Life is Strange Remastered Collection maakt meer kapot dan je lief is
Gamer.nl
Reviews

Life is Strange Remastered Collection maakt meer kapot dan je lief is

Een remaster kan een prachtig iets zijn. Een geslaagde opfrisbeurt brengt een wat oudere game naar de huidige tijd, zodat gamers ervan kunnen genieten zonder te worden afgeleid door verouderde graphics. Life is Strange Remastered is niet een van die geslaagde opfrisbeurten.

Het komt sowieso niet vaak voor dat de remaster van een game verschijnt op dezelfde console als waar hij oorspronkelijk op uitkwam. Oké, de eerste Life is Strange kwam tegelijk uit op zowel PS3 en Xbox 360 als PS4 en Xbox One, waardoor de release van deze remaster wat vreemd voelt. Meestal wordt een remaster gebruikt om de extra krachten van een nieuwe consolegeneratie in te kunnen schakelen, maar daar is hier dus niet echt sprake van. Zeker omdat een current gen-patch met 60 frames per seconde nog op zich laat wachten.

©GMRimport

Toch is het geen slechte kandidaat voor een nieuw likje verf. Life is Strange was bij release al niet bijzonder mooi en het voelde een beetje alsof de engine op elk moment uit elkaar kon vallen. De grote verdienste van die game was juist dat het ondanks de wat karige graphics zo’n enorm aangrijpend verhaal wist te vertellen. 

Dat het remasteren van dit pareltje niet helemaal wilde vlotten, werd voor het eerst vorig jaar duidelijk. De collectie had eigenlijk rond de release van True Colors uit moeten komen en zat inbegrepen bij de duurste editie van die nieuwste telg in de serie, maar werd uitgesteld naar 2022. Nu blijkt dat de remaster eigenlijk nog wel wat extra ontwikkelingstijd nodig heeft.

Hella-veel bugs

De game zit namelijk vol met grote bugs. Het zijn ook geen verborgen bugs waar je alleen in sommige situaties tegenaan loopt, maar foutjes die direct in het oog springen. Zo is er iets vreemds aan de hand met de randen van het scherm. Ongeveer de helft van de tijd is er een rode, blauwe of groene knipperende lijn te zien aan de rand van de tv, alsof je oled-scherm kapot is gegaan. Dat is enorm afleidend en onverklaarbaar.

De vreemdste boosdoener is toch wel de Engelse ondertiteling. Vanaf aflevering 2 is niet de gesproken tekst onderin beeld te zien, maar de bestandsnaam van de geluidsopname. Van een tekst als Shower_VoiceOver02_Max_020 worden wij niet veel wijzer. 

Ook de kleine bugs vliegen je om de oren. We hebben hoofdpersoon Max een paar keer flitsend en hobbelend in haar stoel zien zitten, en ook tijdens het lopen trilde ze een keer op en neer alsof ze een drilboor in haar handen had. Tijdens een gesprek in een café liep de serveerster plotseling door het scherm en keek ze recht in de camera, wat een heel eng schrikmoment opleverde.

Pixelbrij

Het zijn zaken die binnenkort ongetwijfeld met een patch worden verholpen, maar niet alle problemen van deze remaster zullen zo makkelijk weg te patchen zijn. Er worden een aantal vreemde keuzes gemaakt in deze game. Sommige voorwerpen en omgevingen zijn prachtig opgefleurd en zien er een stuk beter uit, terwijl andere zaken onaangetast zijn gebleven. Die lelijke assets springen er daardoor alleen maar harder uit. 

Aan het begin van de game maakt Max bijvoorbeeld een foto van een vlinder op een emmer. In de vooraankondiging werd al gemeld dat deze emmer een flinke poetsbeurt heeft gehad. En terecht! Het is werkelijk een prachtige emmer geworden. Maar dertig seconden later drukt Max op een brandalarm, dat plotseling één grote pixel op de muur is die ook nog eens niet beweegt als hij wordt ingedrukt.

©GMRimport

Geen selfie waard

Ook de verbeteringen aan de gezichtsanimaties zijn van wisselende kwaliteit. Hoofdpersonen Max en Chloe hebben duidelijk veel aandacht gekregen van de ontwikkelaars, met duidelijk mooiere gezichten die hun emoties beter overbrengen. Andere personages zijn op de een of andere manier juist lelijker geworden, wat ons toch niet de bedoeling lijkt. 

Erger nog is dat subtiele uitdrukkingen op gezichten soms plotseling verdwenen lijken te zijn. Zo geeft klasgenoot Victoria Max een vuile blik nadat zij een vraag van de leraar beantwoordt. In het origineel is de haat in haar ogen te zien, maar in de remaster kijkt ze redelijk neutraal. Het is alsof personages een dikke laag make-up hebben gekregen, waardoor ze wel mooier zijn, maar je door al die plamuur heen hun gezichtsuitdrukkingen mist. 

Op sommige punten is deze remaster zeker beter, maar elk pluspunt heeft ook weer een minpunt. De belichting is veel mooier en natuurlijker, maar sommige scènes zijn daardoor nu veel te donker of juist compleet overbelicht. Als je een beetje te dicht bij een raam staat, verandert een gesprek zomaar in een soort witte waas. Het is in ieder geval nog ver verwijderd van de pracht en praal van Life is Strange: True Colors.

