Days Gone Remastered op PS5 is onnodig, maar toch gewenst
Gamer.nl
Reviews

Days Gone Remastered op PS5 is onnodig, maar toch gewenst

De hoop op een vervolg op Days Gone is al ruim vervlogen, al is de remaster van het origineel een mooie troostprijs. Misschien krijgt deel twee alsnog groen licht als dit een succes wordt? Een gamer mag dromen.

Days Gone was nooit zo hoogstaand als andere verhalende PlayStation-toppers als Uncharted, God of War of Horizon. Op de een of andere manier miste de plot een zekere diepgang en een flinke polijstbeurt wat betreft gameplay. De haat die Days Gone kreeg op release is echter ook weer niet terecht, want zelfs nu nog is de game de moeite waard om te spelen, zeker in deze remaster.

Niet het grote succes

Om eerlijk te zijn zag ik de remaster van Days Gone voor een lange tijd niet aankomen en zelfs nu ik de game gedeeltelijk opnieuw heb gespeeld begrijp ik de keuze om een nieuwe versie van Days Gone uit te brengen niet helemaal. In de eerste plaats omdat ontwikkelaar Bend Studio nooit heeft ontkent dat de game niet het grote succes is geworden waar de studio op hoopte en Sony op rekende. Dat er toch opnieuw geld in wordt gepompt voor deze remaster is opmerkelijk, tenzij er stiekem toch plannen zijn meer te doen met de franchise.

Misschien nóg gekker is het feit dat het origineel eigenlijk helemaal geen remaster nodig had. Zeker op PlayStation 5, waarop je de van origine PS4-game al in 60 frames per seconde kan spelen, draait Days Gone als een zonnetje. De game mag dan inmiddels zes jaar oud zijn, maar vooral de hordes zombieachtige Freakers blijven indrukwekkend. Days Gone Remastered zou ik dan ook absoluut onnodig noemen, maar óók gewenst.

Watch on YouTube

High-end pc

Vooral op de PlayStation 5 Pro wordt het al snel duidelijk dat we te maken hebben met een soort high-end pc-versie die lekker gepolijst aanvoelt. Het is bijvoorbeeld acuut duidelijk dat de draw distance hoger ligt, waardoor er minder pop-up zichtbaar is en details in de verte langer hun hoogste kwaliteit textures behouden.

Ook de lichteffecten zijn flink verbeterd en ogen natuurlijker. Dit komt door een geheel nieuwe ‘sky simulation’-techniek. Hierdoor heeft de virtuele zon meer impact en krijgt de hele spelwereld een andere belichting. Tot slot lijkt de resolutie af en toe wel native 4K te zijn, zelfs als de game intern niet eens in de buurt komt van deze resolutie. Lang leve PSSR!

Downsampling

Days Gone is op de reguliere PlayStation 5 in de inmiddels bekende Quality- of Performance-modi te spelen. In Quality-modus draait de game op 30 frames per seconde in een native 4K-resolutie. Performance houdt 60 fps aan met een resolutie van 1440p. Tot zover geen verrassingen, maar op de PS5 Pro zijn de opties een stuk interessanter.

Daar kun je ook kiezen voor Quality, die wederom draait op 30 fps, maar dan met een interne resolutie van maar liefst 2880p, wat via ‘downsampling’ naar beneden wordt geschaald naar 4K. Dit ziet er belachelijk scherp uit op je 4K-televisie. Het is de downgrade naar de lagere framerate wat mij betreft nog steeds niet waard, maar als je ongevoelig bent voor 30 fps is het absoluut een feestje.

De Performance-modus draait ook op de PS5 Pro in 60 fps, maar dan in 1800p in plaats van 1440p op de PS5. De game oogt dan ook een stukje scherper op de PS5 Pro, al is het verschil niet groot. Je ziet het vooral in snel bewegende beelden en niet zozeer wanneer je stilstaat.

