Review: Frostpunk 2 dwingt je tot ijskoude keuzes
PU.nl
Reviews

Review: Frostpunk 2 dwingt je tot ijskoude keuzes

Een frisse stedenbouwer met grand strategy-ambities

De wereld is bevroren. Een nieuwe ijstijd heeft de mensheid zo goed als uitgeroeid. De laatste overlevenden proberen warmte en bescherming te zoeken, en het is aan jou om dat te realiseren. Wat volgt is een stedenbouwsimulator waarin overleven het allerbelangrijkst is. De eerste Frostpunk was al een leuk huwelijk tussen survival en stedenbouw, en dit vervolg vergroot de schaal en diept de spelwereld uit.

In de filosofie bestaat een gedachte-experiment dat het trolleyprobleem wordt genoemd. Er ligt een stuk rails met een splitsing naar twee sporen. Een tram dendert over de rails richting de wissel. Eén persoon bepaalt of de tram over spoor A of spoor B verder gaat. Het probleem? Op spoor A ligt één persoon vastgebonden en op spoor B liggen er twee. Over welk spoor laat je de tram rijden? Oké, dat was misschien makkelijk. Maar nu ligt op spoor A een baby en op spoor B jouw moeder. Wat doe je? De ethische keuzes worden in dit experiment steeds moeilijker. Waarom dit verhaal? Omdat Frostpunk 2 één groot trolleyprobleem is, waarbij de gevolgen van je acties steeds onherroepelijk vreselijk zijn voor een deel van de bewoners van je stad.

Tijdsdruk

Het doel van het spel is om een stad op te bouwen in een bevroren hel om zoveel mogelijk mensen bescherming te bieden en hen te laten overleven. Hiervoor moet je noodzakelijke grondstoffen vinden, zoals olie en bouwmaterialen. Ook moet je voedsel produceren en woonruimte plaatsen. In tegenstelling tot stedenbouwers zoals Cities: Skylines of Sim City is dit geen ontspannen creatieve bezigheid. Er is namelijk altijd een ramp op komst, zoals een zware periode van kou waarin je niet kan bouwen en geen voedsel meer kan produceren. Dit geeft je constante tijdsdruk om bepaalde doelen te halen.

Hierbij heb je als beheerder van de stad verregaande bevoegdheden die ervoor zorgen dat je heel drastische beslissingen kunt nemen. In de eerste fases van het spel lijkt dat nog mee te vallen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat de voedselproductie sneller moet, en dat je daarom je arbeiders dubbele diensten laat draaien. Het gevolg is wel dat je werknemers eerder ziek worden en doodgaan. Maar als je dat niet doet, heb je misschien niet genoeg voedsel in voorraad voor de komende white out (zware vorst), waardoor je bevolking van honger omkomt.

Watch on YouTube

Kind in de kolenmijn

Dit soort beslissingen worden steeds dramatischer. Bejaarden die opeens aanbieden zelfmoord te plegen om de kolonie niet te belasten - doe je dat om de jongeren te redden? Er is een optie om kinderen de kolenmijnen in te sturen om de productie op te schroeven, met het risico dat ze in een instorting omkomen. Doe je dat om de warmtegenerator op gang te houden?

Nog wat verder in het spel krijg je te maken met de verschillende politieke facties die zich binnen de stad vormen. Dan moet je opeens rekening houden met hun specifieke wensen om jouw eigen beslissingen uit te kunnen voeren. Dat betekent kiezen welke factie je probeert te paaien met beslissingen die je misschien zelf vreselijk vindt, maar die je toch neemt om dat extra beetje productie uit de werknemers te persen.

Frostpunk 2 laat je via dit concept constant proberen het beste te maken van een rampzalige situatie. De game vuurt daarbij ook nog eens constant allerlei kleinere ethische en praktische problemen op je af waar je helemaal niet op hebt gerekend. Wat dat betreft doet het wel een beetje denken aan de grand strategy-games zoals Stellaris en Europa Universalis, waarbij willekeurige gebeurtenissen als pop-ups verschijnen die weer andere keuzes forceren.

