Doom 3: VR Edition is een vreemde mix van oud en nieuw
Gamer.nl
Reviews

Doom 3: VR Edition is een vreemde mix van oud en nieuw

Doom 3 viert later dit jaar zijn zeventiende verjaardag, maar je hoeft niet door allerlei hoepels te springen om deze klassieker anno 2021 te kunnen spelen. Doom 3 is sinds de oorspronkelijke release in 2004 op ieder zelfrespecterend platform uitgebracht. Alleen een (officiële) vr-versie ontbrak nog, maar daar komt nu verandering in met Doom 3: VR Edition voor de PlayStation 4.

In feite hebben we hier te maken met een aangepaste versie van Doom 3: BFG Edition, de heruitgave uit 2012. Dat betekent dat je naast de standaard game ook de uitbreidingen Resurrection of Evil en The Lost Mission voorgeschoteld krijgt. In de hoofdcampagne ben je van dichtbij getuige hoe demonen een onderzoeksbasis op Mars overnemen, terwijl de twee uitbreidingen eigenlijk vooral meer van dezelfde donkere gangetjes vol schrikmomenten en schietpartijen bieden. Er vallen dus zat demonen terug naar de hel te knallen met deze vr-editie. Gelukkig werkt het technisch allemaal uitstekend.

Smartwatch om je virtuele pols

De hud is bijvoorbeeld volledig vervangen door een soort smartwatch op de pols van je personage. Het blijkt heel intuïtief om even op je virtuele pols kijken om te zien hoeveel health en bepantsering je nog hebt. Hoeveel kogels er nog tot je beschikking staan zie je dan weer op het wapen zelf.

©GMRimport

Die wapens richt je overigens ook echt met je eigen handen, dus niet met de analoge sticks. Met een Dual Shock-controller voelt dit eigenlijk al heel logisch in vr, maar Doom 3: VR Edition wordt pas écht leuk met een VR Aim Controller. Zelfs de kleinste bewegingen die je met het witte stuk plastic maakt worden één op één vertaald naar je virtuele schietijzer. Zo waan je je nog meer op Mars tussen de demonen.

Beproeving voor je zintuigen, niet voor je maag

Ook los van de besturing weet Doom 3 de speler goed onder te dompelen. De gammele Marsbasis piept en kraakt voortdurend om je heen, waardoor je regelmatig goed je oren moet spitsen om te luisteren of je ook het gekreun van een zombie of gekrijs van een Imp kunt ontwaren. Lichteffecten komen dankzij de oled-schermpjes van de PlayStation VR-helm al helemaal perfect tot hun recht. Valt het licht plotseling uit? Dan is het dus écht pikkedonker.

nooit eerder zorgde de intro voor zoveel koude rillingen op mijn rug als nu, in vr.

-

Om misselijkheid tegen te gaan, wordt het gezichtsveld een beetje verkleind zodra je je virtuele lichaam draait. Dit is een beproefde manier om bewegingsziekte tegen te gaan en persoonlijk ervoer ik Doom 3 dan ook als een intense, maar aangename vr-ervaring. Van misselijkheid was zelfs met de ‘vloeiende’ besturing geen sprake. Merk je toch dat je ontbijt naar boven begint te komen, dan kun je ervoor kiezen om stapsgewijs te draaien, maar eigenlijk is Doom 3 net te snel om op die manier te spelen.

©GMRimport

Je zou haast zeggen dat de besturing van Doom 3 té vloeiend is. De game werd zeventien jaar geleden ontworpen als traditioneel schietspel, lang voordat virtual reality een serieuze optie was. De actie bevindt zich dus doorgaans precies in je dradenkruis. Er wordt wel regelmatig gebruikgemaakt van schrikeffecten en vijanden verrassen je maar wat graag vanachter, maar dankzij de vlotte besturing ben je met één simpele duimbeweging omgedraaid. Dat is vele malen efficiënter dan je lichaam fysiek te bewegen om achter je te kijken. Het gevolg is dat je dus vooral stilzit en nauwelijks actief aan het ‘vr-en’ bent.

Bekende blokhoofden

Verder kunnen we er niet omheen: de graphics zijn niet om over naar huis te schrijven. We hebben nou eenmaal te maken met een game van zeventien jaar oud, en de PlayStation VR is wat resolutie betreft nou ook niet bepaald een uitblinker. Zelfs de sfeervolle lichteffecten en scherpe schaduwen kunnen niet verhullen dat de personages allemaal blokhoofden hebben. Ook de abrupte hapering bij het automatisch opslaan van de geboekte progressie verraadt dat we hier met een game uit een andere tijd te maken hebben. De overschakeling naar 2D-beeld bij tussenfilmpjes en het openen van de PDA om je missiedoelstelling te bekijken, of audiologs en e-mails van gevallen kameraden te lezen, zijn stille getuigen dat Doom 3 nooit bedoeld was als vr-game.