Enhanced-modus

De ster van de show is echter de Enhanced-modus, die alleen beschikbaar is op PS5 Pro. De game draait dan in 60 frames per seconde met een interne resolutie van 1584p. Je zou denken dat dit een downgrade is ten opzichte van de Performance-modus, maar hierbij wordt PSSR gebruikt om de boel te upscalen naar 4K. Het resultaat is verbluffend goed, met een resolutie die echt richting de 4K oogt en vooral zeer stabiel is. Op kleine details zoals grassprietjes werkt PSSR nog steeds niet helemaal perfect, maar voor negentig procent van de game werkt het als een malle.

De Enhanced-modus is dé manier om Days Gone te spelen en vergelijkbaar met de pc-versie in de hoogste settings. Binnenkort komt er echter ook nog een 40 fps-mode met VRR-ondersteuning beschikbaar via een patch. Dit zou ook weleens een zeer goede optie kunnen worden.

Achthonderd Freakers

Mocht je de game nog niet hebben gespeeld op de PS4 of pc, dan is Days Gone Remastered absoluut de beste en meest complete versie. Alle content uit het origineel is uiteraard aanwezig, maar je kan jezelf nu ook extra uitdagen met de nieuwe Speedrunner- en Permadeath-opties. Als kers op de taart kan je los gaan tegen de grootste hordes ooit in de game, in de Horde Assault Mode. Deze kunnen nu bestaan uit maar liefst achthonderd Freakers, waar de game het eerst moest doen met ‘maar’ vijfhonderd zombies.

De PS5 Pro doet er nog een schepje bovenop met de toevoeging van PSSR-upscaling, die in dit geval goed z’n werk doet. De game speelt beter dan ooit en ziet er opnieuw gelikt uit, waardoor zelfs een nieuwe playthrough de moeite waard is. Hopelijk doet iedereen dat ook massaal, dan is een nieuw deel in de toekomst misschien toch nog een optie.

Days Gone Remastered is nu beschikbaar voor PlayStation 5. Mensen die de PS4-versie in het bezit hebben kunnen voor 10 euro upgraden. Diverse grafische verbeteringen en toegankelijkheidsopties zijn gratis te downloaden voor de pc-versie van Days Gone, maar voor de nieuwe gamemodi moeten pc-spelers de Broken Road-dlc van 10 euro aanschaffen.

Uitstekend
Conclusie

Een remaster van Days Gone was nog niet echt nodig, maar het resultaat is over het algemeen indrukwekkend, zeker op de PS5 Pro. En als dit betekent dat de deur naar een eventuele opvolger weer op een kiertje staat kunnen we dit alleen maar toejuichen.

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Banjo-Kazooie-componist: 'Te weinig fans voor een nieuw deel'
      Gamer.nl
      Nieuws

      Banjo-Kazooie-componist: 'Te weinig fans voor een nieuw deel'

      Toch zou Grant Kirkhope graag muziek maken voor een vervolg

      Voormalige Rare-componist Grant Kirkhope heeft uitgelegd waarom hij denkt dat de komst van een nieuwe Banjo-Kazooie-game onwaarschijnlijk is.

      Eerder dit jaar liet Kirkhope, die de hoofdcomponist was van de Banjo-Kazooie-games, op social media weten dat hij geen hoop had er ooit een nieuwe game in de platformreeks uit zou komen. "Ik heb het al eerder gezegd, maar... ik heb geen hoop dat er een nieuwe Banjo-game komt. Daarbij zouden alle fanatieke fans het spel meteen haten en bekritiseren, hoe goed het ook is. Dat werkt nooit."

      In een interview met Eurogamer heeft Kirkhope meer uitleg gegeven over waarom hij geen nieuwe Banjo-Kazooie verwacht. "Het is gewoon onwaarschijnlijk. Ik weet niet hoeveel mensen weg zijn bij Rare, ik ken er wel een paar, en het voelt alsof het huidige Rare daar geen zin in heeft. Microsoft zou Rare de verantwoordelijkheid geven en de studio zou al het harde werk moeten doen. En het gaat ook om geld. Ik heb iets van honderdduizend volgers op mijn Twitter, en dat is de 'Banjo-bubbel'. Als dat alle fans zijn, dan gaat het geen geld opleveren. Je hebt miljoenen mensen nodig die je game kopen, en je moet een compleet nieuwe generatie warm laten lopen voor je game."

