Windjammers 2 is nostalgische perfectie
PU.nl
Reviews

Windjammers 2 is nostalgische perfectie

Nostalgische gamers met heimwee naar de arcadehallen beleven magische tijden. Allerlei reeksen uit de jaren 80 en 90 keren plotseling terug, zoals Streets of Rage en de Turtles. Het Franse bedrijf Dotemu is gespecialiseerd in het liefdevol terugbrengen van oude klassiekers en weet met Windjammers 2 weer precies die nostalgie te vangen.

Een kleine geschiedenisles: de oorspronkelijke Windjammers kwam in 1994 uit voor de Neo-Geo-arcadekasten. De opvallende game combineerde moves uit fighters met het klassieke idee van Pong of air hockey. Spelers gooiden als bezetenen een frisbee naar elkaar om te proberen dat plastic schijfje in het doel te manoeuvreren. Met allerlei spinnende moves en extra kracht werd het steeds moeilijker om de frisbee te vangen, vooral als je het tegen een ervaren speler opnam.

©GMRimport

Bijna dertig jaar later komt er nu dus een vervolg uit op deze cultklassieker. Het is niet altijd makkelijk om een Neo-Geo-game in deze tijd terug te brengen, omdat het spektakel en de verbluffende graphics onderdeel waren van de aantrekkingskracht van de arcadekasten. Dat komt nu niet meer zo spectaculair over, omdat gamers inmiddels wel wat gewend zijn. 

Maar Dotemu weet het vervolg een treffende eigen stijl mee te geven, zonder het gevoel van het origineel te verliezen. Er kan een stukje magie verloren gaan als je van de expressieve sprites met weinig pixels overstapt naar een moderne versie, maar met vloeiende animaties en karakteristieke personages blijft die magie in Windjammers 2 intact.

Krijg je een punt tegen, dan is dat nooit botte pech, maar altijd een leermoment waar je de volgende keer beter op kunt letten.

-

Chaos en tactiek

Ook de actie blijkt net zo verslavend als in de jaren 90. Een rustig potje frisbeeën ontaardt al gauw in geweldige chaos, zeker als je op de bank tegen een vriend of vriendin speelt. Rustig overgooien is er niet bij: de frisbees vliegen met effect om je oren en de powermoves razen in volle glorie over het net. 

In die chaos is wel een belangrijke laag tactiek te vinden, waar geoefende spelers hun voordeel mee kunnen doen. Windjammers was altijd al een competitieve game waar je uren in kon steken om steeds beter te worden en dit tweede deel doet daar nog een schepje bovenop. 

Windjammers is namelijk niet hersenloos rammen - al is dat ook leuk - maar een soort razendsnel schaakspel op een frisbeebaan. Elke move heeft een perfecte counter, die je altijd kunt uitvoeren als je snel genoeg kunt schakelen. Krijg je een punt tegen, dan is dat nooit botte pech, maar altijd een leermoment waar je de volgende keer beter op kunt letten.

©GMRimport

Counteren

Met goede timing tik je een aankomende frisbee recht omhoog de lucht in, zodat je tijd hebt om op te laden en een powermove los te laten. Door te sliden ben je snel genoeg om een frisbee met effect te vangen, en iemand die constant zijn doellijn verdedigt lok je uit de tent met een snelle dropshot. Nieuw is de mogelijkheid om te springen en een hoge frisbee uit de lucht te plukken, om die vervolgens snoeihard op de grond te rammen. Met deze glasheldere meta ben je als speler nooit het slachtoffer van iemand die een valse tactiek uitbuit, maar verlaat je elk verloren potje met meer kennis en ervaring.

Ook nieuw is een meter die langzaam volloopt met elke frisbee die je gooit. Met een volle meter kun je in één klap een krachtige move uit de mouw schudden, zoals een frisbee die in een vuurbal verandert of die telkens verdwijnt en ergens anders tevoorschijn komt. Meestal gaat het om een move die de frisbee op onvoorspelbare manieren laat bewegen, maar ook dit zijn geen gegarandeerde punten. Met de juiste timing valt ook een powermove te counteren. Daarbij kun je je volle meter inzetten om een frisbee hoog de lucht in te tikken, zodat je de tijd hebt om hem weer te vangen.

