Rainbow Six Siege: Operation Crystal Guard speelt op safe
Gamer.nl
Nieuws

Rainbow Six Siege: Operation Crystal Guard speelt op safe

Nu het huidige Operation North Star tegen het eind aan loopt, is het de hoogste tijd voor Ubisoft om de nieuwe plannen en veranderingen te laten zien voor het komende Rainbow Six Siege-seizoen. Het derde seizoen van alweer het zesde jaar staat vooral in het teken van kleine veranderingen – niet alleen op het gebied van operators, maar ook qua verschillende strijdvelden.

Waar in bijna ieder voorgaand seizoen één map volledig op de schop ging, geeft Ubisoft dit seizoen liefst drie verschillende levels zogenoemde map buffs. Daarnaast verwelkomt Team Rainbow hun nieuwste aanwinst: Osa. We gingen alvast aan de slag met de nieuwe operator en andere content dat onderdeel uitmaakt van Operation Crystal Guard.

©GMRimport

Veelzijdige krachtpatser

De Kroatische Osa is een echte krachtpatser. Haar arsenaal wordt aangevuld met Thermite’s 556XI en Jackal’s PDW9, afgerond met het PMM-pistool. Dat komt neer op flink wat vuurkracht voor een gloednieuwe operator.

Osa beschikt over het zogenoemde Talon-8 schild, een kogelvrij schild dat op (bijna) alle denkbare plekken kan worden geplaatst. Denk aan deuropeningen, de boven- en onderkant van ramen of geheel losstaand in een open ruimte. De veelzijdigheid van Osa’s schild biedt al meer variatie en strategische mogelijkheden dan de twee meest recent toegevoegde operators, Thunderbird en Flores.

Osa is daarmee een soortement Mira aan de aanvallende zijde, maar dan een flink stuk overtuigender. Het Talon-8-schild valt namelijk op eenzelfde manier kapot te maken als Mira’s Black Mirror en valt eveneens te versplinteren door je mes er tegenaan te drukken. Het grootste verschil? Osa kan haar schild simpelweg oppakken, verplaatsen en weer neerzetten.

Je kunt het schild ook nog eens actief voor je houden — een truc waar zelfs de originele schildsoldaat Blitz nog wat van kan leren. Osa's veelzijdigheid maakt haar een uniek gevaar, zelfs voor de doorgewinterde speler. Ze zou dan ook best eens één van de meest gespeelde operators kunnen worden zodra Operation Crystal Guard verschijnt.

©GMRimport

Drie voor de prijs van één

Naast de introductie van de nieuwe operator Osa, past Operation Crystal Guard de maps Bank, Clubhouse en Coastline aan. Per map is gekeken naar de grootste knelpunten, waarbij veranderingen zijn geïmplementeerd die stuk voor stuk hard nodig waren.

Zo heeft Ubisoft bij Bank en Clubhouse meer rotatiemogelijkheden toegevoegd, is op Coastline het raam bij de zogenoemde VIP Lounge aangepast naar een vernielbare muur en zijn op zowel Bank als Coastline allerlei kogelwerende spijlen verwijderd.

De buffs klinken vooral als kleine, onopvallende aanpassingen, maar in een game waar één verdwaalde kogel al genoeg is om spelers op de zijlijn te zetten, maken ze een groot verschil.

Watch on YouTube

Waar zit het addertje?

Naast de drie geüpdatete maps zijn er ook enkele operators aangepast. Zo is Twitch, na jaren van geknutsel met haar Shock Drone, weer geheel terug bij af. Alle buffs en nerfs die haar kit sinds lancering geteisterd hebben zijn daarmee volstrekt nutteloos gebleken.

Voor de leek: Twitch kan met haar drone vijandelijke gadgets verwoesten. Al zit er ditmaal alsnog een addertje onder het gras: de drone is alleen inzetbaar gedurende de aanvalsfase. Dat klinkt als een weloverwogen verandering, maar de vraag is vooral hoelang die aanhoudt. In het verleden is gebleken dat Ubisoft nog wel eens moeite heeft met bepaalde kits met rust te laten.

Daarnaast is Fuze dit seizoen ook weer wat sterker geworden. Zijn Cluster Charge is vanaf nu ook op versterkte muren te gebruiken. Voor IQ rukt eenzelfde soort buff uit. Na de introductie van het zogenoemde Ping 2.0-systeem een paar seizoenen geleden, beschikt haar elektronicadetector vanaf dit seizoen ook over hetzelfde communicatiesysteem. Aan de hand van kleine icoontjes ziet IQ nu sneller wat ze zoal scant. Het is een logische aanpassing waarmee deze operators de komende seizoenen weer op topniveau kunnen meedraaien.

