Vier voorbeelden van waarom Ratchet & Clank: Rift Apart écht next-gen is 
Gamer.nl
Nieuws

Vier voorbeelden van waarom Ratchet & Clank: Rift Apart écht next-gen is 

Na bijna acht jaar wachten op een nieuw deel is Ratchet & Clank: Rift Apart eindelijk beschikbaar voor de PlayStation 5. Exclusief, dus helaas vissen PlayStation 4-bezitters naast het net. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel lees je vier redenen waarom Rift Apart een échte next-gen ervaring biedt. 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Sony. Lees hier wat dit betekent. 

Pixar-waardige graphics 

Het valt eigenlijk niet te ontkennen: grafisch is Rift Apart een mijlpaal. In ieder geval als het gaat een kleurrijke geanimeerde stijl, legt Ratchet & Clank: Rift Apart de lat hoger. De vele vergelijkingen met Pixar-films zijn daarom niet onterecht. 

Watch on YouTube

Dat zie je terug in allerlei facetten, zoals de personages. De modellen van de Lombaxen Ratchet en Rivet zijn dusdanig gedetailleerd dat de haartjes op hun vacht duidelijk telbaar zijn. Daarnaast maakt Insomniac goed gebruik van ray-tracing, de geavanceerde lichttechniek die lichtinval op realistische manieren simuleert en weerkaatst. De reflecties zijn bijvoorbeeld zichtbaar in plassen water, het lichaam van de robotvriend Clank en zelfs de ogen van personages. Dat in combinatie met de vele rondvliegende deeltjes maakt de vuurgevechten een indrukwekkend gebeuren.

Door de kracht van de PlayStation 5 zijn de werelden verder een stuk groter dan in voorgaande Ratchet & Clank-games. Vanzelfsprekend valt er dus ook een stuk meer te verkennen op de verschillende planeten, waarbij de PlayStation 5 talloze ruimteschepen en npc’s in beeld brengt – nog een reden waarom de game niet mogelijk zou zijn op de PlayStation 4. Al met al is Rift Apart grafisch gewoon heel geavanceerd.De Rifts en Shards  

Watch on YouTube

De Rifts en Shards  

Met downgrades zou bovenstaande nog kunnen worden geïmplementeerd op de vorige generatie consoles, maar dat geldt niet voor wellicht de belangrijkste feature van Rift Apart: de rifts. Deze portalen naar andere dimensies en locaties zijn simpelweg onmogelijk toe te passen op de oudere generatie consoles, omdat die geen gebruikmaken van een SSD. Sony’s eigen model in de PlayStation 5, dat snelheden van 5,5 GB/s behaalt, laadt bij het betreden van een rift in recordtempo nieuwe werelden in.

Er zijn drie soorten rifts te vinden in de game:

Kleine rifts: die kom je vooral tegen tijdens kleinschalige gevechten en functioneren veelal als afsnijwegen in de wereld. Met deze kleine rifts kun je bijvoorbeeld vijanden te slim afzijn tijdens gevechten of snel wegvluchten voor gevaar. Een leuk detail is dat je niet Ratchet of Rivet naar deze rifts trekt, maar dat je de wereld juist naar hen trekt. 

Watch on YouTube

De tweede soort rift is een stuk spectaculairder. Het is namelijk zo dat wanneer je een van deze portalen binnenstapt, je daadwerkelijk in een andere dimensie belandt. Sterker nog, de game laadt de andere dimensie alvast in, zodat je die al kunt zien voordat je erin stapt. Hoe dat technisch precies werkt is nog onduidelijk, laat het duidelijk zijn dat dit enkel mogelijk is dankzij de ingebouwde SSD van de PlayStation 5. 

Watch on YouTube

Dan zijn er nog de grote rifts. Die transporteren de spelers daadwerkelijk naar een compleet nieuwe wereld en situatie. In tegenstelling tot de andere rifts, weet de speler bij deze variant niet van tevoren waar hij of zij terechtkomt. Deze achtbaanritten maak je zo nu en dan mee, en gaan nooit vervelen. 

Watch on YouTube

Naast bovengenoemde rifts, zijn er ook speciale shards te vinden in sommige wereld. Die geven spelers de mogelijkheid om van dimensie te veranderen. Dat betekent dat je dezelfde omgeving op twee verschillende manieren kunt verkennen, bijvoorbeeld een planeet die in de ene dimensie nog niet aan stukken is geblazen, en de ander wel. Ook dat gebeurt - zoals hieronder te zien is - zonder laadtijden. Je geeft simpelweg een mep tegen de shard en alles om je heen verandert in een ogenblik. 

Laadtijden  

In het verlengde van de rifts en shards zijn ook de laadtijden in Ratchet & Clank: Rift. Of juist het ontbreken daaraan. Enkel bij de grote rifts zijn er slechts korte onderbrekingen van de gameplay, maar die zijn nooit langer dan een minuut. Er is in ieder geval geen sprake van laadschermen.

Tijdens het wisselen tussen Ratchet en Rivet zijn er overigens ook korte onderbrekingen, maar dan in de vorm van tussenfilmpjes. In deze korte video’s zien we de personages afreizen naar de andere dimensie. Hoewel dit technisch gezien ook laadschermen zijn, weet de game ze dusdanig goed te verstoppen dat ze eigenlijk niet merkbaar zijn. 