Watch on YouTube

Karig

Windjammers 2 biedt qua gameplay precies wat een vervolg na zo’n lange tijd moet bieden. Het weet de hoogtepunten uit het origineel te behouden en voegt kleine ideeën toe die nog meer tactiek mogelijk maken. Buiten de gameplay om zijn de toevoegingen helaas een stuk kariger. De nieuwe arena’s en personages zijn prima, maar er zijn net te weinig speltypen en mogelijkheden om het competitief interessant te houden. 

De drie speltypen Arcade, Versus en Online zijn in principe alle drie hetzelfde, maar dan bedoeld voor andere doeleinden. In Arcade speel je in je eentje vijf matches tegen de computer. Weet je die te winnen, dan heb je het fictieve toernooi gewonnen en word je beloond met een afsluitend filmpje. Deze poging om een soort verhaal toe te voegen is echter zo karig, dat ze het net zo goed weg hadden kunnen laten. 

In Versus speel je eenmalige potjes tegen de computer of een vriend, wat de meeste mensen zullen gebruiken voor hun dosis frisbeechaos. Dat werkt prima, maar een mogelijkheid om snel een rematch te doen had niet misstaan. Nu moet je je telkens door het menu worstelen om een nieuwe wedstrijd op te starten. 

De online modus heeft het meeste vlees op de botten, met een heus rankingsysteem. Je speelt tegen willekeurige tegenstanders van gelijke ranking, en bij winst krijg je er een aantal punten bij om hopelijk een hogere klassering te bereiken. Veel meer dan dat is het ook niet, dus het is de vraag of op zo’n wankel fundament een gezonde competitieve scene kan ontstaan.

©GMRimport

Uitleg

Wat vooral mist, is een goede uitleg of oefenarena waarin je je vaardigheden bij kunt slijpen. Windjammers vereist veel meer tactiek dan op het eerste oog zichtbaar is, maar dat wordt in de game nergens duidelijk uitgelegd. Ook het gebrek aan een Spectator-modus is een groot gemis. Nieuwe spelers zouden veel kunnen leren door mee te kijken bij de pro’s, en ook de competitieve vlam zou zo verder aangewakkerd kunnen worden. 

Voor oude rotten en nostalgische gamers is Windjammers 2 al die jaren later een perfect vervolg. De game had meer kunnen doen om ook nieuwe spelers een warmer welkom te bieden en wat meer content had niet misstaan, maar die minpunten verdwijnen als sneeuw voor de zon als je met zweet op je voorhoofd zit te frisbeeën. De game komt in potjes tegen je vrienden volledig tot zijn recht, met een heerlijke laag tactiek onder de ogenschijnlijke chaos op het scherm.

 Windjammers 2 is nu verkrijgbaar op pc, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. De game is gerecenseerd op een Xbox Series X.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend
Conclusie

Windjammers 2 weet te scoren met een geweldige combinatie tussen nostalgie, chaos en tactiek. De frisse frisbee-actie uit de jaren 90 blijft ook in de moderne tijd overeind. Helaas laat de hoeveelheid content te wensen over en hadden nieuwe spelers beter verwelkomd moeten worden.

Plus- en minpunten
  • Geweldig chaotische en strategische actie, perfecte retrostijl
  • Karig qua hoeveelheid content en uitleg

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen
PU.nl
Nieuws

Borderlands 4-maker: 'Echte fans' willen 90 euro betalen

De prijs wordt spoedig onthuld

Gearbox-CEO Randy Pitchford heeft gemeld dat "echte fans wel een manier vinden" om Borderlands 4 te kopen, ook als de game 90 euro gaat kosten.

Games worden duurder - zo gaat Mario Kart World 80 dollar in de Verenigde Staten (en dus 90 euro in Europa) kosten en heeft ook Microsoft al aangekondigd de prijzen van sommige Xbox-games later dit jaar te verhogen.

Op social media verzocht iemand Pitchford eerder deze maand om Borderlands 4 niet een prijs van 80 dollar - oftewel 90 euro - mee te geven. Pitchford reageerde daarop met de melding dat hij niet degene is die deze beslissing maakt.

Vervolgens meldde hij het volgende: "Als je een echte fan bent, vind je een manier om de game te kopen. Mijn plaatselijke gamewinkel verkocht in 1991 Starflight voor de Sega Mega Drive voor 80 dollar toen ik net uit de middelbare school kwam en voor een minimumloon in een ijssalon werkte, en mij lukte het ook om de game te kopen."