©GMRimport

Doom 3: VR Edition is een vreemde gewaarwording. Een rare reis door de tijd, zo je wil. Op sommige momenten lenen de claustrofobische gangetjes met desoriënterende geluids- en lichteffecten zich perfect voor een intense vr-ervaring. Alleen al de intro mag er wezen: als plotseling letterlijk de hel uitbreekt, zit je zelf in het pikkedonker met enkel een pistooltje en een zaklamp, terwijl je over de radio constant mariniers hoort schreeuwen voor hun leven. Ik heb Doom 3 door de jaren heen al op heel wat systemen gespeeld, maar nooit eerder zorgde de intro voor zoveel koude rillingen op mijn rug als nu, in vr.

Maar minstens even vaak is zichtbaar dat we hier met een game te maken hebben die door de jaren heen al zo vaak, misschien wel té vaak, is aangepast en opnieuw verpakt. De blikken gangen worden eentonig en het afknallen van de zoveelste Imp, Pinky of Revenant wordt routine. Zelfs in vr weet Doom 3 anno 2021 nauwelijks meer te verrassen. Na zoveel oppoetsbeurten krijg je die originele glans niet meer terug.

Doom 3: VR Edition is nu verkrijgbaar voor PlayStation VR. Voor deze review is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Goed
Conclusie

Toen Doom 3 oorspronkelijk verscheen, konden we alleen maar dromen van Doom in vr. Het is dan ook te merken dat Doom 3 én oud is, én nooit ontworpen is met vr in het achterhoofd. Desondanks weet ontwikkelaar Archiact er het beste van te maken, met een intuïtieve hud en een aangename besturing. Doom 3: VR Edition is vooral een aanrader wanneer je de PS VR Aim Controller in huis hebt.

Plus- en minpunten
  • Perfect gebruik van PS VR Aim Controller, intuïtieve HUD, bekende scènes nog net wat sfeervoller in vr
  • Duidelijk nooit écht ontworpen voor vr, grafisch behoorlijk achterhaald, na zeventien jaar weinig verrassend

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen
Gamer.nl
Nieuws

Devil May Cry-regisseur zou graag remake ontwikkelen

Hideki Kamiya zou ook graag een remake van Viewtiful Joe maken

Hideki Kamiya, de regisseur van de allereerste Devil May Cry, heeft de wens uitgesproken om een remake van die game te ontwikkelen.

Dat liet hij weten in een video op zijn YouTube-kanaal. Daarin werd hem de vraag gesteld of hij aan een remake van Devil May Cry zou willen werken, waarop hij positief antwoordde. Ook lijkt het hem interessant om aan een remake van Viewtiful Joe te werken.

Devil May Cry verscheen in 2001 op de PlayStation 2. De ontwikkeling van de actiegame begon met de intentie om Resident Evil 4 te maken, maar al snel groeide het uit tot een compleet nieuw spel. Vietwiful Joe kwam in 2003 uit op de GameCube en biedt sidescrolling-actie.

Remakes van Devil May Cry en Viewtiful Joe van Kamiya lijken niet meer zo onwaarschijnlijk als voorheen. Kamiya is inmiddels al enige tijd vertrokken bij PlatinumGames en heeft zijn onafhankelijke ontwikkelstudio Clovers Inc. opgericht. Hij heeft de handen ineengeslagen met Capcom voor een vervolg op cultgame Okami. Capcom is ook de eigenaar van Devil May Cry en Viewtiful Joe.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen
Gamer.nl
Nieuws

Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen

Het zou om de grootste overname in de Nederlandse esports ooit gaan

De internationale esportsorganisatie Team Liquid heeft EA Sports FC-team Team Gullit overgenomen. De organisatie praat over de grootste overname in de Nederlandse esports ooit.

Het in 2018 opgerichte Team Gullit geldt als een van de meest succesvolle Nederlandse EA Sports FC-teams (voorheen Fifa). Zo heeft het team twee Europese kampioenschappen, de eChampions League en de Fifae World Cup gewonnen. De overname komt niet uit de lucht vallen: vorig jaar namen Team Liquid en Team Gullit al gezamenlij kdeel aan de Esports World Cup. Team Gullit zal voortaan uitkomen onder de naam Team Liquid.

Victor Goossens, co-CEO en oprichter van Team Liquid: “Team Gullit heeft iets bijzonders neergezet met hun vernieuwende en ondernemende aanpak. Ze combineren het opleiden van talent met sterke content, slimme marketing en een krachtige link met Ruud Gullit – een icoon in het Nederlandse voetbal. Hun hoofdkantoor in Alkmaar wordt een extra Team Liquid-hub in Nederland, een plek waar we spelers-bootcamps en fan-events tot leven brengen. We zijn trots dat ze nu onderdeel zijn van Team Liquid."

Ook Team Gullit-medeoprichter Schalk Stalman is enthousiast: “Toen Corné Dubelaar en ik Team Gullit oprichtten in 2018, dachten veel mensen dat het enkel voortkwam uit mijn persoonlijke passie voor EA FC. Maar ik heb altijd geloofd in de culturele en commerciële impact van gaming – en EA FC in het bijzonder – en deze overname bevestigt dat. In mijn ogen kan Team Gullit nog succesvoller worden onder de vleugels van Team Liquid, en als adviseur zal ik nauw betrokken blijven bij dat proces.”

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!