De grootste nerf van Operation Crystal Guard is te vinden bij de defensieve operator Mute. De radius van zijn stoorzender is, in plaats van cilindrisch, nu geheel bolvormig geworden. Hierdoor is de stoorzender vanaf nu alleen nog maar in staat om ongeveer de halve muur te kunnen vrijstellen van vijandige explosieven en andere destructie.

Mute zit dan wel steevast aan de defensieve zijde, toch begon hij te lijken op de aanvallende operator Thatcher — één van de meest gehate en verbannen operators in een ranked potje, aangezien hij vrijwel alle elektrische gadgets kan uitschakelen. Om te voorkomen dat Mute niet eenzelfde lot staat te wachten, is het zeer begrijpelijk dat Ubisoft zijn mogelijkheden ietwat heeft teruggeschroefd.

©GMRimport

Kleine verandering, grote verschillen

Alsof een barrage aan aanpassingen aan de operators nog niet genoeg was, heeft Ubisoft ook nog eens besloten om een paar kleine facetten van de gameplay om te gooien. Elite-kostuums kunnen nu apart van elkaar worden gedragen, waardoor spelers wederom net weer wat beter kunnen verdwijnen in hun omgeving.

Dat is handig voor sommige spelers, maar misschien wat oneerlijk voor anderen. Zo zijn bijvoorbeeld de camera’s van Valkyrie beter te verbergen wanneer ze haar Elite-pak aantrekt, welke alleen met R6-credits te koop zijn — de digitale valuta die alleen met echt geld is te kopen. Het is een vleugje pay-to-win die door deze verandering nog verder wordt bevorderd.

Om datzelfde spelvoordeel weer in te perken hebben de vijandelijke operators nu een subtiele, witte omranding gekregen, welke ook te deactiveren is. Dat laatste voelt echter bijzonder onlogisch, gezien spelers daarbij zélf zouden kiezen voor een achterstand op de gemiddelde tegenstander in competitieve potjes.

Ook heeft Ubisoft het flitseffect ietwat omgegooid. Je visie wordt bij een ontploffende flashbang volledig ontnomen, of je er nou van wegkijkt of niet. De sleutel zit hem in de tijdspanne waarin je verblind wordt, welke nu door een programma wordt berekend. Zo heeft de situatie — zowel qua de omgeving als het op tijd wegkijken — allemaal invloed op hoe lang je naar een kakelwit scherm mag kijken.

Niet iedereen zal even enthousiast reageren op die laatste verandering. Geheel verblind worden laat nul ruimte over om de flits te overkomen met je persoonlijke vaardigheid — een factor die Siege altijd hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast lijken dit soort aanpassingen de terugkomst van de zogenaamde ‘Utility Meta’ in te lijven — voor veel Siege-veteranen is dat een traumatisch tijdperk gebleken, waar ze liever niet over willen praten. Een shooter die volledig draait om alles behalve kunde met vuurwapens, is niet hoe Siege ooit groot is geworden.

Watch on YouTube

Hetzelfde oude liedje

Ruimschoots verblind en in elkaar gebutst door Osa’s schild kunnen we concluderen dat Operation Crystal Guard als een stabiel seizoen aanvoelt. Er is weinig sprake van vernieuwingen die het spel breken, maar de nodige aanpassingen zijn ook niet onnodig gebleken. Wel voelt de update iets te ‘gemakkelijk’ aan. Ubisoft borduurt alsmaar voort op een welbekend kookboek, met recepten die nu langzamerhand wel erg flauw beginnen te proeven.

Zo dateert de laatste, daadwerkelijke nieuwe map, Outback, alweer van twee jaar terug. Kleinere aanpassingen zijn weliswaar een prachtmogelijkheid om bestaande levels te herontdekken, maar nieuwe en innoverende strategieën komen daar niet snel uit voort.

Osa valt daar ook onder. Hoewel het Talon 8-schild uiterst flexibel in te zetten is en nieuwe strategische mogelijkheden met zich meebrengt, is het lood om oud ijzer. Operators als Blitz, Montagne, Clash en Blackbeard beschikken bijvoorbeeld ook al over een kogelwerend schild. Het is niet nieuw, alleen in een ietwat ander jasje gestoken. Osa is dan ook verre van revolutionair op de spelformule.

