat Sony mogelijk pas in september weer een presentatie met aankomende PlayStation-games in het verschiet heeft. Dit claimden diverse betrouwbare insiders.

Giant Bomb-journalist Jeff Grubb heeft nu in een aflevering van Game Mess Mornings gemeld dat er inderdaad geen plannen zijn voor een livestream in mei. "Dat komt omdat er iets gaat gebeuren in juni. Wordt het een Showcase? Dat denk ik niet."

In plaats daarvan zou Sony volgende maand een State of Play uitzenden. Grubb waarschuwt wel dat hij dit nog niet zeker weet. Hij baseert het gerucht op het feit dat het erg lastig is om informatie rondom PlayStation in juni te verkrijgen. "Dat doet mij vermoeden dat ze iets verbergen."

Hoe dan ook is op moment van schrijven nog geen aankomende PlayStation Showcase of State of Play bevestigd. De vorige State of Play werd afgelopen februari gehouden, al verscheen er onlangs nog wel een speciale editie die geheel om Borderlands 4 draaide. Wel zijn er enkele releasedatum van grote first-party-releases op PlayStation bekend. Zo komt Death Stranding 2: On the Beach op 26 juni uit en staat Ghost of Yotei op 2 oktober gepland.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
FTC laat het hoger beroep tegen de Activision Blizzard-overname vallen
PU.nl
Nieuws

FTC laat het hoger beroep tegen de Activision Blizzard-overname vallen

De overname werd twee jaar geleden al goedgekeurd in een rechtszaak

Twee jaar nadat Microsofts overname van Activision Blizzard in een rechtszaak werd goedgekeurd, heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zijn aanklacht tegen Microsoft laten vallen.

De Federal Trade Commission wilde de overname van Call of Duty-uitgever Activision Blizzard door Microsoft blokkeren via een rechtszaak. Rechter Jacqueline Scott Corley besloot in 2023 echter dat de overname door mocht gaan. In andere landen en regio kreeg Microsoft toestemming van waakhonden, waardoor het bedrijf achter Call of Duty uiteindelijk onderdeel van Microsoft werd.

In de loop van 2023 kondigde de FTC aan het hier niet bij te laten en in hoger beroep te gaan. Begin deze maand bleek echter al dat het verzoek tot hoger beroep werd afgewezen. Nu is duidelijk dat de FTC de zaak in zijn totaliteit laat vallen. "De Commission heeft bepaald dat het de publieke belangen beter kan bedienen door de bestuursrechtelijke geschillen van deze zaak te laten vallen", aldus de waakhond.

Microsofts directeur Brad Smith: "Deze beslissing is een winst voor gamers over heel het land en een logische keuze van Washington, D.C. We zijn de FTC dankbaar voor deze aankondiging."

De overname van Activision Blizzard door Microsoft heeft laatstgenoemde bedrijf in ieder geval geen windeieren gelegd. Uit fiscale cijfers blijkt dat de omzet die de Xbox-tak van het bedrijf genereerd aanzienlijk is gegroeid is ten opzichte van voorheen, en dat komt voor een groot deel door de content van Activision Blizzard. Microsoft heeft zich daarbij aan zijn woord gehouden om Call of Duty op meerdere systemen beschikbaar te blijven stellen. Sterker nog: het bedrijf heeft diverse games die voorheen exclusief op Xbox beschikbaar waren ook naar andere platforms gebracht.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!