De opmerking van Pitchford kreeg deze week een tweede leven en werd door sommige fans bekritiseerd. Pitchford reageerde op die kritiek door naar een video-interview te linken, waarin hij meldde dat hij niet weet hoeveel de game gaat kosten. "Dat is de waarheid." Vervolgens vertelde hij dat het belangrijk is dat games de juiste prijs krijgen om de toenemende kosten in gameontwikkeling op te vangen.

De CEO stelde dat Gearbox er zeker van wil zijn dat Borderlands 4 genoeg waar voor je geld gaat bieden. "Wat de prijs ook wordt, we zijn entertainers. Ja, we willen meer middelen om grotere en betere games te maken. Borderlands 4 is niet voor niets zo geweldig. Het komt omdat jullie Borderlands 3 hebben gekocht, en we hier budget voor hadden. We konden daardoor het budget voor de ontwikkeling meer dan verdubbelen."

Fans hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten tot ze de prijs van de game te horen krijgen. "We gaan binnenkort de prijs vernemen, en het is mogelijk de nieuwe prijs waar Nintendo en Microsoft ook voor gaan. Maar het kan ook zo zijn dat we de oude prijs aanhouden. De uitgever beslist." De Borderlands-games worden uitgegeven door 2K Games, dat weer onderdeel uitmaakt van Grand Theft Auto-uitgever Take-Two Interactive.

Pitchford sloot af met een grapje. "Als de game goedkoper wordt, verkopen we misschien wel de minimap die jullie willen zien, maar die we pas later ontwikkelen. Hoe graag willen jullie die? Tien dollars? Ik weet het niet. Ik maak maar een grapje. Of toch niet?"

In Borderlands 4 keren de cel-shaded graphics van de voorgaande delen terug. Ook moet het aanbod aan loot uitgebreider dan ooit worden. De game wordt wederom alleen en in co-op voor vier spelers speelbaar, en zal weer een hoop vuurgevechten, wereldverkenning en een "eclectische cast met oude en nieuwe onvergetelijke personages" bevatten.

Onlangs werd aangekondigd dat de game iets eerder dan verwacht naar PlayStation 5, Xbox Series-consoles en pc komt - namelijk op 12 september. Een Nintendo Switch 2-release staat op moment van schrijven nog gepland voor in de loop van dit jaar. Hier vind je alles dat we weten over Borderlands 4.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017
PU.nl
Nieuws

De ontwikkeling van Mario Kart World begon in 2017

De game werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de eerste Switch

De ontwikkeling van Mario Kart World is in 2017 van start gegaan - toen nog voor de eerste Switch-console.

Dat blijkt uit een nieuw Ask the Developer-interview dat Nintendo heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat de ontwikkeling van Mario Kart World ergens eind 2017 begon, toen de ontwikkeling van Arms werd afgerond. De game begon als Switch-spel, maar in 2020 werd besloten dat het een Switch 2-game ging worden. Dit omdat toen gewerkt werd aan de Booster Course Pass voor Mario Kart 8 Deluxe.

Daarbij moesten de ontwikkelaars ook concessies doen als de game op de eerste Switch was uitgekomen: "Het was moeilijk voor ons om alles in de game te stoppen wat we voor ogen hadden. We overwogen om de graphics minder gedetailleerd te maken, de resolutie omlaag te schalen en zelfs om de framerate naar 30 fps te verlagen."

Verder wordt in het interview gemeld dat de soundtrack ditmaal gebruikmaakt van meer echte instrumenten, en dat er meer dan tweehonderd verschillende nummers in de game zitten - allemaal compleet nieuwe nummers. Ook wordt gemeld dat een complete dagcyclus in de game ongeveer 24 minuten beslaat. Verder blijkt dat er in de game in totaal honderd circuits zitten als alle verschillende paden tussen tracks worden meegerekend. In de open spelwereld kunnen allerlei stickers worden gevonden die naar gelieve op de karts kunnen worden geplakt.

Mario Kart World komt op 5 juni exclusief naar Nintendo Switch 2 en gaat 79,99 digitaal en 89,99 euro fysiek kosten, al is er ook een Switch 2-bundel beschikbaar waarbij een digitale code van de game geleverd wordt. Hoewel de game zoals gebruikelijk circuits bevat, zijn die allemaal in een open spelwereld geplaatst die spelers naar gelieve kunnen verkennen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!