      Kirkhope denkt daarnaast dat Rare de game nooit zou ontwikkelen, dus dat er een andere studio gevonden moet worden die de typisch Britse humor begrijpt. "De humor van Banjo is een essentieel onderdeel en is erg Brits. Dat is niet makkelijk na te bootsen voor mensen die niet Brits zijn. Je hebt een team nodig met de juiste passie en humor." Kirkhope geeft wel toe dat ontwikkelaars als Toys for Bob en Moon Studios hebben aangegeven dat ze een nieuwe Banjo-game zouden willen maken. "Maar zou Microsoft dat willen? Zouden ze mij erbij betrekken? Ik weet het niet, waarschijnlijk niet."

      Kirkhope laat er in ieder geval geen twijfel over bestaan dat hij zou meehelpen aan een nieuwe Banjo-game: "Direct. Soms willen mensen een franchise terugbrengen en niet de oude rotten erbij betrekken. Dus misschien willen ze een nieuwe componist. Maar ik zou het graag doen. Ik weet niet of ik nog meer Banjo in mij heb, maar ik zou er zeker mijn best voor doen."

      Banjo-Kazooie en het vervolg Banjo-Tooie verschenen oorspronkelijk op de Nintendo 64, al zijn de games later ook op Xbox (via Rare Replay en los) en Nintendo Switch Online uitgekomen. Er kwam ook een derde deel op Xbox 360 uit, genaamd Nuts and Bolts (in Nederland bekend als Boutjes en Moertjes).

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      The Breach-update voor No Rest for the Wicked uitgekomen
      Gamer.nl
      Nieuws

      The Breach-update voor No Rest for the Wicked uitgekomen

      Met nieuwe missies, filmpjes, een Hardcore-modus en meer

      Moon Studios heeft 'The Breach' uitgebracht, een nieuwe content-update voor de early access-versie van No Rest for the Wicked.

      Volgens Moon Studios brengt The Breach de early access-versie van No Rest for the Wicked dichterbij het eindresultaat waar de studio naar toe werkt. De update bevat nieuwe gebieden, wapens, vijanden en verhalen. Zo zullen nieuwe missies en filmpjes het verhaal van de game uitbreiden. Daarbij zijn er twee nieuwe met de hand gemaakte gebieden te verkennen: Lowland Meadows en Marin Woods. Ook zijn er twee nieuwe dorpen met NPC's te vinden, namelijk Hunter's Vale en Marin Village.

      Verder wordt een endgame-mechanisme toegevoegd genaamd de Plague System, wordt het voedselsysteem in verband met de honger die personages kunnen ervaren op de schop genomen en wordt er meer diepgang aan gevechten toegevoegd. Er zijn ook meer dan honderdvijftig wapenopties, nieuwe uitrusting, vijanden en bazen te vinden. Tot slot is er een Hardcore-modus toegevoegd met permadeath. De patch notes zijn hier te vinden.

      No Rest for the Wicked kwam vorig jaar via Steam Early Access uit. Deze release werd uitgebracht door Private Division, een label van Take-Two. Afgelopen november werd dit label echter verkocht door Take-Two, samen met bijna alle bestaande en aankomende games - met uitzondering van No Rest for the Wicked. Moon Studios heeft inmiddels laten weten de game zelf uit te geven.

      No Rest for the Wicked is een actie-rpg met een duisterdere en realistischere vormgeving dan de Ori-spellen, die ook van Moon Studios komen. De game speelt zich af in het jaar 841, en de koning is overleden. Zijn arrogante zoon Magnus neemt de kroon over, en een plaag genaamd de Pestilence keert na duizend jaar terug.

      Spelers kruipen in de huid van een Cerim, die onderdeel uitmaakt van een groep heilige strijders met speciale krachten die alles op alles zetten om de Pestilence tegen te houden. Ondertussen moeten spelers zich een weg banen door politieke intriges. Daarbij is de spelwereld met de hand gemaakt, wat het geheel een schilderachtig uiterlijk geeft.

      De early access-versie van No Rest for the Wicked is speelbaar via Steam. Op een later, nog onbekend moment moet de uiteindelijke versie uitkomen op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Mogelijk volgt er ook een Switch 2-versie.

      View post on X

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!