Breekpunten

Hoewel dit alles een enorm sfeervolle game oplevert met constante spanning over het maken van keuzes en een race tegen de klok, zijn er ook wat zaken die de ervaring wat omlaag halen. Zo kun je niet zomaar gebouwen neerzetten waar je dat wil. Voor je iets kan bouwen moet je de grond voorbereiden met frost-breaking. Je moet dus mensen en materiaal aan het werk zetten om de grond bouwrijp te maken alvorens je nieuwe huizen kan plaatsen. Maar ook als je grondstoffen wil bemachtigen, moet je de route naar die grondstoffen frost-breaken.

Dit kost voornamelijk tijd en het betekent dat je heel vaak alleen maar kan wachten tot de frost-break-ploegen klaar zijn met hun werkzaamheden vóór je weer verder kan. Dit haalt echt de vaart eruit en voelt een beetje als overbodig werk. Het helpt ook niet dat je het resultaat van het frost-breaken niet kan zien op de overzichtskaart. Als je nou tijdens het proces bijvoorbeeld wegen zou aanleggen, zou het nog visueel interessant kunnen zijn. Maar nu lijkt de game vooral te zeggen: “O, je wil wat bouwen? Pech, eerst wachten en naar het scherm staren!”

Een ander probleem zit hem in dat idee van een constant ‘trolleyprobleem’: elke keuze die je maakt heeft nagenoeg altijd wel vreselijke gevolgen voor iemand. Omdat het spel je constant duidelijk maakt dat de hele bevolking op het spel staat, is het best makkelijk om snel gevoelloos te worden voor al dat door jou veroorzaakte leed. Want als je eerst al tientallen keren een pop-up kreeg van wéér zoveel mensen die zijn doodgevroren, is de beslissing om wat kinderen een kolenmijn in te sturen om de warmtegenerator op gang te houden een stuk minder ethisch ingewikkeld.

Het zou wellicht helpen als je wat meer contact had met de bewoners. Het grootste deel van de game kijk je naar de landkaart. Alleen als je inzoomt op gebouwen zie je mensen rondlopen. Hierdoor blijft de bevolking nogal abstract.

Dat betekent overigens niet dat het niet spannend is. Het opbouwen en in leven houden van de bevolking is regelmatig een zenuwslopende bezigheid, waarbij de schaal steeds groter wordt. Dat komt ook omdat de spelwereld best enorm is en je de invloed van je stad tot ver buiten je stadsgrenzen uitbreidt. Ook hier voelt Frostpunk 2 meer als een grand strategy-game van Paradox dan als Cities: Skyline.

Frostpunk 2 is nu verkrijgbaar op pc. Op een later moment komt de game ook naar PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Uitstekend
Conclusie

Frostpunk 2 is een enorm sfeervolle en diepe strategiegame. Keuzes zijn betekenisvol en door de constante tijdsdruk voelt het echt alsof alles elk moment vreselijk fout kan gaan. Soms is het spel daardoor wat zwaar op de hand. Het had misschien wat humor kunnen gebruiken als contrast voor alle ijzige ellende. Het risico van te veel gesimuleerde leed, is dat de zwaarste beslissingen je daardoor soms koud laten op een persoonlijk niveau. Want het doel blijkt bijna altijd de middelen te heiligen. Dit maakt van Frostpunk 2 een van die unieke spellen waarin je nooit echt de ‘good guy’ kan zijn, maar alleen ‘minder slecht’. En dat levert een waardevolle en goed gemaakte ervaring op.

Plus- en minpunten
  • Diepe betekenisvolle keuzes
  • Zeer spannend
  • Mooi vormgegeven
  • Grootschaliger dan het origineel
  • Frost-breaking voelt zinloos
  • Zeer complex
  • Nauwelijks een verhaal

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fortnite weer op iOS speelbaar, staat ook op Amerikaanse App Store
PU.nl
Nieuws

Fortnite weer op iOS speelbaar, staat ook op Amerikaanse App Store

Het touwtrekken tussen Epic Games en Apple gaat door

Fortnite is weer speelbaar op iOS - in Europa via de Epic Games Store en AltStore, en in de Verenigde Staten zelfs via de officiële App Store.