Het gebrek aan échte vernieuwingen via nieuwe maps, wapens en gamemodi is dan ook voelbaar. De spelersaantallen hollen al enkele maanden terug en een paar rondjes in Operation Crystal Guard overtuigen nog niet bepaald van een wedergeboorte voor de vervallen spelersgemeenschap.

Operation Crystal Guard is vanaf vandaag beschikbaar voor alle Rainbow Six Siege-spelers.

Geschreven door Sander Klijn

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt
Gamer.nl
Nieuws

South of Midnight heeft meer dan een miljoen spelers bereikt

De game verscheen afgelopen april voor Xbox Series, pc en Game Pass

Meer dan een miljoen mensen hebben de op 8 april uitgekomen Xbox Series- en pc-game South of Midnight gespeeld.

Dat blijkt uit een artikel van Game Rant, waar men met Guillaume Provost, studiohoofd van ontwikkelaar Compulsion Games, heeft gepraat. Provost gaf daarbij aan dat de game inmiddels door meer dan een miljoen mensen is gespeeld.

South of Midnight is een third-person actiegame die zich afspeelt in een moerasachtige wereld met monsterachtige wezens. De graphics vallen daarbij meteen op door de unieke manier waarop het geheel stop-motion-animatie nabootst.

In South of Midnight wordt hoofdpersonage Hazel naar een gotische wereld getransporteerd waarin realiteit en fantasie met elkaar verweven zijn en eeuwenoude wezens uit folklore tevoorschijn komen. Het spel is zoals gezegd ontwikkeld door Compulsion Games, dat We Happy Few ontwikkelde en inmiddels onderdeel uitmaakt van Xbox Games Studios.

South of Midnight is verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc. De game staat ook op Xbox Game Pass. Het spreekt voor zich dat Game Pass-spelers worden meegerekend met de totale spelersaantallen van de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland
Gamer.nl
Nieuws

Gerucht: Ubisoft heeft negen Assassin's Creed-games gepland

Waaronder een aantal remakes en multiplayergames

Ubisoft zou plannen hebben voor negen Assassin's Creed-games de komende jaren.

Insider Gaming plaatste een artikel waarin het enkele details gaf over deze negen games - waarvan sommigen al zijn bevestigd en anderen al geruime tijd het onderwerp van geruchten zijn. Het gaat om twee grootschalige rpg's in de stijl van Shadows en Valhalla, drie remakes, één 'kleinere' ervaring, twee multiplayergames en één mobiel spel. Deze games moeten volgens de planning de komende zes jaar verschijnen.

De eerstvolgende Assassin's Creed-game die uit zou komen, zou Assassin's Creed Jade zijn, de al onthulde mobiele game die zich in China afspeelt. Dit zou worden opgevolgd door een game met de codenaam Invictus, een multiplayergame die geïnspireerd is door Fall Guys en zestien spelers per potje het tegen elkaar laten opnemen. Er zouden al plannen zijn om de game zo'n vijf jaar te ondersteunen met updates en nieuwe content.

Rond dezelfde tijd als Invictus zou een Assassin's Creed-spel met de codenaam Obsidian uitkomen. Dit zou de remake van Assassin's Creed 4: Black Flag betreffen waar al geruime tijd geruchten over gaan. Ergens nadat de contentplanning voor Assassin's Creed Shadows ten einde komt (ongeveer twee jaar na release van de game) zou vervolgens 'Hexe' op de planning staan, een iets kleinere ervaring met - volgens eerdere geruchten - een focus op bovennatuurlijke krachten. De game zou ongeveer een jaar aan dlc-ondersteuning krijgen.

Ongeveer een jaar na Hexe zou een game met de codenaam Scarlet op de planning staan. Dit zou de volgende grote rpg in de reeks betreffen. Volgens Insider Gaming is de productie van dit spel inmiddels begonnen en zou het qua setting India, de Middenlandse Zee en de Azteken aanhouden. Dit zou gevolgd worden door Stardust, de volgende remake van een Assassin's Creed-game. Het is niet bekend waar de remake op gebaseerd is.

De laatste drie Assassin's Creed-games die op de planning staan, zijn Emerald, de derde rpg en de derde remake. Over de laatste twee titels is nog niets bekend, maar Emerald zou wederom een multiplayergame zijn met een vijfjarenplan.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!