©GMRimport

Bestaansrecht

Het is vreemd en een grote gemiste kans. Life is Strange blijft namelijk overeind staan als een geweldig verhaal over tijdreizen, de invloed van je keuzes, volwassen worden, het vinden van liefde en de kracht van vriendschap. De intrigerende opzet van een jonge vrouw die de tijd terug kan draaien en dit gebruikt om haar schooltijd te overleven en een mysterie rond een verdwenen meisje op te lossen, blijft ongelooflijk boeiend. Vooral als het in de tweede helft écht op gang komt en de bovennatuurlijke twists je keihard in je maag stompen.

Misschien vind je een 4 wel te laag voor zo’n goed spel, en het doet deze recensent eerlijk gezegd ook pijn om hem uit te delen (zeker omdat dezelfde recensent deze game in 2015 een 8,5 gaf) . Maar als iemand nu zou vragen of hij het origineel moet spelen of deze remaster, dan is het antwoord niet zonder twijfel te geven. Daarmee verliest deze release totaal zijn bestaansrecht, want dat is de enige reden om een remaster te spelen: een betere versie van een oudere game. Niet een versie die op sommige punten beter en op andere punten juist slechter is. 

Misschien is de Remastered Collection beter aan te raden als alle bugs zijn verholpen en de beloofde 60 fps-patch voor de huidige generatie er is. Maar zelfs zonder bugs is het de vraag of je met de onevenwichtige kwaliteit en verlies van bepaalde gezichtsuitdrukkingen kunt leven. Wat ons betreft is het origineel nog altijd goed speelbaar, en waarschijnlijk een stuk goedkoper. 

Life is Strange Remastered Collection is op een PlayStation 5 gerecenseerd. De game is nu beschikbaar voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X en pc. De Nintendo Switch-versie is uitgesteld naar later dit jaar.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Conclusie

Met vreemde en in het oog springende bugs verspeelt Life is Strange Remastered Collection al snel de goede naam van de serie. Maar ook zonder bugs zijn er vreemde keuzes gemaakt die deze fantastische game net een stukje slechter maken.

Plus- en minpunten
  • Vaak mooier, nog steeds een uitstekend en meeslepend verhaal
  • Veel bugs, niet overal even mooi, verbeteringen verpesten soms het origineel

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum
Gamer.nl
Nieuws

Hollow Knight Silksong in september speelbaar in Australisch museum

Maar waar blijft de releasedatum?

Terwijl de releasedatum van Hollow Knight Silksong nog altijd niet bekend is, werd wel bevestigd dat de game vanaf 18 september speelbaar is in ACMI, het nationale museum van schermcultuur te Australië.

De game wordt speelbaar in het in Melbourne gelegen museum als onderdeel van een voorstelling genaamd Game Worlds, waarin de spelwerelden van games centraal staan (via IGN). Naast dat de game speelbaar is op de expositie zijn er ook displays te zien over het ontwerp en artistieke richting van het spel.

Fans vragen zich vooral af wat deze aankondiging kan betekenen voor de release van Silksong, maar vooralsnog is daar niets bekend over. De game werd jaren geleden aangekondigd - in eerste instantie als downloadbare content voor Hollow Knight, en daarna als vervolg - maar is sindsdien meermaals uitgesteld. Tijdens de Switch 2 Direct vorige maand werd gemeld dat de game nog altijd dit jaar moet uitkomen.

In Silksong besturen spelers niet de Knight, maar Hornet, een NPC uit de eerste game. Hornet kan hoger springen en daar is het leveldesign dan ook omheen gebouwd. Het spel komt naar pc, Nintendo Switch en Switch 2, PlayStation- en Xbox-consoles.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald
Gamer.nl
Nieuws

Eerste zeven Leisure Suit Larry-games worden uit de Steam-verkoop gehaald

Mogelijk gerelateerd aan de onzekere toekomst van Codemasters

De eerste zeven games in de Leisure Suit Larry-games zullen binnenkort niet meer te koop zijn via Steam.

Dat werd middels een statement door uitgever Assemble Entertainment bevestigd. De Leisure Suit Larry-games waren vooral aan het einde van vorig millennium populair vanwege de vele seksueel getinte grappen. Het gaat om de zes door Sierra On-Line gemaakte delen en het door High Voltage Software ontwikkelde Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Dit zijn de zeven spellen die uit de verkoop verdwijnen:

  • Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

  • Leisure Suit Larry Goes Looking for Love (in Several Wrong Places)

  • Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals

  • Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work

  • Leisure Suit Larry 6 – Shape Up Or Slip Out

  • Leisure Suit Larry: Love for Sail

  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Uncut and Uncensored

Mensen die de games al hebben gekocht kunnen ze blijven downloaden en spelen. Daarnaast zullen de twee meest recente games uit de reeks - Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry en Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice - te koop blijven staan.

Een reden werd niet gegeven, maar volgens Phil Salvador van Video Game History Foundation heeft het mogelijk te maken met het feit dat de Leisure Suit Larry-IP eigendom is van Codemasters en gelicenseerd werd aan Assemble Games. Tegenwoordig is Codemasters echter onderdeel van Electronic Arts. Deze week werd tevens aangekondigd dat Codemasters stopt met de ontwikkeling van rallygames en is het X-account van Codemasters verwijderd - mogelijk verkeert de ontwikkelaar dus in zwaar weer binnen EA.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!