Dat liet Epic Games via social media weten. Twee weken geleden werd besloten dat Apple in de Verenigde Staten geen commissie meer mag rekenen op aankopen die buiten de App Store worden gemaakt. Daarop gaf Epic Games aan zo snel mogelijk Fortnite terug in de Amerikaanse App Store te laten verschijnen. De game stond daar al vijf jaar niet meer op.

De afgelopen weken probeerde Epic de populaire battle royale-game terug te krijgen op de App Store, maar Apple weigerde het spel ondanks de uitspraak van de rechter toe te laten. Afgelopen week werd de aanvraag afgekeurd en werd het spel zelfs in Europa niet meer op iOS aangeboden via plekken als Epic Games Store.

Nu is de game dus teruggekeerd - in Europa op de gebruikelijke plekken zoals de Epic Games Store, en in de Verenigde Staten voor het eerst in vijf jaar op de App Store. Deze versie bevat externe betaalopties en Epic Games probeert spelers dan ook te motiveren aankopen via Epic te doen in plaats van via Apple's eigen betaalsysteem.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Witcher 3-jubileumstream bevat Geralt-stemacteur
PU.nl
Nieuws

The Witcher 3-jubileumstream bevat Geralt-stemacteur

Wind's howling

Gisteren werd er een speciale livestream uitgezonden om het tienjarige jubileum van The Witcher 3: Wild Hunt te vieren. Daarin kwam onder andere stemacteur Doug Cockle voorbij, die de stem van Geralt of Rivia in de games inspreekt.

De jubileumstream kan hieronder in zijn geheel worden bekeken. Gedurende de stream vertelt Cockle meer over zijn ervaringen met zijn acteerwerk in de games. Daarnaast wordt in de stream gepraat over aankomende nieuwe merchandise, waaronder kleding, en de concerttour met muziek uit de games. Begin dit jaar werd al aangekondigd dat op 9 november het concert plaatsvindt in AFAS Live te Amsterdam.

Gisteren werd er al een trailer van The Witcher 3 uitgebracht om het tienjarige jubileum te vieren. De game verscheen op 19 mei 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc, en kwam later ook naar PlayStation 5, Xbox Series X en S en Nintendo Switch. Het wordt gezien als een van de beste openwereld-rpg's ooit, met een uitgebreide, levende spelwereld, interessante personages en plotwendingen en hoofd- en zijmissies die spelers het gevoel geven dat hun acties en keuzes er toe doen.

Ondertussen werkt CD Projekt Red aan het eind vorig jaar onthulde The Witcher 4. De eerste trailer, die nog geen directe gameplay toont, is gemaakt op Unreal Engine 5 en draait op een "onaangekondigde Nvidia GeForce RTX-cpu". De trailer bevestigt dat Ciri de hoofdrol zal spelen, al zal Geralt of Rivia wel een rol hebben in de game. The Witcher 4 wordt een singleplayer openwereld-rpg en is het begin van een nieuwe saga, bestaande uit drie nieuwe games. Het spel komt op zijn vroegst pas in 2027 uit.

Gisteren kwam een artikel van Jacco online waarin hij terugblikt op The Witcher 3. Hij schreef: "In 2015 had ik definitief de bodem van de put bereikt. Vanwege mijn gebrek aan energie was eigenlijk niets leuk of boeiend, en het dagelijks leven bestond daardoor enkel uit grinden voor wat strikt noodzakelijk was. Videogames waren de enige effectieve manier om de gedachten te verzetten, maar weinig titels hielden me langer dan een uur bezig. Totdat The Witcher 3: Wild Hunt voorbij kwam, een game van dusdanige wereldklasse dat ik er tien jaar later nog bijna dagelijks aan denk."

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!