Watch on YouTube

Voor ieder wat wils 

Na het installeren van de day one-patch, is Ratchet & Clank: Rift Apart in drie verschillende modi speelbaar. Om te beginnen is er de Fidelity Mode. Deze modus biedt een dynamische 4K-resolutie, 30 fps en ray-tracing-effecten. Daarbij zie je bijvoorbeeld heel goed hoe de nieuwe belichtingstechniek een doodnormale vloer omtovert tot een glimmende spiegel.

De Performance RT-modus maakt de gameplay van Rift Apart nog vloeiender door de framerate te verdubbelen naar 60 fps, inclusief ray-tracing-effecten. De resolutie is in die modus wel wat lager dan 4K, maar goede upscaling-technieken compenseren dat behoorlijk. Wij raden deze modus dan ook aan, al valt er ook wat te zeggen voor de overige modi.  

Watch on YouTube

Tot slot hebben we namelijk nog de Performance-modus. In die modus verruilt de game ray-tracing-effecten voor een hogere resolutie op een framerate van 60 fps. Geef je dus minder om ray-tracing, maar wil je wel een iets scherper beeld? Dan is de Performance Mode een goede keuze.

Dat waren vier tips voor waarom Ratchet & Clank: Rift Apart enkel mogelijk zijn op de PlayStation 5. Zoek je nog een PlayStation 5? Gebruik dan onze PS5-voorraadchecker

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt
Gamer.nl
Nieuws

South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt

De game verscheen afgelopen april voor Xbox Series, pc en Game Pass

Meer dan een miljoen mensen hebben de op 8 april uitgekomen Xbox Series- en pc-game South of Midnight gespeeld.

Dat blijkt uit een artikel van Game Rant, waar men met Guillaume Provost, studiohoofd van ontwikkelaar Compulsion Games, heeft gepraat. Provost gaf daarbij aan dat de game inmiddels door meer dan een miljoen mensen is gespeeld.

South of Midnight is een third-person actiegame die zich afspeelt in een moerasachtige wereld met monsterachtige wezens. De graphics vallen daarbij meteen op door de unieke manier waarop het geheel stop-motion-animatie nabootst.

In South of Midnight wordt hoofdpersonage Hazel naar een gotische wereld getransporteerd waarin realiteit en fantasie met elkaar verweven zijn en eeuwenoude wezens uit folklore tevoorschijn komen. Het spel is zoals gezegd ontwikkeld door Compulsion Games, dat We Happy Few ontwikkelde en inmiddels onderdeel uitmaakt van Xbox Games Studios.

South of Midnight is verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc. De game staat ook op Xbox Game Pass. Het spreekt voor zich dat Game Pass-spelers worden meegerekend met de totale spelersaantallen van de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland
Gamer.nl
Nieuws

Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland

Waaronder een aantal remakes en multiplayergames

Ubisoft zou plannen hebben voor negen Assassin's Creed-games de komende jaren.

Insider Gaming plaatste een artikel waarin het enkele details gaf over deze negen games - waarvan sommigen al zijn bevestigd en anderen al geruime tijd het onderwerp van geruchten zijn. Het gaat om twee grootschalige rpg's in de stijl van Shadows en Valhalla, drie remakes, één 'kleinere' ervaring, twee multiplayergames en één mobiel spel. Deze games moeten volgens de planning de komende zes jaar verschijnen.

De eerstvolgende Assassin's Creed-game die uit zou komen, zou Assassin's Creed Jade zijn, de al onthulde mobiele game die zich in China afspeelt. Dit zou worden opgevolgd door een game met de codenaam Invictus, een multiplayergame die geïnspireerd is door Fall Guys en zestien spelers per potje het tegen elkaar laten opnemen. Er zouden al plannen zijn om de game zo'n vijf jaar te ondersteunen met updates en nieuwe content.

Rond dezelfde tijd als Invictus zou een Assassin's Creed-spel met de codenaam Obsidian uitkomen. Dit zou de remake van Assassin's Creed 4: Black Flag betreffen waar al geruime tijd geruchten over gaan. Ergens nadat de contentplanning voor Assassin's Creed Shadows ten einde komt (ongeveer twee jaar na release van de game) zou vervolgens 'Hexe' op de planning staan, een iets kleinere ervaring met - volgens eerdere geruchten - een focus op bovennatuurlijke krachten. De game zou ongeveer een jaar aan dlc-ondersteuning krijgen.

Ongeveer een jaar na Hexe zou een game met de codenaam Scarlet op de planning staan. Dit zou de volgende grote rpg in de reeks betreffen. Volgens Insider Gaming is de productie van dit spel inmiddels begonnen en zou het qua setting India, de Middenlandse Zee en de Azteken aanhouden. Dit zou gevolgd worden door Stardust, de volgende remake van een Assassin's Creed-game. Het is niet bekend waar de remake op gebaseerd is.

De laatste drie Assassin's Creed-games die op de planning staan, zijn Emerald, de derde rpg en de derde remake. Over de laatste twee titels is nog niets bekend, maar Emerald zou wederom een multiplayergame zijn met een vijfjarenplan.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!